Fructe de sezon: cum au dispărut aproape 50 de milioane de pomi din livezile românești

Acest articol apare în numărul 21 (7-27 august) al revistei NewMoney
În ultimele trei decenii, din livezile și pepinierele pomicole românești „au dispărut“ aproape 50 de milioane de pomi fructiferi, astfel că, în prezent, doar pe mai puțin de 1% din suprafața agricolă a țării se mai practică pomicultura.
Oricum, cea mai mare parte a fermelor pomicole sunt de subzistență și produc predominant pentru autoconsum. În acest context, pe mesele românilor apar din ce în ce mai des mere sau pere care nu poartă eticheta „Made in Romania“.
Cifrele agriculturii românești arată că suprafața totală a livezilor se ridica anul trecut la doar 137.500 de hectare, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din suprafața agricolă a țării, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică. E adevărat, suprafața livezilor din România a scăzut constant în ultimele trei decenii, ajungând anul trecut la aproape jumătate față de 1990, când existau aproximativ 231.000 de hectare cu plantații pomicole, mai arată datele de la Statistică.
În acest context, și numărul efectiv de pomi fructiferi a scăzut de la an la an, ajungând în 2016 la puțin peste 75 de milioane, față de peste 124 de milioane în 1990.
Mare parte din plantațiile pomicole românești, aproape jumătate, sunt de prun, iar la nivelul anului trecut, în România existau aproape 35 de milioane de astfel de pomi, care au produs 513.000 de tone de fructe. În clasament, urmează merii și perii, cu aproape 25 de milioane de pomi și o producție de 467.000 de tone în 2016, respectiv 3,2 milioane de pomi, cu o producție de aproape 53.000 de tone. În ansamblu, producția de fructe s-a ridicat anul trecut la 1,2 milioane de tone, mai arată informațiile de la Statistică. Iar pentru a completa tabloul pomiculturii românești din prezent, trebuie spus că densitatea medie în livezi este de 545 de pomi la hectar, potrivit NewMoney.
Oricum, trăgând linie, cert este că pomicultura este o activitate cu bătaie lungă, iar recuperarea investiției într-o livadă se face în cel puțin doi-patru ani, în funcție de soi. Nu de puține ori specialiștii în agricultură au arătat că pomii din livezile românești sunt destul de îmbătrâniți, astfel că, pentru a compensa acest fenomen, ritmul de regenerare prin noi plantări ar trebui să crească considerabil.
Rodul românesc
România are o îndelungată tradiție pe zona de pomicultură, existând mai multe stațiuni de cercetare în majoritatea bazinelor pomicole. Dincolo de această tradiție, să vedem și câteva cifre care definesc producția pomicolă de azi.
- 35 de milioane de pruni existau în România anul trecut, care au produs 513.000 de tone de fructe. Prunii reprezintă aproape jumătate din numărul de pomi fructiferi din România.
- 1,2 milioane de tone a fost producția totală de fructe de anul trecut din România, arată informațiile de la Statistică.
- 137.500 de hectare de livezi pe rod existau în ansamblu la nivelul anului trecut în România, suprafață aproape la jumătate față de anul 1990.