FOTO+VIDEO. Robotaxiul este aici! Dar va reuși el să ducă Tesla la destinație?

După ani de promisiuni false și termene ratate, Elon Musk a prezentat în sfârșit robotaxiul Tesla, despre care spune că va propulsa compania pe noi culmi.

Cu o întârziere de câteva zeci de minute față de ora de începere a Robotaxi Day, marele eveniment al Tesla dedicat conducerii autonome, desfășurat ieri la Hollywood, Elon Musk și-a făcut apariția escortat de un bărbat îmbrăcat ca un astronaut și a urcat într-un robotaxi. Apoi, a făcut o călătorie rapidă, aparent fără șofer, pe străzile întunecate și fantomatice ale studiourilor Warner Bros. În paranteză spus, se pare că Tesla a cartografiat atent zona înainte de demonstrație, deși compania susține că nu se bazează pe hărți de înaltă definiție pentru a alimenta sistemul său de asistență pentru șofer Full Self-Driving (FSD).

Musk a promis că vehiculul, botezat Cybercab, care pare a fi fabricat din oțel inoxidabil, va putea transporta pasagerii către orice destinație, fără intervenție umană, o performanță pe care alte companii au realizat-o în doar câteva zone strict delimitate, precum Phoenix și San Francisco. „Poți adormi și te trezești la destinație”, a spus el.

Cu un design futurist, cu uși care se deschid în sus ca aripile de fluture și o cabină mică, suficient de spațioasă pentru doi pasageri, Cybercab este un vehicul electric autonom cu încărcare fără cabluri, prin inducție. Nu are volan sau pedale de control, ceea ce înseamnă că va avea nevoie de aprobare din partea autorităților de reglementare înainte de a intra în producție.

Musk a spus că Tesla mai are în momentul de față alte 20 de mașini identice finalizate și că speră să înceapă producția de masă înainte de 2027. Fără a mai da alte detalii, a mai adăugat doar că prețul de vânzare plătit de consumatorul final ar urma să fie puțin sub 30.000 de dolari.

Viitorul Tesla – o lume idilică alături de roboți

„Cred că va fi un viitor glorios”, a continuat el, reluând ideea că va veni o zi în care  proprietarii de Tesla ar putea să-și folosească mașinile ca un soi de Uber autonom, trimițându-le în lume să transporte clienți. Musk a prezentat chiar și un model de aplicație care i-ar putea permite unui potențial client să închirieze de la proprietar o mașină autonomă, dar și cazul acesteia a evitat să intre în amănunte.

Musk încearcă să îndrepte Tesla de la afacerea sa principală de fabricare și vânzare de vehicule electrice (EV) către una care produce roboți și inteligență artificială. Capitalizarea de piață a Tesla este aproape egală cu valoarea combinată a tuturor celorlalți producători EV, dar o mare parte din prețul acțiunilor companiei se bazează pe promisiunea de lungă durată a lui Musk de a lansa un vehicul cu adevărat revoluționar, care poate să se conducă singur oriunde, indiferent de destinație. Dacă robotaxiul Tesla va reuși să îndeplinească această sarcină dificilă, rămâne de văzut.

Deocamdată, Musk a anunțat (din nou) că, anul viitor, va implementa în Texas și California o versiune „complet autonomă” a FSD. Noul software ar urma să ruleze pe sedanurile Model 3 și suvurile Model Y, dar încă nu este clar când actualii clienți vor avea acces la noile updateuri. În viitor, a mai spus el, compania va implementa noul FSD și în celelalte state americane, precum și în alte țări, în care acest gen de tehnologie are aprobarea autorităților de reglementare.

Sursa: Instagram @ teslamotors

Musk a repetat și la prezentarea de ieri că vehiculele fără șofer și roboții umanoizi de uz general precum Optimus sunt vitale pentru succesul companiei și că ar putea duce  valoarea de piață a Tesla până la cel puțin 30.000 de miliarde de dolari. Adică de peste 40 de ori față de nivelul actual de 748,18 de miliarde de dolari.

Nu e prima dată când Musk pune mașinile autonome în centrul unei viziuni idilice a unui viitor în care roboții îndeplinesc o mulțime de sarcini pentru oameni. De altfel, în opinia sa, o armată de asistenți androizi ar putea reduce costurile bunurilor și ale serviciilor, conducându-ne într-o „epocă a abundenței”. Musk a spus că speră să vândă miliarde de astfel de roboți, pe care i-a comparat cu R2-D2 și C-3PO, cei doi roboți emblematici ai francizei Star Wars. (Până să ne poarte în viitor, mai mulți roboți Optimus au dansat pe scenă, s-au plimbat prin mulțime și au servit băuturi participanților.)

Full Self-Driving, o întrebare încă fără un răspuns concret, de care pare să depindă totul

Musk are o reputație de a sfida șansele, dar experții în vehicule autonome au pus frecvent la îndoială abordarea Tesla privind tehnologia, în special în legătură cu insistența companiei asupra sistemelor de asistență avansată pentru șofer de nivel 2, precum Autopilot și Supervised Full Self-Driving.

Acest gen de sisteme, care nu sunt complet autonome și necesită ca șoferul să fie vigilent în permanență, pot fi impresionante, dar sunt cunoscute și pentru că fac erori critice. Anul acesta, de exemplu, un motociclist de 28 de ani a fost ucis de un șofer Tesla care folosea FSD.

De altfel, mulți specialiști în domeniu spun că există puține dovezi că Tesla ar fi aproape de a perfecționa tehnologia și de a obține profit din ea. O mașină capabilă să funcționeze ca un taximetru cu conducere autonomă este încă “la câțiva ani distanță, iar numeroase obstacole tehnologice, teste de siguranță și aprobări de reglementare îi stau în cale”, sublinia zilele trecute Garrett Nelson, analist senior la CFRA Research.

Iar Tesla este serios în urmă față de companii precum Waymo și Cruise, ambele acumulând milioane de kilometri de testare pe drumurile publice a taximetrelor lor fără șofer. Asta în timp ce autoritățile federale de siguranță investighează mai mulți jucători importanți din domeniu, pentru a determina dacă tehnologia care echipează acest gen de vehicule este într-adevăr sigură sau ar trebui retrasă.

Despre miza pe care robotaxiul o reprezintă pentru Tesla, NewMoney a scris aici.