Fostul președinte al Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, cercetat pentru corupție
Fostul președinte al Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, este cercetat pentru corupție și abuz de influență, precum și pentru deturnare de fonduri UE, acuzațiile pe care bărbatul de 72 de ani le consideră „absurde”, conform Reuters.
Parchetul European, care se ocupă de cazurile de abuz de finanțare din UE, a anunțat luni ancheta, declarând că partea de creditare a UE a acceptat cererea de ridicare a imunității a doi dintre foștii săi angajați și de percheziție în birouri.
Hoyer, care a condus banca între 2012 și 2023, nu a fost numit de parchet, dar a făcut o declarație prin avocații săi că ar fi unul dintre subiecții anchetei.
„Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și nefondate”, a spus Hoyer, citat de Reuters, adăugând că cooperează pe deplin cu ancheta și a cerut BEI să facă același lucru.
El a spus că este o investigație privind banii de compensare plătiți unui alt angajat al BEI pe care acesta l-a aprobat în timpul președintelui, în urma „o recomandare din partea departamentului responsabil și a secretarului general al BEI”.
Un purtător de cuvânt al BEI a declarat: „Vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar”, dar că nu a putut comenta cu privire la investigațiile externe în curs.
BEI are un bilanț de peste 500 de miliarde de euro (536,35 miliarde de dolari) și împrumută în jur de 80 de miliarde de euro pe an, devenind cel mai mare creditor de dezvoltare multilaterală din lume.
În cei peste zece ani petrecuți la banca din Luxemburg, Hoyer, un fost ministru german junior al afacerilor externe, a condus o schimbare majoră către energie regenerabilă și alte împrumuturi benefice social, mai transmite sursa citată.
Parchetul a declarat că suspiciunile care au declanșat ancheta au fost raportate inițial de către Oficiul European de Luptă Antifraudă. Acesta a adăugat că pentru moment nu vor fi făcute publice alte detalii pentru a nu pune în pericol rezultatul anchetei.
SURSA FOTO: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia