Finlanda, ”cea mai fericită ţară din lume” al patrulea an la rând. Ce țări se află în top 10
Finlanda a fost desemnată vineri ”cea mai fericită ţară din lume” – al patrulea an la rând -, devansând Danemarca, Elveţia şi Islanda, într-un clasament al fericirii, în care impactul pandemiei COVID-19 este uimitor de contrastant şi în care Europa domină în ”top 10”, relatează AFP.
Germania se clasează pe locul 13, Canada pe 14, Regatul Unit pe 17, Statele Unite pe 19, Franţa pe 21, Brazilia pe locul 35, Japonia 56, Rusia 77, iar China pe locul 84, potrivit clasamentului oficial al 150 de ţări, care ponderează datele din ultimii trei ani. România ocupă locul 47 în lume.
Autorii studiului sponsorizat de ONU – ”Raportul Mondal al Fericii” -, publicat începând din 2012, folosesc sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care le este nivelul fericirii. Aceste răspunsuri sunt încrucişate apoi cu PIB-ul şi indici ai solidarităţii, libertăţii individuale şi corupţiei, în stabilirea unui scor de până la zece.
Top 10 cele mai fericite țări din lume
1. Finlanda |
2. Danemarca |
3. Elveția |
4. Islanda |
5. Olanda |
6. Norvegia |
7. Suedia |
8. Luxemburg |
9. Noua Zeelandă |
10. Austria |
Europa domină puternic ”topul 10”, în care intră Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Austria.
Din afara Europei, în acest top apare doar Noua Zeelandă, pe locul nouă.
Belgia se clasează pe locul 20, iar Spania şi Italia pe locurile 27 şi, respectiv, 28.
Cele mai nefericite țări din lume
Afganistanul este cea mai nefericită ţară din lume cu un scor de 2,52, urmat de Zimbabwe, Rwanda, Botswana şi Lesotho.
India este cea mai prost clasată mare putere, pe locul 139.
Printr-o comparare a datelor din 2020 cu cele din anii anteriori, în vederea identificării impactului pandemiei covid-19, autorii studiului relevă o ”frecvenţă a unor emoţii negative semnificativ mai mare” în aproximativ o treime din ţări.
Însă în 22 de ţări acest indicator a evoluat pozitiv, iar ”în mod surprinzător nu a existat, în medie, un declin al stării de bine în evaluarea pe o fac oamenii propriilor vieţi”, se declară uimit John Helliwell, unul dintre autori, citat în studiu.
”O posibilă explicaţie este faptul că oamenii văd COVID-19 ca pe o ameninţare comună şi exterioară, care dăunează întregii lumi şi care a antrenat un mai mare simţ al solidarităţii şi empatiei”, consideră acest expert.
În pofida iernilor sale lungi şi unei reputaţii a locuitorilor săi care sunt consideraţi prea puţin expansivi, eventuali solitari, Finlanda beneficiază de un nivel de trai foarte înalt, de servicii publice performante, de o vastă natură cu păduri şi lacuri şi se clasează totodată foarte bine în privinţa solidarităţii şi în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor.
Raportul poate fi vizualizat AICI.