Evacuări în masă în Australia. Scene dramatice continuă să facă înconjurul planetei

Autorităţile australiene au făcut apel la o nouă evacuare în masă în regiunile intens populate din sud-estul ţării după revenirea temperaturilor caniculare ce au alimentat incendiile de vegetaţie care ameninţă mai multe localităţi şi comunităţi.

”Dacă primiţi instrucţiuni să plecaţi, trebuie să o faceţi”, a declarat premierul statului Victoria, Daniel Andrews, într-o informare televizată. ”Este singurul mod care vă garantează siguranţa. Este periculos să vă aflaţi în unele dintre aceste comunităţi. Nu vă putem garanta siguranţa”, a subliniat el.

Cel mai recent bilaţ oficial indică 27 de decese, în timp ce incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud. Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele în mod repetat din cauza volatilităţii incendiilor.

Locuitorii din oraşul costier Mallacoota din statul Victoria, unde mii de persoane au rămas izolate pe plaje timp de mai multe zile până când au fost evacuate de armată, într-o operaţiune încheiată miercuri, se numără printre cei care au fost sfătuiţi să fugă din calea flăcărilor.

Autorităţile au avertizat că incendiile masive, alimentate de valorile ridicate de temperatură, de vitezele mari ale vântului şi de seceta care durează de trei ani, vor continua până la ploi substanţiale. Cu toate acestea, agenţia meteorologică australiană a confirmat joi că nu se prognozează căderi însemnate de precipitaţii în următoarele luni.

Meteorologii din Australia de Sud au emis o avertizare de vreme severă valabilă pentru joi după-amiază în unele regiuni din acest stat. Autorităţile din statul Victoria au extins nivelul de alertă pentru încă două zile. Unele zone de pe Insula Cangurilor au fost evacuate joi. O treime din insulă a fost mistuită de flăcări.

Biroul australian de meteorologie a anunţat că în această ţară au căzut anul trecut doar 6 procente din cantităţile obişnuite de precipitaţii, în timp ce temperaturile din timpul zilei au depăşit cu 2 grade Celsius valorile normale. ”Australia se încălzeşte, sezonul incendiilor se lungeşte, iar severitatea vremii favorabile incendiilor din timpul acestui sezon este din ce în ce mai frecventă”, au anunţat meteorologii, potrivit Agerpres.

Majoritatea incendiilor care au devastat zone întinse de pe coasta de est a Australiei au avut loc în Noul Wales de Sud, unde 1.870 de case au fost mistuite de flăcări până în prezent, potrivit autorităţilor. Specialişti în ecologie de la Universitatea din Sydney au estimat că circa 1 miliard de animale şi-au pierdut viaţa din cauza flăcărilor sau au fost rănite.

Incendiile de vegetaţie din Australia au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, a indicat programul european de monitorizare Copernicus. Fumul a traversat Pacificul, afectând oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.

Peste 120 de incendii continuau să ardă miercuri în statul Noul Wales de Sud, 50 dintre acestea scăpate de sub control. În acelaşi timp, în statul Victoria erau active peste 40 de focare, cel puţin zece dând semne că se vor uni. ”Megaincendiul” din zona muntelui Gospers, care a mistuit deja peste o jumătate de milion de hectare la nord-vest de Sydney ar putea fi controlat de pompieri vineri, a declarat miercuri ministrul responsabil pentru Situaţii de Urgenţă din Noul Wales de Sud, David Elliott.