Europarlamentar german: „Românii așteaptă un ajutor din partea UE și cred că ar trebui să le oferim acest ajutor”

Autoritățile europene au primit apeluri să intervină pentru a apăra statul de drept în România, la o săptămână după ce peste 400 de protestatari au fost răniți în timpul manifestațiilor masive împotriva corupției și a modificării legilor justiției, scrie The Guardian.

Parlamentarii europeni și-au exprimat în dese rânduri îngrijorarea față de modificarea legilor justiției, despre care cotidianul britanic spune că este considerat cel mai mare pas înapoi în ceea ce privește statul de drept, de la aderarea României la UE, în 2007, precum și față de revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Însă, după represiunea asupra manifestanților din Piața Victoriei, liderii grupului verzilor din Parlamentul European cer Comisiei Europene să declanșeze mecanismul statului de drept care este deja aplicat Poloniei și aflat în dezbatere în cazul Ungariei. În cazul Poloniei se ia în calcul chiar anularea dreptului de vot în Consiliul UE și în Consiliul European pentru cele două state, cea mai dură formă de sancționare a unui stat membru, dar România este încă departe de această amenințare.

„Românii așteaptă un ajutor din partea Uniunii Europene și cred că ar trebui să le oferim acest ajutor”, a spus europarlamentarul german Ska Keller, pentru The Guardian. „Exită o întreagă scară a  sancțiunilor și ar trebui să începem de la bază, cu procedura cea mai simplă”, a adăugat ea.

 Însă un astfel de demers ar avea o susținere redusă în rândul socialiștilor, care care au evitat până acum să critice problemele din România, la fel cum se întâmplă și cu alte grupuri din Parlamentul European, care își protejează partidele aliate, mai notează The Guardian.

„Este o problemă foarte mare faptul că toți (partidele, n.r.) încearcă să-și protejeze oamenii cu probleme și nu iau o atitudine fermă, găsind mereu scuze (…) Comisia urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor și acordă o mare importanță independenței sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. (…) Protestele pașnice, după cum știți, au sfârșit în violență, iar violența nu poate fi niciodată o soluție în politică”, a mai spus Keller.

Verzii sunt pe locul cinci ca pondere în Parlamentul European, având o influență limitată. Totuși, dezbaterea ar putea fi susținută de unii liberali și europarlamentari de centru-dreapta.


Foto: Mediafax

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *