Euforie de final de an: indicele BET atinge un nou maxim istoric

Depășirea pragurilor simbolice de către BET, indicele principal al Bursei de Valori București, au stârnit tot timpul emoție. Vinerea trecută, am asistat la un astfel de record, cu un BET peste plafonul de 15.000 de puncte, după cum punctează Financial Intelligence. Totodată, evoluția indicelui de la începutul anului e de aproape 30%. Dacă punem la socoteală și dividendele nete acumulate de cele 20 de acțiuni din componența sa (BET-TRN), randamentul ajungea undeva la aproape 35%, către finalul săptămânii trecute.

Absolut remarcabil, indiferent de etalonul la care ne-am raporta. Dincolo de performanțele din statistici, un eveniment bursier definitoriu pentru ultima perioadă a fost finalizarea procesului prin care Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat acțiuni și certificate globale de depozit proprii. Puțin peste 50% din acțiunile pe care investitorii au vrut să le vândă s-au întors în conturi, ceea ce, ulterior, a dus la scăderea prețului acestora – vom descoperi puțin mai jos mai multe detalii pe subiect. Totodată, e de presupus că o parte din banii obținuți din vânzare s-au întors în piață, alimentând tocmai creșterile despre care vorbim.

  • Oferta FP, unul dintre cei mai activi emitenți de la BVB ai acestui an, s-a bucurat de succes, dat fiind prețul superior din ofertă. Indicele de alocare a fost de 0,47 – într-un scenariu ipotetic un investitor care a vrut să vândă 1.000 de acțiuni a primit înapoi 530 de unități. Fondul administrat de Franklin Templeton a precizat, cu repetate ocazii, că intenționează să reducă diferența dintre valoarea unitară a activului net (VUAN) și prețul acțiunii la cel mult 15%. Pe de altă parte, FP anunța, în octombrie, finalizarea tranzacției de vânzare a deținerilor minoritare în grupul Enel, în urma căreia a încasat 650 de milioane de lei, bani care i-au fost utili în procesul de răscumpărare. Pe termen scurt însă, după terminarea ofertei, investitorii au vândut acțiunile reîntoarse în conturi, antrenând o scădere mare a prețului, cel puțin pe moment, după cum observa Ziarul Financiar.
  • Nici acțiunile companiilor străine care se tranzacționează pe bursa locală în lei nu se pot plânge de performanțe slabe. Ba, dimpotrivă: evoluează nițel mai bine pe BVB decât pe bursele lor de origine, deși, în teorie, dinamica ar trebui să fie aceeași. Tot Ziarul Financiar arată că diferențele pot fi date de oscilațiile de curs euro/ leu sau de zilele de sărbătoare. Remarcăm randamentul de aproape 55% pe 2023 al titlurilor Adidas. În termeni de lichiditate, primul loc în topul „străinilor” este ocupat detașat de Erste Group. De altfel, toate companiile despre care vorbim provin din Germania și Austria.
  •  E clar că două săbii nu pot încăpea în aceeași teacă. Ori bursă, ori titluri de stat. Asta putem spune, văzând interesul mai degrabă scăzut pentru cea mai recentă emisiune de obligațiuni guvernamentale Fidelis, destinată publicului larg, după cum remarcă Profit.ro. Oferta se va încheia vinerea aceasta, 15 decembrie. Luni dimineața, valoarea agregată a celor cinci emisiuni se ridica la aproximativ 145 de milioane de euro, aproximativ jumătate din cele aproape 300 de milioane de euro subscrise în cadrul ediției precedente. Desigur, putem asista la surprize în zilele următoare. Balanța înclină către titlurile exprimate în moneda europeană – e vorba despre cele cu scadența peste cinci ani (cu o dobândă de 5,5%) și cele cu o maturitate de un an (cu o dobândă de 4%).

→ De reținut. Evident, 2023 a fost un an foarte bun pentru piața de capital, iar cei care au preferat investițiile în acțiuni altor instrumente cu un randament garantat culeg acum roadele. E greu însă de spus cum vor sta lucrurile în 2024, anul în care va intra în vigoare noul set de modificări fiscale și vor avea loc patru rânduri de alegeri. De asemenea, politica de dividende a companiilor de pe bursă – un fel de busolă a investitorilor de la BVB – va fi crucială pentru evoluția viitoare a acțiunilor. Cât despre lichiditate, un criteriu poate mai important decât randamentele propriu-zise, așteptăm apariția unor pârghii care ar putea aduce îmbunătățiri în acest sens. Contrapartea Centrală (permite tranzacțiile cu produse derivate), care ar trebui să devină funcțională anul viitor, este una dintre ele. Pe de altă parte, Benjamin Graham, părintele a ceea ce în limbaj de specialitate se numește „value investing”, ne-a prevenit de ceva vreme că absolut nimeni nu poate prezice viitorul.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.