Este victoria lui Donald Trump începutul unei noi ere a prosperității pentru criptomonede?

Donald Trump, bitcoin Foto: GROK

Dacă e să-i ascultăm pe lobbiștii industriei, răspunsul la întrebarea de mai sus e un „da“ categoric. Numai că există și alte voci în piață.

Investitorii care au pariat că viitorul mandat al lui Donald Trump (foto) va fi un stimul pentru industria criptomonedelor au dus prețul bitcoinului la un nou record zilele acestea. În urmă cu exact o lună, cea mai tranzacționată criptomonedă din lume valora 64.890 de dolari. A crescut la peste 74.000 de dolari pe măsură ce victoria lui Donald Trump și a Partidului Republican devenea tot mai certă, atingând zilele trecute, pentru o scurtă vreme, un maxim-record de 89.604 dolari. Astăzi, 14 noiembrie, a trecut o nouă bornă, apropiindu-se de 91.000 de dolari.

În paranteză spus, bitcoinul este doar unul dintre activele care au continuat să câștige de pe urma euforiei provocate în piață de rezultatele alegerilor de săptămâna trecută. Acțiunile Tesla, de exemplu, au urcat cu 9%, schimbul de criptomonede Coinbase a crescut cu 19,8%, iar brokerul Robinhood.com a avut la rândul său un avans 7,4%. Pentru prima dată în trei ani, valoarea totală a pieței globale de criptomonede a trecut de 3.000 de miliarde de dolari, din care bitcoinul reprezintă 1.740 de miliarde de dolari, potrivit furnizorului de date CoinGecko.

Entuziaștii se așteaptă ca viitoarea Administrație Trump să relaxeze reglementarea industriei criptomonedelor și să promoveze o legislație care să-i ofere mai mult spațiu de creștere. „Avem un sentiment de optimism absolut“, descrie atmosfera din piață Scott Acheychek, director de operațiuni al REX Financial, care administrează o suită de fonduri tranzacționate pe bursa criptomonedelor. „Aceasta este o victorie uriașă pentru cripto. Cred că am depășit un punct critic și că acum avem oamenii potriviți care să stabilească odată pentru totdeauna politicile cripto potrivite“, spune și Kristin Smith, chief executive officer (CEO) al Asociației Blockchain, un grup de lobby din Washington DC.

America lui Trump, Tărâmul Făgăduinței Bitcoin

În ciuda faptului că inclusiv în trecutul nu foarte îndepărtat și-a exprimat nu o dată scepticismul față de criptomonede, Trump și-a schimbat radical poziția în ultima perioadă și mai ales în timpul campaniei electorale.

La o conferință despre bitcoin desfășurată în luna iulie, în Nashville, de exemplu, noul președinte ales și-a făcut publică intenția de a înființa o rezervă federală de bitcoini și a subliniat importanța aducerii mai multor operațiuni miniere bitcoin pe teritoriul Statelor Unite.

Dar poate cel mai important, Trump a promis că îl va demite pe Gary Gensler, președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), care a intentat multe procese împotriva unor diferite proiecte cripto, pentru încălcarea legilor privind valorile mobiliare.

Gensler este o figură intens criticată în industria criptomonedelor, mulți acuzându-l că sufocă inovația. În apărarea sa, Gensler a susținut și susține că rolul său este să protejeze consumatorii de colapsurile masive ale pieței cripto, cum au fost cele din 2022 ale Terra Luna și FTX.

Mandatul lui Gensler ar urma să expire în 2026, dar unii analiști se așteaptă ca acesta să demisioneze odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă, așa cum au făcut șefii anteriori ai SEC după ce președintele care i-a numit a pierdut alegerile.

O schimbare a conducerii SEC ar putea permite mult mai multor produse cripto să intre pe piețele financiare principale. În ultimii ani, SEC a ezitat să aprobe cripto ETF-urile – vehicule de investiții care le permit oamenilor să parieze pe o anumită criptomonedă, dar fără să o dețină efectiv.

În luna ianuarie a acestui an, o decizie a instanței a obligat SEC să dea undă verde unui ETF pentru bitcoin. Acum, cu acest precedent și o conducere a SEC mai prietenoasă, noi ETF-uri bazate pe criptomonede mai mici, precum Solana și XRP, ar putea fi următoarele.

Mulți pasionați de criptomonede sunt, de asemenea, încântați de alianța lui Trump cu Elon Musk, care susține de mult criptomonedele pe rețelele sociale. În noaptea alegerilor, dogecoin, o criptomonedă promovată intens de fondatorul Tesla, a crescut cu 25%, la 21 de cenți.

Da, doar 21 de cenți. Dar… Apărută pe piață la sfârșitul lui 2013, dogecoin a fost creată de inginerii software Billy Markus și Jackson Palmer, care au vrut să lanseze o criptomonedă în glumă, pentru a persifla excesele sectorului cripto. Acest lucru este ilustrat și de numărul uriaș de monede dogecoin lansate: peste 146,7 de miliarde. Dincolo de gluma inițială, dogecoin a ajuns săptămâna aceasta la o capitalizare de piață de peste 57 de miliarde de dolari, valoare care o depășește net pe cea a unor companii precum Ford (44,1 miliarde de dolari), Delta Airlines (41,33 miliarde), Kraft Heinz (38,69 miliarde), HP (35,75 miliarde) sau eBay (29,45 miliarde).

„Euforia s-ar putea transforma în dezamăgire“

Lobbiștii sunt la fel de încântați și de viitoarea majoritate republicană a Senatului, care a fost punctul central al majorității contribuțiilor politice ale industriei. PAC-uri (political action committee – organizații/grupuri care colectează fonduri și fac donații pentru a susține campaniile electorale ale candidaților politici sau pentru a influența legislația pe diverse teme; scopul principal al unui PAC este să sprijine anumite cauze politice, partide sau candidați, prin contribuții financiare și promovarea unor inițiative legislative) precum Fairshake au cheltuit peste 100 de milioane de dolari, susținându-i pe candidații pro-cripto, în speranța de a promova un nou Congres care să adopte o legislație favorabilă industriei. Lobbiștii speră la un proiect de lege care să predea reglementarea criptomonedelor de la SEC către Commodity Futures Trading Commission (CFTC), o agenție mult mai mică.

Numai că viitorul luminos al criptomonedelor în noua eră Trump este departe de a fi garantat. Prețurile acestora sunt foarte sensibile la evenimentele și tendințele macroeconomice globale, reacționând imediat cu scăderi abrupte. Apoi, proiecte frauduloase precum FTX, care au prosperat în medii nereglementate, au prăbușit la rândul lor prețurile în anii trecuți, iar scepticii se tem că o creștere a numărului celor care pot/vor cumpăra criptomonede va adăuga volatilitate și risc sistemului financiar american.

Iar cea mai mare necunoscută care rămâne este cât de convins este de fapt Trump de avantajele și beneficiile criptomonedelor și dacă își va îndeplini sau nu angajamentele față de industrie. „Dacă nu își îndeplinește rapid aceste promisiuni, euforia s-ar putea transforma în dezamăgire, care are potențialul de a duce la volatilitatea pieței“, spune Tim Kravchunovsky, fondator și CEO al rețelei descentralizate de telecomunicații Chirp. „Și trebuie să fim pregătiți pentru un astfel de scenariu, deoarece realitatea este că industria cripto nu reprezintă cea mai importantă problemă pe agenda actuală a lui Trump.“

FOTO: GROK