Epidemia din China ia amploare. Măsuri disperate ale autorităţilor de la Beijing
China şi-a intensificat eforturile pentru a combate deficienţa severă de paturi de spital în epicentrul epidemiei de pneumonie virală, al cărei bilanţ a depăşit joi 560 de decese, în timp ce în alte regiuni ale Asiei au fost înăsprite măsurile de carantină.
Un nou bilanţ indică faptul că epidemia ia amploare de la o zi la alta, ajungând în prezent la 563 de decese în China continentală (cu excepţia teritoriilor Hong Kong şi Macao) şi la 28.018 cazuri de contaminare, un salt de aproape 3.700 într-o singură zi.
La două săptămâni după plasarea în carantină de facto a oraşului Wuhan şi ulterior a unei mari părţi a provinciei sale, Hubei (centru), de unde s-a răspândit epidemia, sistemul local de sănătate rămâne copleşit de afluxul de pacienţi. În Wuhan, un spital improvizat de 1.000 de paturi, construit în zece zile, a primit marţi primii pacienţi, iar un al doilea de acelaşi tip, cu o capacitate de 1.600 de paturi, va intra în funcţiune joi.
În altă parte a oraşului, autorităţile au anunţat transformarea a zeci de clădiri publice, inclusiv a unor centre culturale sau a unor săli de sport, în clinici improvizate. Metropola cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, unde noul virus a apărut într-o piaţă în luna decembrie, se confruntă cu o deficienţă „gravă” de paturi, precum şi de”echipamente şi materiale”, a declarat Hu Lishan, un înalt funcţionar din oraş, potrivit Agerpres. În acelaşi timp, grupul chinez de biotehnologie BGI a anunţat joi intrarea în funcţiune la Wuhan a unui laborator capabil să prelucreze zilnic peste 10.000 de teste pentru depistarea virusului.
Olimpiada de la Tokio, în pericol
În afara Chinei, două decese au fost atribuite până în prezent coronavirusului: unul în Filipine şi altul în Hong Kong, în timp ce aproximativ 200 de cazuri de contaminare au fost raportate în circa 20 de ţări. În Japonia, 3.700 de persoane de naţionalităţi diferite rămân în carantină în cabine pe o navă de croazieră la Yokohama, în contextul în care numărul cazurilor de contaminare la bord s-a dublat joi, ajungând la 20, potrivit presei japoneze care citează autorităţile sanitare. Organizatorii Olimpiadei de la Tokio, care va avea loc în perioada 24 iulie – 9 august, s-au declarat miercuri „extrem de îngrijoraţi”.
În timp ce o mare parte a legăturilor aeriene cu China continentală rămân suspendate, multe ţări îşi înăspresc măsurile în faţa epidemiei: Vietnamul a devenit ultima ţară care a interzis accesul călătorilor care sosesc din China. De asemenea, Austria a introdus joi dimineaţă controale ale temperaturii corporale pe aeroportul internaţional din Viena pentru pasagerii zborurilor directe de la Beijing.
Sub presiune, autorităţile din Hong Kong au închis aproape toate posturile de frontieră cu restul ţării şi vor impune începând de sâmbătă o carantină de două săptămâni tuturor vizitatorilor din China continentală.
La rândul său, Indonezia a suspendat miercuri rutele aeriene cu China, blocând mii de turişti chinezi pe insula turistică Bali.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat miercuri o cerere de fonduri de 675 de milioane de dolari (613 milioane de euro) pentru a combate răspândirea virusului. Rata mortalităţii noului coronavirus, de circa 2%, rămâne, deocamdată, mult mai mică decât cea a epidemiei de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) care a ucis 774 de persoane în lume în 2002-2003.