Elon Musk: ce cărți a citit omul care tocmai a trimis o mașină în spațiu
Elon Musk, fondatorul și directorul general al SpaceX, compania aerospațială ce tocmai a trimis în cosmos o mașină Tesla, este un cititor fervent și un autodidact care nu scapă niciun subiect relevant, mai ales din tehnologie și știință.
Are 46 de ani, o avere de peste 20 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, și, de ceva vreme, este catalogat drept una dintre cei mai influente și puternice personalități din lume. Născut în Africa de Sud, inventatorul canadiano-american Elon Musk este creatorul unor companii reputate din domeniul tehnologiei: Tesla Motors (mașini electrice și stocarea energiei), SpaceX (vehicule aerospațiale reutilizabile), PayPal (transfer online de bani).
Când este întrebat cum a învățat să construiască rachete, Elon Musk are un răspuns scurt: „am citit cărți”, scrie Business Insider. Foamea de lectură, în special pentru poveștile fantastice și cele science-fiction, a trezit în tânărul Musk pofta de a explora spațiul. Printre scriitorii preferați de el în copilărie se numără J.R.R. Tolkien, autorul romanului „Stăpânul Inelelor”, și Isaac Asimov, cunoscut pentru scrierile în care a popularizat știința.
Elon Musk a avut o criză existențială, în adolescență, perioadă în care și-a împărțit timpul între scrierile lui Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer și ale altor filosofi, pentru a găsi sensul vieții. Tot atunci, a descoperit „Ghidul autostopistului galactic”, o trilogie fantastică semnată de Douglas Adams, care l-a făcut pe Elon Musk să înțeleagă că „dacă pui o întrebare corectă, atunci răspunsul este partea ușoară”, arată Business Insider. Lecția i-a dat, mai târziu, ideea că „în măsura în care putem înțelege mai bine universul, putem să știm mai bine ce întrebări să punem”.
„Benjamin Franklin: An American Life”, de Walter Isaacson este un alt titlu care l-a atras pe Elon Musk. De altfel, miliardarul a mărturisit că Franklin este unul din eroii săi și îl consideră un antreprenor care a pornit de la zero. O altă biografie semnată de Isaacson, „Einstein: His Life and Universe”, i-a arătat lui Musk cum un geniu poate transforma întreaga lume prin inteligență și ambiție.
Când a decis să creeze SpaceX, Elon Musk a trebuit să învețe elementele de bază ale științei rachetelor. De mare ajutor i-a fost „Structures: Or Why Things Don’t Fall Down”, scrisă de un om de știință britanic, J.E. Gordon.
Un alt „manual” folosit de Musk a fost „Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants”. Cartea este scrisă de John Clark, un chimist care a contribuit la dezvoltarea combustibililor pentru rachete, în anii ’60 și ’70. Entuziasmul și priceperea cu care a fost scrisă face din această carte o lectură interesantă pentru cei care vor să înțeleagă știința timpurie a rachetelor, notează Business Insider.
Totodată, „Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies”, de Nick Bostrom, este recomandarea lui Elon Musk pentru cei care se întreabă ce s-ar întâmpla dacă inteligența computerelor o va depăși pe cea umană. „Howard Hughes: His Life and Madness”, de Donald L. Barlett and James B. Steele, este o altă carte pe care directorul general al Tesla a citit-o cu interes. Pe Musk l-a atras de viața lui Hughes, regizor și magnat al aviației, care a forțat granițele zborului și a doborât recorduri de viteză în aer.
Marți seara, SpaceX a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, iar două din cele trei propulsoare au aterizat în același punct din care au plecat, ceea ce a însemnat un pas important în evoluția tehnologiei reutilizabile. La bordul rachetei nu se află un echipaj uman, ci un model Tesla Roadster roșu, fabricat în anul 2008, la volanul căruia stă un manechin îmbrăcat în costum de cosmonaut.
FOTO: AFP / Mediafax