Donald Trump în „capcana lui Tucidide“

Expresia „capcana lui Tucidide“ îi aparține unui istoric american al relațiilor internaționale, Graham Allison, care consideră că două puteri dominante într-o anumită epocă sunt condamnate să se confrunte, destined for war, așa cum Sparta și Atena au făcut-o pentru dominarea Peloponezului (431-404 î.Hr.). În această capcană s-au aflat Franța și Prusia în 1870-1871, Germania și Franța în Pri­mul Război Mondial, Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, iar, în zilele noastre, Statele Unite și China.

Aici ne duce cu gândul recentul atac din Siria al președintelui Trump. Decizia președintelui american Donald Trump de a bombarda baza aeriană siriană de la Şayrat ca răspuns la atacul chimic de la Khan Şeikun, un orășel al Siriei centrale, nu re­prezintă nicidecum o repoziționare a Washingto­nului pe dosarul sirian. Cu atât mai puțin ar trebui să vedem în acest gest o dovadă de continuitate a po­liticii intervenționiste americane din anii 1990 și 2000.

Nu există coincidențe. Este vorba de un semnal adresat Asiei de Sud-Est și în primul rând Chinei. Acțiunea preșe­dintelui american pe dosarul sirian chiar în timpul vizitei în SUA a președintelui chinez Xi Jinping nu a fost o simplă coinci­dență. Cele 59 de rachete Tomahawk sunt un mesaj clar la adresa Beijingului și acțiunilor acestuia de control al Mării Chinei Meridionale și de intimidare, de provocare a aliaților SUA din regiune. Tonul comunicatului chinez care a urmat acțiunii americane („China condamnă atacurile chimice surve­nite recent în Siria și susține Naţiunile Unite pentru lansarea unei anchete independente“) arată surpriza creată la Beijing de determinarea preșe­dintelui Trump, China având convingerea până în acest moment că este puterea ce are inițiativa în Asia de Sud-Est.

Marile puteri precum SUA au o viziune globală asupra relațiilor internaționale, pe principiul vase­lor comunicante, iar Siria oferea scena perfectă pentru transmiterea unui asemenea mesaj, locul în care câteva porțelanuri sparte nu mai deran­jează pe nimeni. Acțiunea Trump dă un avertisment clar Chinei și pe dimensiunea nord-coreea­nă, după declarațiile făcute de locatarul de la Casa Albă pentru Financial Times: „Dacă China nu rezolvă problema Coreei de Nord, o vom face noi“. De altfel, la 48 de ore de la atacul din Siria, Admi­nistrația Trump a trimis un portavion spre Peninsula Coreeană.

Chiar dacă Beijingul a votat anul trecut sanc­ți­uni la adresa regimului de la Phenian, dincolo de solidaritatea ideologică, susținerea pentru regimul nord-coreean are o valoare stra­tegică de prim-plan, pentru un stat-tampon între teritoriul nați­o­nal (frontiera terestră dintre China şi Republica Populară Democrată Coreeană este de 1.400 de kilometri) și zona de influență americană din Co­reea de Sud. Stabilita­tea regimului nord-coreean este cu atât mai im­portantă pentru Beijing cu cât SUA dezvoltă un scut antirachetă cu Japonia și a desfășurat în Coreea de Sud sistemul antibalistic Thaad, acțiuni văzute de chinezi drept o amenin­țare directă la adresa lor. De altfel, Beijingul și-a întărit dispozitivul militar la frontiera cu Repu­blica Populară Democrată Coreeană, acesta fiind un semnal clar al îngrijorărilor produse de determina­rea ameri­cană de a folosi chiar forța pentru a-și prezerva interesele în zone vitale precum regiunea Asia-Pacific. În schimb, teatrul sirian și chiar cel libian pot fi văzute ca teren al unei posibile înțe­le­geri între SUA și Rusia, mai ales pe fondul luptei co-­ mune împotriva terorismului de sorginte islamistă.

Înțelegeri și neînțelegeri. Bombardarea depozitului cu arme a fost chiar o veste proastă pentru Rusia, care se pusese gaj al demantelării armamentului chimic sirian (cu o puternică asistenţă din partea SUA) și are nevoie de o înțelegere cu SUA și cu elementele nejihadiste ale opoziției siriene pentru a-și păstra pe termen lung pozițiile din Siria. Este foarte probabil ca acți­unea americană să îl readucă la ordine pe Bashar al-Assad, care nu dorește în niciun caz amor­sarea unui proces de pace și cu atât mai puțin o înțelegere între marii actori implicați în Siria. De altfel, așa cum au ară­tat imaginile de după bombardament, pista bazei aeriene siriene a fost menajată astfel încât aeronavele siriene și ruse să își continue operațiunile. Acest lucru nu repre­zintă un hazard sau o lipsă de precizie a bombardamentelor.

Decizia Trump de a bombarda Siria în timpul întâlnirii cu omologul său chinez este prima mare decizie de politică externă a noii ad­mi­nistrații de la Washington. Ea vine și în întâmpinarea lobby-urilor marilor industrii de armament cu puternice ramificații în tabăra republicană din Congres, dar nu reprezintă nicidecum o revenire la vechea po­litică de jandarm al lumii și cu atât mai puțin un act punitiv la adresa lui Bashar al-Assad.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *