Declarația Unică: Trebuie depusă până la 15 iulie. Reducere pentru cei care achită online

declaratia 600 declaratia unica

Declarația Unică pentru plata contribuțiilor trebuie depusă până pe 15 iulie. Plata poate fi făcută până la finalul lunii martie a anului următor, cu o reducere de până la 10% pentru cei care aleg să depună actele online, a anunțat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, la TVR, conform hotnews.ro.

Această nouă declarație comasează șapte formulare, printre care și declarația 600, într-una singură, iar termenul de plată va fi abia peste un an.

„Comasăm șapte declarații pentru persoanele fizice într-una singură. Este o declarație unică. Se face o singura dată pe an și se face o singură plata. Am stabilit 15 iulie ca prima dată în care sunt depuse în noul format, urmând ca plata să se facă până la final de martie anul viitor, deci termenul pentru plată este 31 martie 2019″, a informat ministrul de Finante.

Oamenii nu vor mai fi obligați să plătească taxele anticipat, cum anunțase inițial Ministerul Finanțelor, însă cei care vor decide să plătească din timp, la o valoare estimativă, vor beneficia de o reducere. Pentru cei care aleg să achite online, reducerea va ajunge chiar la 10%.

„Dacă plătim anticipat până la 31 iulie, și online, va exista o scutire de 10%. Ca să stimulăm trecerea în online a contribuabililor. Astăzi, doar 5% dintre depunători sunt online, restul sunt pe hârtie. Avantajele vor fi pentru contribuabili, care nu se mai deplasează”, a mai spus Teodorovici.

Cine trebuie să depună Declarația Unică

Declarația trebuie depusă de cei care obțin venituri din surse precum activități independente, drepturi de autor, chirii, dividende, arende sau investiții, cu scopul de a calcula contribuțiile la pensie (CAS) și la să­nătate (CASS) datorate. Conform ministrului de Finanțe, aproape un milion de români sunt vizați de această modificare a Codului Fiscal.

Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 – veniturile realizate din România D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 – stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 – stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

FOTO: Mediafax

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *