Decizie radicală a Guvernului de la Londra! Noi restricţii pe piaţa muncii pentru imigranții din UE

Cu o zi înaintea expirării termenului până la care cetăţenii comunitari ce doresc să rămână în Regatul Unit pot solicita primirea rezidenţei în această ţară guvernul de la Londra modifică regulile privind piaţa muncii pentru cetăţenii din UE.

Astfel, locurile de muncă slab calificate vor trebui să fie acoperite de acum înainte cu lucrători britanici, nu cu imigranţi comunitari, deşi există sectoare, precum HoReCa sau cel al transporturilor, care acuză o lipsă acută de forţă de muncă.

Într-un interviu acordat agenţiei EFE, secretarul de stat însărcinat cu imigraţia în Ministerul de Interne britanic, Kevin Foster, a exclus posibilitatea relaxării măsurilor stricte privind imigraţia post-Brexit pentru ca astfel de sectoare să găsească mai uşor forţă de muncă, dar le-a garantat cetăţenilor comunitari care au obţinut un statut de rezident (sau aşteaptă să-l obţină) că le vor fi protejate drepturile.

Mai puţini angajaţi din străinătate

Libertatea de circulaţia (cu UE) s-a terminat. Accept că va exista o perioadă de reajustare pentru anumite afaceri, dar imigraţia este parte a strategiei britanice pentru piaţa forţei de muncă. Atunci când există milioane de persoane în şomaj temporar (ERTE) şi mult mai mulţi oameni faţă de martie anul trecut care primesc ajutor de şomaj, ar fi surprinzător ca soluţia pentru acoperirea posturilor vacante să fie angajarea din străinătate sau relaxarea regulilor privind imigraţia”, a explicat oficialul britanic.

Prin urmare, el a îndemnat angajatorii britanici ca pentru muncile slab calificate să caute cu prioritate angajaţi în ţară şi să renunţe la practica de a contracta persoane din străinătate pe care să le plătească cu un salariu minim, mai ales că în lunile următoare în Regatul Unit va înceta programul de şomaj temporar.

În prezent, exemplifică Kevin Foster, în circumscripţia pe care el o reprezintă sunt peste 7.000 de persoane care beneficiază de acest program, multe dintre ele provenite tocmai din sectorul HoReCa ce se plânge acum de lipsa forţei de muncă.

Care sunt excepţiile pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit după deadline

Pe 30 iunie expiră termenul pentru solicitarea rezidenţei în Regatul Unit, în cadrul procedurii #EUSettlementScheme destinată cetăţenilor europeni care se aflau pe teritoriul acestei ţări până la 31 decembrie 2020.

Vor exista totuşi câteva excepţii, cum este cazul persoanelor cu probleme de sănătate, precum şi cel al persoanelor eligibile pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut. Persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situaţie vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.

Peste 5 milioane de cereri pentru obţinerea unui statut de rezident

Conform datelor Ministerului de Interne britanic, au fost primite din partea cetăţenilor europeni circa 5,6 milioane de cereri pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, majoritatea soluţionate favorabil.

Până la sfârşitul lunii martie 918.270 de cetăţeni români au cerut statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată.

Potrivit Agerpres, românii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent („settled status”), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar („pre-settled status”), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de către persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Sistem de imigrare bazat pe puncte

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

După Brexit, cetățenii UE nu mai pot merge la muncă în Marea Britanie fără viză de muncă sau statut de reședință.

Stimulente pentru reîntoacerea în ţările de origine

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză în scopuri turistice și pot sta acolo până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă cetățenii UE dacă are motive întemeiate să suspecteze că aceștia intenționează să lucreze în Marea Britanie, dar nu au actele necesare.

Cetățenilor europeni li se oferă stimulente financiare pentru a părăsi Marea Britanie şi, conform unor surse The Guardian, persoanele incluse în „schema de reîntoarcere voluntară” pot primi bilete de avion și până la 2.000 de lire.