De luna viitoare ar putea fi autorizată vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor sub 16 ani, inclusiv în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, col dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri, la Târgu-Mureş, că este posibil ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să acorde, luna viitoare, autorizarea pentru vaccinarea copiilor cu vârste sub 16 ani.

Este important să avem autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Posibil ca în următoarea lună să se acorde această autorizare, moment de la care avem deja suficiente doze şi putem începe fără întârziere acest proces de vaccinare folosind logistica actuală, organizarea actuală. Nu văd un impediment în a avea o activitate continuă care să permită şi accesul acestei grupe de vârstă la vaccinare„, a afirmat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiță a precizat că activitatea de vaccinare nu se face obligatoriu la pediatru, ci se face de ani de zile la medicul de familie. În cazul vaccinării copiilor cu vârste de peste 12 ani, consimțământul îl va da părintele sau aparținătorul.

Potrivit coordonatorului CNCAV, activitatea se va desfășura obișnuit, ca și până acum. „Sunt detalii organizatorice pe care le vom stabili cu pediatri, vom vedea dacă este necesar să asigurăm alte resurse în cabinete. Nu anticipez că va fi nevoie să modificăm schema de personal pentru grupa de vârstă 12-15 ani„, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

45.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16-18 ani, vaccinaţi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat joi că până în prezent s-au vaccinat anti-COVID 45.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Până prezent – vă pot da în premieră aceste date – deja avem peste 10.000 de tineri de vârsta de 16 ani vaccinaţi; de 17 ani avem 14.000 şi de 18 ani avem 21.000. Deci, sunt elevi toţi aceştia, sunt cazuri în care au fost iniţiative locale, susţinute de DSP, de inspectorate, de şcoli. Iată că fiind autorizat (vaccinul, n.r.) peste 16 ani, avem peste 40.000 de tineri de această vârstă care s-au vaccinat deja şi este un exemplu foarte bun, pe care ţin să îl apreciez public„, a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Vaccinul produs de Pfizer, administrat la adolescenţii în SUA şi Canada

Pfizer este unul dintre producătorii de vaccinuri care testează vaccinurile anti-Covid pe copii. Scopul vaccinării acestora – în special a copiilor mai mari – ar fi să mențină școlile deschise, să reducă răspândirea coronavirusului în comunitate și să protejeze copiii vulnerabili.

Moderna și Johnson & Johnson își testează în prezent vaccinurile pentru categoria de vârstă între 12 și 18 ani, iar concluziile Moderna sunt așteptate în curând. Moderna și Pfizer își testează, de asemenea, vaccinurile și pentru copiii mai mici, cu vârsta cuprinsă între șase luni și 11 ani.