De ce e important să investim în sport
România este pe ultimul loc în Europa la practicarea sportului, în general, cu cea mai slabă accesibilitate în rândul tinerilor cu oportunități reduse, cu efecte directe asupra stării de sănătate a populației, asupra slabei dezvoltări a infrastructurii și economiei sportive. Sportul clădește caractere prin disciplina muncii, prin forța echipelor, prin ambiție și competiție deschisă. Sportul ne învață să pierdem și să câștigăm, să-i respectăm pe cei mai buni, să fim performanți în modul de a gândi și acționa. Sportul combinat cu educația te poate duce bursier în cele mai bune universități ale lumii.
Cât investește România anul acesta în tineret și sport?
543 milioane de lei, cam 110 milioane euro, din bugetul de stat alocat Ministerului Tineretului și Sportului sau cât o șpagă bună dintr-un dosar mare al DNA. Mai puțin decât prejudiciile de 739 milioane lei produse în dosarele DNA finalizate cu dezicii definitive în instanță în anul 2020, conform bilanțului lor anual de activitate.
Din sumele alocate pentru acest an tineretului și sportului doar 3,2 milioane lei se duc către investiții, prin cheltuielile de capital.
Prin Planul Național de Redresare și Reforme, România propune granturi pentru tineret și sport de 300 milioane de euro pentru perioada 2021-2026, dar se știe că sumele înaintate spre negociere de către Guvern cu Comisia Europeană sunt supralicitate la peste 140% din alocările pentru țara noastră. Detalii aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/ Realist vorbind, aceste scheme de granturi vor fi aprobate undeva în jurul a 214 milioane de euro, adică aproximativ 35 milioane de euro/ an.
Cine susține sportul în România?
Părinții care își permit. Companiile și organizațiile neguvernamentale care se implică în donații și sponsorizări. Antrenorii, ultimii mohicani ai generațiilor de aur, care își dau sufletul, timpul, haienele de pe ei pentru copiii talentați. Cei cu respect pentru muncă și performanță.
INACO și-a propus să ajute Clubul Școlar Sportiv nr. 6, secția de Kaiac-Canoe, cu copiii săi extraordinar de talentați, cu vârste între 10 și 12 ani, care pleacă la sfârșitul acestei săptămâni la campionatul național cu bărci vechi de peste 30-40 de ani, cu condiții de antrenament halucinante. Alăturați-vă eforturilor noastre și haideți să-i ajutăm. Să încercăm împreună să readucem gloria acestui sport în România, pornind de jos în sus.