De ce crește bitcoinul?
Bitcoinul e din nou pe cai mari. A atins pentru scurt timp nivelul de 35.000 de dolari, după o vară apatică. Și, deși capitalizarea celei mai populare criptomonede s-a dublat de la începutul anului (lucrul era valabil pentru final de octombrie, când a fost redactat acest text), prețul e la jumătate față de vârful înregistrat în noiembrie 2021. Ce vremuri! Așa cum a desluși tainele blockchainului nu e cel mai simplu demers din lume, nici a înțelege rațiunile pentru care a făcut saltul de circa 30% de-a lungul lunii precedente. Totuși, merită o încercare. De fapt, mai multe.
Cea mai năstrușnică explicație care a circulat în media e că bitcoinul e pe val datorită unui politician american, republicanul Tom Emmers. Distinsul domn, un mare suporter al legiferării criptomonedelor, a intrat în cursa pentru șefia Camerei Reprezentanților – aflată într-un blocaj din lipsă de leadership. Ce-i drept, Emmers a fost principalul critic al SEC (Securities and Exchange Commission – ASF-ul din Statele Unite) atunci când autoritatea a pus sub presiune sectorul criptomonedelor. Însă bitcoinul și-a continuat avântul și după ce acesta s-a retras. Deci e alta cauza.
SALVAT DE ETF. Mai logică este supoziția că bitcoinul crește pentru că mai multe ETF-uri (exchange-traded funds), care au la bază respectiva criptomonedă, sunt pe cale de avizare. Ce înseamnă asta? Investitorii vor putea cumpăra aceste instrumente dintr-un cont de brokeraj clasic, fără să-și mai asume riscurile pe care le aveau pe platforme mai dubioase, precum FTX sau Binance. Cel mai important ETF din acest nou val aparține firmei de investiții BlackRock, una dintre cele mai mari din lume.
Practic, micii investitori trăiesc cu feelingul că autoritățile din SUA vor da undă verde. Și unde mai pui că un tribunal din Statele Unite a cerut SEC-ului american să revizuiască decizia de a respinge cererea companiei Grayscale Investment pentru aprobarea unui ETF bazat pe bitcoin. Frenezia din jurul bitcoinului se simte și în rândul investitorilor mari, care însă recurg la instrumente mai sofisticate – contractele futures, tranzacționate pe Bursa de Mărfuri de la Chicago, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal.
În orice caz, lichiditatea a crescut semnificativ, ceea ce mărește viteza cu care se poate vinde sau cumpăra acest tip de activ. Să nu vă gândiți că e un termen prea pretențios pentru o criptomonedă, pentru că există și percepția, la unii, că bitcoinul și surorile sale mai mici sunt cele mai sigure investiții, pentru simplul motiv că nu au legătură cu sistemul centralizat, viciat de imperfecțiunile omului. E și asta o abordare. Un alt argument al fanilor cripto e că numărul limitat de unități bitcoin – nu se vor putea „mina“ (crea monede noi) mai mult de 21 de milioane – le va crește valoarea în timp. Poatefi și asta.
ÎN CONTRAST. Pentru momentul de față, cert este că bitcoinul se dovedește în continuare extrem de volatil. Oscilațiile zilnice sunt semnificative și, după cum vedem, greu pot fi explicate. Pe de altă parte, aprecierea din ultimul timp vine într-o perioadă nu tocmai roz pentru piețele tradiționale de acțiuni. Principalii indici, S&P 500 și Nasdaq Composite, au intrat la apă, cu toate că rezultatele financiare ale companiilor din componența lor nu au arătat rezultate trimestriale tocmai rele. Majorarea randamentului titlurilor de stat americane a crescut până la niveluri la care parcă nu mai merită să riști pe bursă. Și asta e cam rău pentru economie în general. De acord, nici creșterile amețitoare din 2021 nu erau sănătoase, dar nici ieșirea din piața de capital nu e un lucru benefic pentru economie.
Lărgind și mai mult tabloul, creșterea globală e pusă în pericol de încetinirea economiei chineze și de cele două conflicte militare care se află în desfășurare. În vreme de război, multe o iau razna.
Am putut vedea cum conflictul din Ucraina a dat peste cap viața întregii planete prin creșterea prețului la energie, deci printr-o inflație fără precedent în decenii.
Oricum, poate dincolo de fundamente, într-o lume a vizualului, totul e o chestiune de percepție. Și de preconcepție. În vreme ce, pentru unii, acțiunile par mai riscante în noul context, iar titlurile de stat, preferabile, pentru alții, bitcoinul pare o variantă sigură. De fapt, nu e nicio noutate – lucrurile au funcționat așa mereu. Doar instrumentele se schimbă. Bunicii noștri își păstrau economiile în aur (fizic), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vreme ce milenialii cred că o abstracțiune e cel mai sigur loc în care poți să-ți „ascunzi“ banii. Apropo, și prețul aurului este în ascensiune de la începutul conflictului dintre Hamas și Israel.
Revenind, bitcoinul este criptomoneda care a atras cel mai mare interes dintotdeauna, adică din 2009-2010, când a apărut. Această monedă cumulează peste jumătate din capitalizarea de peste 1.000 de miliarde de dolari a tuturor criptomonedelor emise până astăzi. Iar când bitcoinul dă petrecere, celelalte surori ridică, solidare, paharul.