De ce a fost transformată o pădure din Baia de Fier într-un loc parcă desprins din „Alice în Țara Minunilor”
Acest articol apare în numărul 21 (7-27 august) al revistei NewMoney
Atunci când copacii nu-ți mai spun nimic, artiștii îi îmbracă în cele mai intense culori. Așa, șoaptele lor ajung din nou la tine.
Dacă străbați în această perioadă Transalpina, vei avea surpriza să descoperi nu doar peisaje care-ți taie respirația (doar te afli pe cea mai înaltă șosea din România!), ci și o pădure care nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum și care pare desprinsă mai degrabă din universul lui Tim Burton decât din România reală. Undeva, între Horezu şi Târgu-Jiu, la Baia de Fier, trunchiurile copacilor nu mai sunt gri, ci îmbrăcate în cele mai intense nuanțe de verde, albastru, violet, alb, galben și roșu. O pădure fantastică, în care te-ai aștepta să-i întâlnești pe Alice, Pălărierul Nebun sau Motanul Cheshire, dar în care nu vei da decât peste sute de copaci falnici pictați de mâna unui om.
De fapt, de mai multe mâini, pentru că, deși ideea îi aparține artistului Mihai Țopescu – cunoscut mai ales pentru obiectele sale din sticlă, care au devenit un adevărat brand în străinătate –, copacii din pădurea Dumbrava au fost pictați de aproximativ 30 de voluntari (artiști, critici de artă, oameni de cultură). Scopul? De a protesta la adresa defrișărilor abuzive ale pădurilor, dar și „de a redescoperi frumosul, la o altă scară“, după cum spune Mihai Țopescu.
Înălțare. Gândit pe parcursul mai multor ani, acest proiect de land art intitulat „Grădina Paradisului“ a transformat pădurea unui sat oltenesc într-un colț de poveste. Unul pe care aproape nimeni (conducător auto sau drumeț) nu-l ocolește înainte de a se opri pentru a-l admira de-aproape sau pentru a-l străbate cu piciorul. Și cum ai putea să nu faci astfel când nicăieri în lume nu ai trăit experiența de a descoperi, pe un drum de munte, o pădure colorată! „O femeie mai în vârstă m-a întrebat când are loc nunta! Alta dacă se face vreun bâlci! Turiștii au oprit mașinile, cu toate că este o zonă periculoasă (…), și au venit în pădure să își facă fotografii cu copacii!“, mărturisește artistul entuziasmat că proiectul lui atrage atâția oameni.
Timp de câteva zile din luna iulie, voluntarii au strâns toate deșeurile, au făcut curățenie și au curățat copacii pentru a-i vopsi, apoi, folosind culori ecologice. „Pădurarii marchează copacii cu roșu și îi condamnă la moarte, Mihai Țopescu i-a vopsit în culori și astfel copacii au fost condamnați la viață!“, spunea unul dintre voluntari la finalul proiectului. Și nu o viață oarecare, ci una „spirituală“, ar zice Mihai Țopescu, care, prin verticalitatea și cromatica copacilor, te îndeamnă la meditație, reflecție, reculegere și descoperire de sine. Nu întâmplător, această acțiune artistică face parte dintr-un ciclu intitulat „Înălțare“, pe care artistul vrea să-l continue anul viitor, când intenționează să aducă arta și în pădurea de peste drum (dar nu pictând copacii, ci printr-o altfel de intervenție artistică).
Culoare. De ce tocmai aici? În primul rând, pentru că Gorjul este unul dintre județele cu cele mai multe anchete privind defrișările ilegale (potrivit estimărilor făcute de activiștii de mediu, anual dispar din pădurile românești 8,8 milioane de metri cubi de lemn). În al doilea rând, pentru că este o pădure ușor vizibilă de pe Drumul Naţional 67 Târgu-Jiu – Râmnicu Vâlcea. Mihai Țopescu nu a vrut decât să tragă un semnal de alarmă (altfel decât prin strigăte și lozinci) și să ne ajute să redescoperim natura de lângă noi. Convins că „arta nu dă răspunsuri“, ci „pune întrebări“, artistul își dorește ca această „Grădină a Paradisului“ să fie descoperită și înțeleasă de fiecare în parte după nevoile inimii lui pentru că, așa cum spune el, în funcție de cum te miști printre sutele de copaci, descoperi de fiecare dată altceva.
„Este o lucrare artistică unică! Sunt bucuros că am luat parte la ea (…)“, mărturisește artistul Victor Korniș, care a venit din Germania special pentru a se alătura echipei de voluntari. Și, cum era de așteptat, pădurea colorată a avut impact, nu doar asupra celor care au trecut pe lângă ea, ci și asupra internauților care și-au exprimat, în diferite forme, uimirea. „Trebuia vopsit ministerul mediului sau dl Ministru vopsit în culorile LGTB“, scrie un internaut. „Dacă natura „credea“ că aşa este bine şi folositor „ vopsea“ ea arborii în culori psihedelice“, își dă cu părerea un altul.
Oricum ai da-o, nu poți să nu accepți că ceea ce a făcut Mihai Țopescu la Baia de Fier este un proiect inedit care, dincolo de mesajele evidente pe care le conține, îți aduce aminte că, în absența culorii, nu prea are sens nimic pe lumea asta.
FOTO: Guliver / Getty Images