Darius Vâlcov, numit consilier al noului premier. Vă mai amintiți de politicianul care ascundea tablouri în pereți falși?

darius valcov mediafax newmoney

Darius Vâlcov, autorul principal al programului de guvernare transmis de la un Executiv la altul, în ultimul an, a fost numit, marți, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă. O decizie care naște controverse, deoarece Vâlcov este protagonist în trei dosare de corupție și într-un episod ilar cu tablouri valoroase ascunse în pereți falși.

Miercuri, la o zi după numirea în funcția de consilier de stat, Vâlcov a fost audiat la Tribunalul Doj, într-un dosar în care este judecat pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, transmite Gazeta de Sud. De asemenea, în zilele următoare, Vâlcov își va afla sentința într-unul din dosarele în care este implicat.

Acuzațiile sunt asemănătoare cu cele care au făcut ca, în primăvara anului 2015, Vâlcov să fie arestat preventiv, într-un dosar în care era acuzat că a intervenit, în vremea când era primarul Slatinei, pentru atribuirea unor contracte omului de afaceri Theodor Berna, pe atunci – administratorul companiei de construcții de drumuri și autostrăzi Tehnologica Radion. Potrivit procurorilor DNA, în total, Vâlcov a primit peste cinci milioane de lei de la omul de afaceri. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis plasarea lui Vâlcov sub control judiciar, astfel că politicianul a fost eliberat.

Tot în acea perioadă, Darius Vâlcov a mai fost trimis în judecată sub acuzațiile de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile pe care Vâlcov le-a ocupat: primar, senator și ministru.

Darius Vâlcov și tablourile ascunse în pereți

Vâlcov ar fi investit banii obținuți din fapte de corupție mai ales în lingouri de aur și tablouri valoroase, achiziționate, prin interpuși, de la case de licitații. Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri care valorează aproape o jumătate de milion de lei, pe opere de artă de peste 2,5 milioane de lei, și pe circa 63.000 de lire sterline, 290.000 de euro și 73.000 de dolari. În același timp, anchetatorii au pus poprire pe alte sume de bani care, cumulate, valorează aproape două milioane de lei, arată HotNews.

Potrivit procurorilor DNA, Vâlcov se întâlnea cu partenerii săi în locuri cât mai ferite, inclusiv în cimitire, iar unele tranșe de bani au fost plătite în pungi de plastic.

Un alt episod ilar s-a petrecut în martie 2015, când anchetatorii au găsit o bună parte din operele de artă deținute de Darius Vâlcov ascunse la rudele și apropiații săi, iar unele tablouri erau pitite în pereții falși ai imobilelor. Perchezițiile au fost făcute în localități din județul Olt și în București, iar tablourile confiscate au fost date în custodia Muzeului Național de Artă a României din București.

Aproape 100 de tablouri au fost ridicate de anchetatori, la care s-au adăugat alte 47 de picturi predate, ulterior, chiar de Vâlcov. Printre pictorii care semnează respectivele tablouri se numără Pablo Picasso, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Andy Warhol, Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Corneliu Baba, Samuel Mützner și Constantin Piliuță.

În 2017, în vară, Darius Vâlcov a fost plasat din nou sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara. De această dată, acuzația a fost instigarea la dare și luare de mită, într-un dosar ce vizează un funcționar din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt care ar fi luat bani, timp de trei ani, de la o firmă controlată de Vâlcov, potrivit Știrilor ProTV.

Darius Vâlcov „a fost la Guvern tot timpul”

Darius Vâlcov nu a vrut să facă declarații, după numirea de marți în funcția de consilier de stat în cabinetul Vioricăi Dăncilă, însă câteva câteva vorbe a transmis șeful PSD, Liviu Dragnea. „Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. (…) Este un om de o valoare rară din punct de vedere al… din punct de vedere economic şi este cel care, împreună cu mine şi cu încă doi colegi, a lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică”, a precizat Dragnea, potrivit Digi24.

Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru buget, între august 2014 și decembrie 2014, ministrul Finanțelor Publice, între decembrie 2014 și martie 2015, și primarul orașului Slatina, timp de două mandate, între 2004 și 2012. El a fost afiliat Partidului Democrat până în 2008, apoi a fost membru în Partidul Democrat Liberal, iar, din 2012, membru al Partidului Social Democrat.

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *