Cum virusează COVID-19 economia mondială. Analiștii nu știu deocamdată cum se va termina
Multor oameni de afaceri din toată lumea, tot ce se întâmplă în jurul epidemiei cu coronavirus le produce o puternică disonanță cognitivă. Și nimeni nu știe cum se va termina.
Pe de o parte, antreprenorii își dau seama că situația e chiar urâtă – crește zilnic numărul deceselor, avem frontiere închise, lanțuri de aprovizionare disfuncționale, afaceri omorâte. Pe de altă parte însă, economiștii le spun că epidemia va reduce creșterea economică a Chinei în 2020 cu doar până la un procent, adică marginal, iar avansul global va fi același, cu sau fără acest virus. Așadar, se naște întrebarea descumpănitoare – este o criză globală sau o banală furtună într-un ceainic din Wuhan? Mulți se chinuie încă să găsească răspunsul.
Previziunile economice ciudat de calme se bazează pe premisa că măsurile draconice impuse global pentru a-i izola pe cei contaminați vor dezamorsa transformarea în pandemie, punct din care revenirea economică va fi robustă. Așa s-a întâmplat după pandemia provocată de Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) din 2002-2003.
Premisele analiștilor de la Bloomberg Economics sunt că produsul intern brut (PIB) al Chinei va crește cu 5,7% în 2020, în scădere marginală de la 5,9%, cât era preconizat înainte de izbucnirea epidemiei cu coronavirus. Într-un scenariu mai pesimist – va crește doar cu 5,6% dacă măsurile de ținere sub control nu-și fac efectul până în al doilea trimestru. În afara Chinei și a țărilor vecine, este greu de prefigurat care va fi impactul, spun analiștii.
Epidemia de coronavirus va afecta în special companiile care nu sunt stabile
Scenariul unei reveniri rapide poate fi corect. În timp ce numărul noilor infecții continuă să crească, totuși rata zilnică a celor contaminați e în regres ușor, dacă dăm crezare cifrelor oficiale. Dar, la fel de bine, situația s-ar putea înrăutăți. Virusul s-ar putea răspândi exponențial, ajungând în țări care nu au resurse sau nu sunt atât de dispuse cum este China să impună un cordon sanitar strict.
Afacerile care nu sunt suficient de stabile vor da faliment, dacă epidemia continuă și ia amploare. În plus, investitorii și executivii vor fi mai puțin dispuși să facă business într-un loc perceput ca fiind un incubator de viruși ucigași.
Deocamdată, nimeni nu poate ști cu siguranță cum va continua povestea. Controlul rapid și escaladarea răspândirii virusului sunt posibile în egală măsură, astfel că scenariile de creștere pot fi complet diferite, mai spun analiștii de la Bloomberg Economics într-un raport făcut public pe 31 ianuarie. Un lucru este cert – epidemia cu coronavirus afectează deja masiv afacerile.
Pe 4 februarie, producătorul auto Hyundai Motor anunța că suspendă producția din fabricile sale din Coreea de Sud din cauza lipsei de piese de la furnizorii săi chinezi. Brandul de fashion Levi Strauss & Co. a fost nevoit să închidă magazinul din Wuhan deschis cu doar patru luni în urmă. Apple, pentru care China generează un sfert din venitul operațional, a anunțat pe 1 februarie că își închide temporar toate birourile și magazinele.
Este posibil și ca boala să devină mai problematică în afara Chinei decât în interiorul ei. În Africa, este foarte probabil să fie cazuri de contaminare fără ca acest lucru să fie spus, recunoscut. SUA sunt într-o poziție mai bună decât Africa, dar rămân vulnerabile.
Chiar dacă președintele american s-a lăudat într-un interviu transmis de Fox News că a reușit să țină virusul sub control, Administrația a reorganizat în mare parte fix structura care gestiona acest fel de epidemii. În mai 2018, un articol din The Washington Post anunța că un înalt oficial de la Casa Albă responsabil pentru pandemii, contraamiralul Timothy Ziemer, a părăsit Administrația și nu a mai fost înlocuit.
Sunt tot mai multe dovezi că noul virus este mai puțin letal decât SARS. În schimb, este mult mai contagios. Ceea ce înseamnă că va face ca numărul deceselor să nu fie impresionant, numai că, fiind extrem de contagios, va prelungi carantina și toate măsurile de izolare socială.
Cam aceasta este gândirea acum. Succesul în lupta cu virusul va depinde nu doar de oameni, ci și de caracteristicile acestuia, care deocamdată nu sunt pe deplin cunoscute, după cum ține să remarce și dr. Mark Denison, director al Diviziei de infecții pediatrice la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt.
Cât de rău este de fapt?
Numărul de persoane care pot muri din cauza virusului poate fi dedus doar luând în calcul capacitatea de reproducere și gradul de letalitate ale acestuia – adică procentul de oameni care mor după ce au fost contaminați. Gripa spaniolă, de exemplu, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni după Primul Război Mondial, nu era nici foarte contagioasă, nici extraordinar de letală. Doar că a izbucnit „într-un context în care o masă foarte mare de oameni din toate colțurile lumii s-au infectat“, remarcă C. Brandon Ogbunu, profesor la Brown University.
„Astfel, o rată de mortalitate de 1-2% se poate transforma într-un număr foarte mare de oameni“, adaugă el. Gripa spaniolă este scenariul de coșmar în cazul în care virusul se răspândește fără restricții în rândul populațiilor vulnerabile.
Combaterea coronavirusului este o chestiune spinoasă care va deveni și mai dificilă dacă măsurile adoptate până acum se vor dovedi insuficiente. Chestiunea etică este cât de mult pot fi îngrădite libertățile civile ale unui grup de dragul unui bine comun, global.
Măsurile luate de autoritățile chineze impun un cost real, atât uman, cât și economic. În Wuhan, capitala provinciei Hubei, cu greu se mai găsesc stocuri de medicamente și kituri de testare. Sentimentul de a fi captiv într-o zonă aflată în carantină alimentează din plin resentimente ce pot fi înțelese și care pot oricând exploda în proteste (cum s-a întâmplat în timpul epidemiei cu ebola în 2014, în Monrovia, capitala Liberiei).
China este încrezătoare
Președintele chinez Xi Jinping este sigur că măsurile de control de acum, oricât de nepopulare, vor duce la stoparea epidemiei și vor permite reluarea vieții de zi cu zi și a activității economice normale. Este însă evident nervos că atâtea țări rup legăturile cu China, fapt pe care aceasta îl va deconta direct în PIB.
Administrația Trump anunța pe 31 ianuarie că străinii care au fost în China în ultimele două săptămâni nu vor putea intra în SUA. Ministerul de Externe al Chinei acuză Casa Albă că nu face decât să răspândească panică. Americanii văd însă cu ochi buni aceste restricții, mai ales că până acum SUA au reușit să țină sub control situația, iar puținele cazuri de persoane infectate nu s-au înmulțit.
Sunt totuși șanse ca acest nou virus să slăbească și mai mult legăturile dintre SUA și China, forțate la maximum de războiul economic declanșat de Administrația Trump și de escaladarea rivalității militare dintre cele două țări.
Statistica morții
La momentul publicării articolului, bilanțul morților din cauza coronavirusului a ajuns în China la 3120, din peste 80.000 de cazuri diagnosticate.
- Impact. Avansul economic uluitor al Chinei în ultimii 40 de ani a transformat-o în a doua mare economie a lumii, după cea americană, cu un PIB de 13.600 de miliarde de dolari (SUA au 20.500 de miliarde de dolari). Este cel mai mare furnizor de bunuri din lume și cu o creștere de 18% pe an vine puternic în spatele SUA și ca furnizor de servicii.
- Turism. În 2019, turiștii chinezi au avut în total 173 de milioane de vacanțe și au cheltuit peste 250 de miliarde de dolari. Experții apreciază că efectele asupra industriei globale de turism vor dura și în 2021.
Articol preluat din Bloomberg Businessweek
Acest articol a apărut în numărul 85 (1 – 15 martie) al revistei NewMoney