Cum se va termina aventura riscantă a fondatorului Netopia în Mexic

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Unul dintre românii care s-au aventurat să intre în afaceri în afara țării, Antonio Eram, a ales piața mexicană. Doar că telenovela sa a ajuns acum într-un impas.

„Oportunitățile sunt precum răsăritul: dacă îl aștepți prea mult ai să îl pierzi“, spunea la un moment dat William Arthur Ward, unul dintre cei mai cunos­­cuți scriitori motivaționali americani.

Antonio Eram, fondatorul procesato­rului de plăți Netopia mobilPay, și cei trei parteneri ai săi au prins răsăritul în urmă cu doi ani, când au lansat Mobilender, o aplicație prin care utilizatorii pot accesa credite mici în mai puțin de o oră, indiferent de ora­­șul în care se află. Au avut de ales între Me­­xic și Filipine, dar cu doi mexicani între parteneri – unul dintre ei, Rodrigo Co­­bos, este și CEO al companiei –, au mers, firesc, pe prima variantă.

Credit doar cu mobilul. Spus pe scurt, ar fi echivalentul unui credit doar cu telefonul. Practic, creditele sunt acor­date după ce profilul solicitantului de pe re­­țe­­lele de socializare este analizat prin­tr-un algoritm complex. În plus, sunt ne­cesare documente cu informații personale și un cont bancar (se pot trimi­te ca fotografii făcute cu smartphone-ul).

Plafonul maxim pentru un împrumut este de 5.000 de pesos (circa 340 de do­­lari americani). Primele credite au în­­ceput să fie acordate la finalul anului trecut, ajungând în momentul de față la 1.500-2.000 pe lună. Media unui împrumut este de 150 de dolari, cu o dobândă de 1% pe zi și o perioadă de returnare de circa 12-17 zile. Important, nu poți ac­cesa un împrumut mare de la pri­­ma încercare, iar valoarea acestuia poate crește pe măsură ce solicitantul demon­­strează că este un bun platnic.

Mobilender a primit și o rundă de fi­­nan­­țare de două milioane de dolari, compania fiind evaluată la zece milioane de do­­lari. „Pentru o companie de doi ani de zile este destul de bine“, spune Eram.

Până în acest punct, răsăritul Mobi­­len­­der poate părea complet lipsit de nori.  În realitate, însă, abia acum încep dificul­­tă­­țile. „Suntem victimele propriului succes”, mărturisește Eram, recunoscând că în momentul de față a intrat într-un impas: pentru a putea continua să dea cre­­di­­te, au nevoie de finanțare. O nevoie pe care o estimează la trei-patru milioane de do­la­ri, bani de care, spune el, ar fi avut nevoie „ieri“.

Această sumă ar fi ne­­ce­­sară nu doar pentru finanțarea creditelor. Autoritățile din Mexic ar urma să in­­tro­­ducă niște re­glementări suplimentare pe piața mi­cro­creditării, ceea ce s-ar putea traduce într-o nouă nevoie de fonduri pentru ob­ți­nerea autorizații­­lor. „Și dacă ești companie de succes poți să cazi în cap dacă nu faci rost de finanțare în timp util“, adaugă antreprenorul.

Cum orice problemă are cel puțin o so­­lu­­ție, în această variantă pesimistă, nu le rămâne decât exitul. Au deja oferte de cum­­părare, iar ca soluție-limită ar pu­­tea ceda platforma și clienții unei bănci, urmând ca ei să investească în altceva. „Sco­­pul era să fie vândut la un moment dat, dar nu atât de devreme, fiindcă atunci nu iei banii pe care îi vrei. Dar sun­­­­tem oameni de afaceri“, explică Eram.

mexic_getty_newmoney
FOTO: Microîntreprinderile de urgență ale Mobilender se adresează în special tinerilor și femeilor casnice. Sursa foto: Guliver / Getty Images

 

Piața ideală? Întrebarea încă plutește în aer: de ce tocmai în Mexic? Mexicul este printre primele 25 de state din lume cu cei mai mulți miliardari, potrivit For­bes. Cei 14 miliardari, printre care și Carlos Slim Helu, unul dintre cei mai bo­gați oameni din lume, au un venit cumulat de aproape o sută de miliarde de dolari. Mexi­canii bogați repre­­zin­­tă doar 1% din populație, însă dețin tot atât cât aproape jumătate din toți mexicanii.

Dezechilibrele sunt însă mult mai mari, iar cifrele oficiale arată că aproape 46% din cei 120 de milioane de mexicani tră­iesc sub limita de 2.542 de pesos pe lună (circa 158 de dolari), potrivit unui raport al Oxfam din 2014. Dacă mai adă­u­­găm și faptul că Facebook are 46 de mi­­lioane de utilizatori în Mexic și că sunt mai puțin de zece jucători pe segmentul micro­cre­di­tării, aceasta pare să fie o pia­­ță ideală.

Doar că investitorul se lasă așteptat, căci mulți oameni de afaceri mexicani nu au acest „spirit de a investi“, specific celor din Silicon Valley. Iar cei din Silicon Valley tind să se uite mai degrabă la afa­cerile care nu depășesc granițele ecosis­temului de inovație creat în statul California.

În ceea ce privește România, intrarea Mobilender pe piața autohtonă iese momentan din discuție, pentru că deja exis­tă prea mulți jucători. În plus, Oran­ge a anunțat că intenționează să aducă aici serviciile de mobile banking, așteptându-se intrarea în România și a gigan­ților Google Pay sau Apple Pay. Deja, printre serviciile existente pe piață se nu­mără m-Pesa, serviciul lansat de Vodafone, Vi­­va Credit, com­pania care oferă credite pâ­­nă la salariu sau platforma de microcreditare Askredit, care și-a făcut recent lansarea pe piața autohtonă.

Dar celelalte afaceri­­ din România ale lui Eram își urmează propriul curs.

Netopia mobilPay este unul dintre cei mai mari procesatori de plăți pe plan local. În primele nouă luni ale anului, a de­pășit pragul de trei milioane de plăți, cu 15% mai multe decât în aceeași pe­rioadă a anului trecut. Până la finalul lui 2016 compania estimează că valoarea sumelor achitate digital va ajunge la 175 de milioane de euro, cu o treime mai mult decât în 2015.

Geografii de business. Și aplicația mobilPay wallet, dezvoltată de ace­­eași Netopia, prin care se pot face tran­­zac­­ții direct de pe mobil, inclusiv plăți la co­mer­cianți, a ajuns să înregistreze câteva sute de tranzacții pe zi și ar putea tota­li­za în acest an un milion de euro.

Pasul următor ar fi intrarea Netopia pe alte piețe, Bulgaria și Israelul fiind două dintre țările vizate. „Încercăm să ieșim și pe alte piețe, pe care se va putea (…) Mi-aș dori orice“, mărturisește Eram, adău­gând că pregătește o evaluare a Ne­­to­­pia, care să reprezinte pentru ei un punct de refe­rință.

Cu toate astea, spune că nu ia în calcul o vânzare, mai ales că au mai fost tran­­zac­­­­ții în acest domeniu, referindu-se la preluarea PayU de către Naspers sau a Provus Group (Romcard) de către Inno­­va Capital și, ulterior, de Wirecard. „Nu poți să ai doar tranza­c­ții. Nu poate să vină toată lumea să cumpere. Noi am rămas inde­­pen­­­denți și este foarte cool“, spune Eram. Nu neagă faptul că a mai avut de-a lungul timpului discuții le­ga­te de o posi­­bi­­lă vân­zare, însă poten­țialul investitor „ar trebui să cumpere tot, nu doar o bu­­că­­țică (din afacere, n.r.)“.

Netopia are două birouri, unul la Bu­­cu­­rești și unul în SUA. Intențio­­na, inițial, să intre cu această tehnologie și pe piața americană, însă și-a dat sea­­ma că ar fi nu doar dificil, ci și foarte scump. „Visul nostru de a avea o soluție care să funcționeze acolo s-a cam năruit“.

Și alții încearcă visul american în domeniul FinTech. În urmă cu doi ani, tot în Silicon Valley, Ioan Cora și Marius Bă­­lă­­cea­­nu au pus bazele aplicației Lendrise Marketplace, prin care clienții pot soli­ci­ta un împrumut de până la 5.000 de dolari pe o pe­­rioadă de cel mult trei ani, doar cu car­­tea de identitate, factura la utili­tăți și o decla­­ra­­ție de venit. Aplicația ar urma să devină funcțională din 2017.

Pentru Eram și asociații săi a fost mai sim­­plu în România și Mexic. Deocam­­da­­tă, în România vor să lanseze un exchange de bitcoin. În Mexic, în schimb, încă aș­­teap­­tă scenaristul care să-i scoată din impas.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Silicon Valley de România” color=”juicy_pink” border_width=”2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1479985286293{background-color: #ffe8e8 !important;}”]Clujul a fost în mod repetat comparat cu Silicon Valley, însă Antonio Eram nu împărtășește entuziasmul general.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • CIFRELE. Efervescența din sectorul IT se simte și din datele macroeconomice. Anul trecut, sectorul IT&C a avut o contribuție de 5,6% la PIB și de 0,6% la creșterea PIB-ului în 2015 (3,7%).
  • ÎN LUCRU. Autoritățile locale au în plan crearea Cluj Innovation City, un proiect de dezvoltare urbană integrată, întins pe o suprafață de peste 200 de hectare, unde ar urma să lucreze circa 20.000 de persoane. Investiția este de 500 de milioane de euro.
  • PĂREREA lui Eram. Fiindcă ponderea out-sourcing-ului este mai mare decât partea de creativitate și inovație, România seamănă cu un atelier de tehnologie, iar IT-iștii sunt precum „croitoresele care, în urmă cu câțiva ani, produceau haine în lohn pentru afară“. În următorii cinci ani, dacă salariile din IT-ul românesc vor fi la fel cu cele din SUA sau vestul Europei, atunci companiile vor face un salt mai spre est. „Vei rămâne cu mii de oameni obișnuiți să trăiască într-un sistem, care se vor descurca greu într-un startup“, fiindcă în acest sistem nu este încurajată creativitatea.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 


FOTO: Antonio Eram așteaptă un investitor care să salveze afacerea din Mexic. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *