Revista

Oves Enterprise se pregătește să atragă un partener strategic și ia în calcul proiecte noi în afara țării

Al doilea semestru din 2024 ar putea să însemne pentru Oves Enterprise și atragerea unui partener strategic, sub forma unui fond de investiții, în paralel cu noi proiecte în piețele internaționale. 

De-a lungul unui 2023 „plin de provocări“ pentru majoritatea jucătorilor din IT, Mihai Filip (38 de ani) – fondatorul businessului Oves Enterprise, companie de dezvoltare de software din Cluj-Napoca – și-a continuat proiectele în plan local și inter­na­țional, atingând un plus de 43% al cifrei de afaceri, peste pragul de 10 milioane de euro.

Anul acesta, în strategia sa de dezvoltare au fost bugetate investiții de 2,5 milioane de euro, inclusiv în contextul extinderii internaționale. Tot pentru anul în curs, antreprenorul ia în calcul și atragerea unui partener strategic, sub forma unui fond de investiții sau „a unei companii din zona de defence“, un domeniu pe care l-a accesat deja de ceva timp. „Suntem în discuții în acest moment cu mai multe companii și fonduri de investiții, dar nu ne grăbim. Dorim să luăm decizia corectă cu cine ne parteneriem.“

PIAȚA, CUM A FOST, CUM ESTE

Anul trecut, multe companii de IT s-au confruntat cu o reducere a numărului de pro­iecte, reiese din datele Oves Enterprise, „blocaj ce a început din afara țării, iar după o perioadă, bineînțeles, ne-a afectat și pe noi“, spune Mihai Filip. Ca o consecință, deși unii jucători au redus echipele și numărul de angajați, provocările în această direcție au continuat și în prima parte din 2024.

Un studiu publicat recent de Oves arată că blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de sus­pendări de proiecte și de actualul context politico-economic, s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este ca firmele de IT să-și schimbe abordarea și să se concentreze pe inovație și pe crearea de noi produse, pe soluții adaptate noului context teh­nologic, ce presupune „prioritizarea dezvoltării compe­ten­țelor în domenii de vârf, precum inteligența artificială (AI), blockchain și securitate cibernetică“. Astfel, investițiile pe aceste paliere ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei românești de IT în 2024.

„Începutul anului 2024 a fost mai dificil, dar acum, încet, încet, numărul proiectelor crește, clienții reîncep proiectele puse pe hold în 2022 sau 2023. Trendul, deși timid, este unul ascendent. (…) Companiile românești de IT ar trebui să își asume un risc și să investească în echipe de R&D (research and development – cercetare și dezvoltare, n.r.), să folosească experiența acumulată după finalizarea și livrarea de proiecte complexe și să lucreze la propriile produse“, detaliază Mihai Filip.

Cât privește domeniile care vor atrage cele mai multe in­­vestiții, se vor remarca în perioada următoare segmente precum energia regenerabilă, e-commerce-ul sau programarea la nivel de cip. Pe de altă parte, pe sectoare precum fintech și automotive se înregistrează deja o încetinire a ritmului de dezvoltare, potrivit datelor Oves Enterprise.

O analiză de piață a furnizorului de informații de business KeysFin estimează industria românească de software la 14 mi­liarde de euro în 2023. Cu un an înainte, cifra de afaceri a ju­că­torilor locali de software a avut o creștere de 29% față de 2021 și de 323% față de 2013, „până la nivelul-record de aproape 13 miliarde de euro“, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor ci­tate de KeysFin.

De asemenea, în 2022, companiile din această industrie au generat 77% din rezultatul net înregis­trat de întreg sectorul IT&C și aproape 5% din rezultatul net al tuturor companiilor nefinanciare din România. „Observăm cum software-ul își consolidează rolul-cheie în dezvoltarea și di­­gitalizarea economiei și transformă România într-un hub regional“, subliniază Diana Florescu, analist economic KeysFin.

INVESTIȚIILE CONTINUĂ

Compania lui Mihai Filip lucrează în prezent la mai multe produse, precum Storm Shadow AI (o soluție AI on-premise, ce poate învăța în timp-record să ia decizii rapide și precise în scenarii critice pentru orice tip de ve­hicul operat fără intervenție umană), iar în bugetul de investiții anunțat pentru 2024, de 2,5 milioane de euro, include atât dez­voltarea acestor produse, cât și continuarea procesului de ex­tindere internațională, „cu focus pe zonele de software as a service, space & defense și cybersecurity“. În momentul de față, compania are clienți din diferite domenii, precum fintech, healthcare, automotive etc.

„Vom investi în continuare în dezvoltarea produsului nostru Storm Shadow AI și în alte proiecte din zona militară, fie că este vorba de drone sau de sisteme software avansate“, con­tinuă antreprenorul. Compania sa a lansat anul trecut o nouă linie de business destinată fabricării dronelor de mici dimensiuni, dotate cu inteligență artificială, ce pot fi operate în grupuri mai mari și coordonate prin sisteme centralizate de control. Investiția a fost de 100.000 de euro. În prezent „sunt dez­voltate zece modele de drone, atât cu rotoare, cât și cu aripi fixe“.

Și, tot anul trecut, Oves Enterprise a deschis două noi birouri, unul la Washington DC (al doilea din SUA) și unul la Oslo, în Norvegia, pentru Europa de Nord. „Dacă pe piața din SUA eram deja prezenți, piața norvegiană a fost o experiență cu totul nouă pentru noi. Biroul din Washington DC este unul strategic, deservește în principal clienții din zona de defence. Aici, numărul proiectelor a crescut cu 10% de când am deschis biroul. Biroul din Norvegia începe să aducă primele rezultate. Avem mulți clienți din zona financiară cu care suntem în nego­cieri“, spune Mihai Filip. În Washington DC, investiția din acest an se va ridica la aproximativ 500.000 de dolari, „bani care vor fi folosiți pentru a contracta mai mulți business deve­loperi“, în timp ce în Norvegia bugetul din 2024 este de 200.000 de euro, pentru întărirea prezenței companiei pe această piață.

„În prezent avem opt birouri, în SUA, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Germania, Norvegia și România. În acest an vom deschide, cel mai probabil, un birou în Bruxelles și încă unul sau două birouri în SUA. Orice birou nou-deschis presupune o investiție între 200.000 și 500.000 de euro“, spune Filip. Acesta estimează o creștere cu 50% a cifrei de afaceri în 2024 față de 2023, cu o marjă de profit de aproximativ 20%. „Vom in­vesti și în alte produse din zona de defence, construite cu parteneri externi.

Aceste parteneriate sunt convins că ne vor ajuta și mai mult la extinderea noastră globală. Aici este vorba, în principal, despre produse software“, adaugă el. De altfel, în acest context a fost gândită și mișcarea strategică pentru atragerea unui fond de investiții sau a unei companii care să susțină Oves Enterprise să se dezvolte pe o anumită piață și să își consolideze competențele din zona de defence.

Senica Micu

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.

Recent Posts

Catinvest investește 36 de milioane de euro în extinderea ElectroPutere Parc din Craiova

Grupul francez de real estate Catinvest investește 36 de milioane de euro în extinderea ElectroPutere…

12 minute ago

Veniturile Rusiei din petrol şi gaze au crescut cu 41%

Încasările din vânzările de petrol şi gaze ale bugetului federal al Rusiei au crescut cu…

15 minute ago

Studiu: salariul este criteriul care contează cel mai mult pentru români în alegerea unui job. La nivel global, însă, stabilitatea jobului este cea mai importantă pentru angajați

Salariul, echilibrul dintre viața personală și cea profesională și relația bună cu managerul sunt criteriile…

18 minute ago

Sondaj INSCOP: Alegerile prezidenţiale – Mircea Geoană, lider în opţiunile de vot

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile…

o oră ago

Dezvoltarea personală și pregătirea pentru viața profesională sunt preocupări majore pentru tinerii români. 37% dintre ei vor să fie mai buni pe partea de educație financiară

Dezvoltarea personală și pregătirea pentru viața profesională reprezintă preocupări majore pentru tinerii români. Aproape toți…

o oră ago

Atu Tech investește 6 milioane de euro în extinderea portofoliului de produse și lansează un nou brand în România

Atu Tech, magazin online de produse de securitate și importator și distribuitor român de echipamente…

o oră ago

Acest website folosește cookies