Cum se obține fișa medicală obligatorie pentru dobândirea permisului auto sau reînnoirea lui
Fișa medicală pentru permisul auto este un document necesar tuturor persoanelor care vor să obțină sau să își schimbe permisul auto. În anumite cazuri, acest document este obligatoriu, însă multe persoane nu știu acest lucru, fiind astfel puse în situații dificile când fișa medicală nu este prezentă la dosar.
Pentru început, vom clarifica faptul că fișa medicală pentru permisul auto poate fi obținută doar de la o unitate medicală autorizată. După ce investigațiile medicale au avut loc, se va obține acest document, în care este specificat dacă sunteți apt sau nu pentru a conduce un autovehicul.
Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc încă toate cazurile în care o fișă medicală pentru permisul auto este obligatorie. Din acest motiv, venim în ajutorul celor interesați cu câteva informații de folos:
Este fișa medicală pentru permis auto obligatorie sau nu?
Acest document nu trebuie să lipsească de la dosar în cazurile în care soliciți un permis auto cu valabilitate nouă, fie că vorbim despre obținerea acestui act pentru prima dată, fie pentru înlocuirea unui permis deja expirat.
În ciuda acestui fapt, există și cazuri în care nu vei avea nevoie de o fișă medicală pentru obținerea unui permis auto nou. Iată care sunt aceste cazuri:
- Dacă permisul a fost pierdut;
- Când permisul a fost furat;
- Atunci când permisul a fost deteriorat;
- În cazul în care titularul permisului și-a schimbat numele.
Un alt lucru important de reținut este faptul că fișa medicală pentru permisul auto are o valabilitate de 6 luni de la data întocmirii, dar și că aceasta este valabilă pe întreg teritoriul țării, indiferent de localitatea unde a fost eliberată.
Ce acte sunt necesare pentru obținerea fișei medicale?
Pentru a obține în cel mai rapid și ușor mod o fișa medicală permis auto, tot ce trebuie să faci este să te prezinți la o unitate medicală specializată, având asupra ta următoarele acte:
- Buletin / Carte de identitate;
- Fișa de școlarizare-în cazul celor care urmează școala de șoferi;
- Adeverința de la medicul de familie în care se menționează dacă solicitantul este apt pentru a conduce (sau parafa din partea medicului de familie pe fișa pentru permisul auto la punctul B), în cazul în care pacientul figurează cu boli cronice sau neuropsihice în evidența medicului de familie. În cazul în care nu suferiți de asemenea afecțiuni, se va completa o declarație pe proprie răspundere, direct la clinica autorizată;
- Scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care trebuie să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce (în cazul bolnavilor de diabet).
Dacă este cazul, va trebui să aveți asupra dumneavoasta și perechea de ochelari de vedere.
De unde poți obține ușor și rapid fișa medicală?
Lista cu unitățile sanitare acreditate să elibereze fișa medicală auto se regăsește pe site-ul Ministerului Sănătății.
Consultați lista AICI.
FOTO: Mediafax