Cum să transformi o pasiune într-o carieră de succes (P)
Mulți români și-au transformat pasiunea în profesie și au ajuns să trăiască bine făcând doar ce le place. Aproape orice hobby se poate monetiza, indiferent că este vorba despre scris, fotografie, alpinism sau jocuri video.
Tehnologia modernă înlesnește această trecere. Este nevoie doar de voință. De exemplu, dacă îți place muzica, nu mai trebuie să studiezi foarte mult timp domeniul până să ajungi să creezi conținut. Există softuri cu ajutorul cărora poți crea ceva ce sună foarte bine, din numai câteva click-uri.
Un alt exemplu foarte la îndemână este cel al pasionaților de jocuri de cazino, care pot face trecerea de la statutul de jucător, la cel de crupier, angajându-se într-un live casino de pe internet.
Pentru a transforma o pasiune într-o carieră de succes, trebuie să aduci ceva în plus, să creezi. Dacă pasiunea ta este scrisul, rodul muncii tale sunt cuvintele pe care le tastezi sau le scrii de mână. Dacă pasiunea ta este fotografia, rodul muncii tale sunt fotografiile pe care le faci. Nu poți fi „creativ” fără a crea efectiv.
Creează ceva care are valoare pentru alții
Totuși, a crea nu este suficient. E necesar să creezi ceva care are valoare pentru ceilalți. Dacă îți place să gătești și îți place să stai în bucătărie toată ziua, încearcă o carieră de bucătar profesionist. O variantă alternativă este să devii blogger sau vlogger culinar. Vei câștiga bani pe măsură ce vei ajunge foarte popular.
De asemenea, dacă faci fotografii, gândește-te ce anume ar vrea lumea să cumpere de la tine, nu doar să admire. Poți oferi valoare ca fotograf care fotografiază nunți, botezuri, reclame, modă sau alte imagini „personalizate”. O altă variantă este să construiești o bază de date online cu fotografii pe care să le vinzi pe bază de abonament, de exemplu site-urilor care au nevoie să ilustreze articolele.
În cazul în care ești poet, nu păstra creațiile doar pentru tine și apropiați. Înțelege-te cu o editură și publică un volum. Vei vedea, astfel, reacția publicului larg și îți vei da seama dacă ai putea trăi din pasiunea ta.
La un moment dat, este păcat să nu faci acest pas. Deconectează-te într-o zi de la tot ce faci și gândește-te serios la cum poți câștiga bani pentru ce produci sau ce creezi ca rod al pasiunii tale. Apoi, estimează prețul pentru ce oferi. Mulți fac greșeala să se subevalueze și să ceară bani puțini, din cauza fricii sau lipsei de încredere în sine. Trebuie să știi, însă, că oamenii ocolesc lucrurile ieftine. Presupun din start că sunt de proastă calitate, deși ele pot fi excepționale.
Promovarea este esențială
Pasul următor este gândirea unei strategii de marketing. Chiar și cele mai bune produse din lume au nevoie de promovare. Trebuie ca lumea să știe că exiști. O modalitate de promovare gratuită și foarte eficientă e reprezentată de rețelele de socializare, unde mesajul tău poate ajunge la mii și chiar zeci de mii de oameni concentrați deja în grupuri, în funcție de interese și pasiuni. Partajează imagini, videoclipuri, text și ideile și produsele tale.
Pare greu de crezut în ziua de astăzi, dar oamenii își verifică emailul mai des decât conturile de pe rețelele sociale. Astfel, este o idee să construiești o bază de date cu adrese de email și să trimiți câte un Newsletter despre activitatea sa.
De asemenea, este recomandat să creezi un blog sau un site prin care să te promovezi. Unele domenii oferă acest serviciu gratuit. Dacă vrei să treci la un alt nivel, va trebui să investești într-o pagină web profesională și în SEO, astfel încât motoarele de căutare să te afișeze înaintea concurenței. Audiența construită „organic” este cea mai trainică.
Nu te aștepta să dai lovitura încă din start. Feedback-ul poate fi descurajator la început, dar nu înceta niciodată să crezi în tine. Muncește din greu și investește continuu în dezvoltarea personală. Ascultă mesaje motivaționale, care vor fi ca o armură în perioadele de incertitudine. Până la urmă, vei reuși cu siguranță să îți transformi pasiunea în sursă de venit.