Cum poate fi salvată de la faliment afacerea Polisano

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La doi ani și jumătate de la moartea fondatorului Polisano, Ilie Vonica, vii­­torul businessului se joacă între in­sol­­vență și noi direcții de dezvoltare.

A fost una dintre știrile începutului de an: fabrica de medicamente Polisano Phar­ma­­ceuticals şi-a majorat capitalul social cu 26,8 milioane de lei (circa 6 mi­li­oane de euro), prin emi­te­rea a 2,68 mili­oane de acţiuni. Au fost cooptați patru noi ac­­ţio­­­nari – Gruia Stoica (15,5%), avocatul Re­­mus Borza (6,97%) și cei doi parteneri ai acestuia din urmă de la Euro Insol, Nicoleta Munteanu (6,97%) și Adrian Mun­tea­­nu (1,55%). Ulterior Gruia Stoica și-a mă­­rit participația la 19,9% după ce a mai cumpărat 4,4% din acțiu­­ni­­le deținute de familia Vonica. Pachetul majoritar al com­­­paniei e controlat, în con­­tinuare, de An­­dreea Loredana Gligor-Vonica, fiica fon­­­­­datoru­lui grupului farmaceutic din Si­­biu cu 64,61%. Remus Borza și-a căpătat notorietatea în perioada în care a gestio­­nat insolvența Hidroelectrica. Mai mult, Borza este un apropiat al familiei Vonica. Acesta l-a cu­nos­cut pe Ilie Vonica în 2002, într-o va­canță din Mauritius.

Numele omului de afaceri Gruia Stoica este legat de compania de transport fe­ro­viar Grampet, pe care o deține ală­turi de asociatul său Vasile Didilă. Gruia Stoica a devenit vizibil după ce s-a implicat în încercarea de privatizare a CFR Marfă, procedură care a eșuat.

Cu un nou acționariat și în plin proces de insolvență a diviziei de distri­buție, Polisano își îndreaptă acum atenția către divizia medicală (clinici și spitale) și cea de producție de medicamente în fabrica inau­gurată în 2015, în urma unei in­ves­tiții de 70 de mi­li­oane de euro.

„Din octombrie 2017, fabrica va începe producția de medicamente onco­logice solide, iar din iulie 2018 va adăuga și oncologicele injectabile“, spu­ne pentru New­Money Remus Borza, din postura președintelui grupului Polisano, funcție în care a fost numit în august 2014. Numirea se întâmpla la câteva luni după sinuciderea fondatorului Ilie Vonica, pe fondul impli­cării numelui soției sale în dosarul rețe­telor false. Dana Vonica era acuzată că farma­cii­le grupului au emis facturi fictive pentru achiziția de la firme fantomă de medicamente pentru bolnavii de cancer.

Ilie Vonica_mediafax_newmoney
Ilie Vonica, fondatorul Polisano. FOTO: Mediafax

 

„Distribuția merge probabil spre faliment, dar vom dezvolta divizia medi­cală, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei (circa 18 mili­oa­ne de euro). Va ur­­ma o in­vestiție de alte trei milioane în spitalul din Sibiu, care acoperă toate spe­ciali­tă­țile medicale“, nuanțează Borza planurile grupului.

Borza și soții Munteanu au devenit acți­onari prin conversia unor creanțe cu o valoare totală de 11,8  milioane de lei și un aport în numerar de 150.000 de lei. În schimb, Stoica a venit cu o infuzie de numerar de 13,4 milioane de lei. „Am înce­put discuțiile anul trecut și le-am fina­li­zat anul acesta“, spune acesta pentru NewMoney, fără a detalia însă de ce a ales să investească în sectorul farmaceutic.

INSOLVENȚĂ ȘI RESTRUCTURARE. Comentând noul acționariat, unii analiști din industria serviciilor de sănătate cred că o variantă de luat în calcul ar fi fost aso­cie­rea noii fabrici cu un jucător din domeniul medical. „Acești acționari au demonstrat că au rezultate în businessurile pe care le dezvoltă, însă nu în acest sector de activitate (medical, n.r.)“, spune Sergiu Neguț, business angel cu experiență în sănătate și fost director adjunct al rețelei private de sănătate Regina Maria.

În primăvara anului trecut, Polisano a vândut 78 dintre cele 103 farmacii pe ca­­re le deținea către concurentul Sensiblu, într-o tranzacție de peste 20 de mili­oa­­ne de euro.  În iulie 2016, Polisano Dis­­tri­­bu­­ți­­e – despre care Borza spune că „în 23 de ani de existență a rulat peste 5 mi­­li­­ar­­de de euro“ – a anunțat că va concedia cir­­ca 200 de angajați, iar, în septembrie 2016, a declanșat procedura de insol­ven­­ță.

În momentul morții lui Vonica, Polisa­­no Distribuție avea deshise linii de finan­­ța­­re de 71 de milioane de euro, din care folosise 17 milioane de euro. A urmat în­­să „o perioadă de emoție și neîncredere din partea băncilor, asiguratorilor și par­­te­­nerilor“, după cum mărturi­sește Borza.

Polisano a avut de rambur­­­sat 11 mili­oa­­ne de euro în doar o ju­mă­tate de an, fapt ce a dezechilibrat com­­pania. Cifra de afaceri din 2015 a scăzut la 118 mili­oa­­ne de euro, mai  mult de jumătate față de anul precedent. Firma a intrat pe pier­deri după șase ani de profit. Au urmat doi ani în care divi­zia de distribuție nu a mai re­­u­­șit să se re­dreseze, falimentul fiind inevitabil.

Din această perspectivă, singura șansă pentru Polisano par să rămână serviciile medicale. „Din punctul de vedere al pieței locale, la nivelul Transilvaniei, Polisano e un jucător stabil în businessul medical, într-o industrie care este în creștere și e des­chisă pentru fuziuni și achiziții“, spu­ne Sergiu Neguț.

Ceea ce înseamnă că nu vor avea de pierdut nici cei care au investit în fabrica de medicamente, care în cel mult doi ani ar putea fi un jucător important pe piața produselor oncologice.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”În câteva repere” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]Istoria grupului Polisano a început în 1993, la Sibiu, unde doctorul Ilie Vonica a deschis prima clinică cu servicii medicale integrate.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Investiție. În 2004, Polisano a inaugurat primul spital privat din România, tot la Sibiu. Unitatea me-dicală avea saloane mo-derne, dotate cu cel mult trei paturi și aparatură medicală de ultimă generație.
  • Distribuție. În perioada 2004–2013, fabrica de medicamente Polisano a fost cel de-al treilea distribuitor de produse farmaceutice din România, cu o cotă de piață între 9 și 12%.
  • Extindere. În 2006 și 2007, compania lui Ilie Vonica a deschis două clinici în București, prima în zona pasajului Mărășești, iar cea de-a doua la Plaza România.
  • Dializa. Polisano se orientează către segmentul de dializă, iar în perioada 2008–2010 deschide mai multe centre de acest gen la Sibiu, București, Miercurea-Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Bistrița, Roman, Mediaș.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *