Cum își vor finanța dezvoltatorii imobiliari proiectele pe care vor să le continue în 2025

Pe parcursul unui nou an (2025) în care sunt anticipate provocări generate de instabilitatea economică și accesul mai dificil la finanțare, Prima Development Group își continuă proiectele. Doar în București, investițiile sale active vizează peste 3.000 de apartamente.

Sectorul imobiliar românesc este în continuă mișcare și are o efervescență aparte, în special în orașele mari. Această efer­vescență se datorează mai multor factori, precum creșterea eco­nomică locală, nevoia de locuințe moderne și atragerea in­vestițiilor internaționale, consideră Adrian Stoichină, co-CEO al dezvoltatorului imobiliar Prima Development Group, cea mai mare companie de acest fel din Oradea.

În același timp, lipsa predictibilității și costurile ridicate de fi­nanțare aduc provocări semnificative. „Înainte de pandemie, piața era mai stabilă, cu o creștere organică. Pandemia a introdus noi variabile, iar acum asistăm la o mai mare prudență din partea clienților, în principal din cauza incertitudinii economice și geopolitice. Volatilitatea dobânzilor și inflația afec­tează de asemenea deciziile de achiziție“, explică Adrian Stoi­chină. Drept urmare, și jucătorii din domeniu au căutat mo­da­lități de a-și continua proiectele, adaptându-se la noile rea­lități. La fel cum și Prima Development Group s-a recalibrat din mers pentru noul context.

ACCESIBILITATE

Conform studiului Deloitte Property Index 2023, România se afla (anul trecut) pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi, cu un preț me­diu de 1.417 euro/mp, în creștere de la 1.266 de euro/mp în 2021. În același timp, un român avea nevoie (la momentul rea­lizării studiului), în medie, de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 de metri pătrați, ceea ce plasa țara noastră pe locul al șaselea în topul accesibilității, după Bel­gia, Norvegia, Danemarca, Slovenia și Italia. Aceste date au evi­dențiat faptul că, deși locuințele din România erau și ar putea fi considerate (și astăzi) mai accesibile, tendința este una de aliniere treptată la standardele europene, pe măsură ce piața imo­biliară și economia națională continuă să se dezvolte.

„În 2025 nu preconizez o scădere a prețurilor locuințelor. Chiar dacă inflația a încetinit spre finalul lui 2024, costurile materialelor de construcții continuă să crească într-un ritm constant, ajustat de inflație. Nu vedem o creștere abruptă a acestor costuri, ca în anii anteriori, însă menținerea lor pe o pantă ascendentă va avea impact asupra prețurilor de vânzare. În ceea ce privește proiecțiile pe termen scurt și mediu (până la trei ani), mă aștept ca prețurile să urmeze o direcție ascendentă“, detaliază Adrian Stoichină.

În București, continuă acesta, se observă deja o tendință de creștere a prețurilor, susținută de mai mulți factori specifici pieței locale. „Pe de o parte, numărul de autorizații pentru proiecte noi este limitat, ceea ce restricționează oferta de locuințe disponibile. Pe de altă parte, în anumite sectoare, pro­iectele publice aflate în desfășurare contribuie la îmbună­tățirea calității vieții, lucru care face ca aceste zone să devină și mai atractive pentru cumpărători. Acești factori, combinați cu o cerere constantă, vor susține o tendință de creștere a pre­țurilor, inclusiv pe termen scurt“, mai spune Stoichină.

De altfel, un sondaj publicat la jumătatea lui octombrie de Storia – platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX – arată că 33% dintre cumpărători se așteaptă ca prețurile lo­cu­ințelor să scadă cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, în timp ce 25% dintre chiriași anticipează o scădere similară. To­tuși, „cei care vând și cei care închiriază imobile se așteaptă la creș­teri de preț atât pe segmentul închirierilor, cât și pe cel al vânzărilor“, mai reiese din sondaj. „Majoritatea respon­den­ților preferă locuințele noi – 66% dintre cumpărători și 80% dintre chiriași le aleg datorită finisajelor moderne și eficienței energetice.“ Cu toate acestea, potrivit Storia, costul mai mic este (în continuare) principalul motiv pentru care 65% dintre cum­părători și 73% dintre chiriași se orientează către locuințele vechi.

„În România, prețurile locuințelor rămân semnificativ mai accesibile comparativ cu Europa de Vest. Această diferență se datorează costurilor mai reduse ale terenurilor și forței de muncă și faptului că piața este dominată de dezvoltatori locali, care au un control mai bun al costurilor. Totuși, pe mă­sură ce piața imobiliară locală a evoluat și cererea pentru pro­iecte de calitate este în creștere, prețurile locuințelor în Ro­mânia au înregistrat o tendință ascendentă mai rapidă decât în alte țări din regiune“, detaliază Adrian Stoichină.

Un aspect „important“ punctat este raportul din­tre prețul locuințelor și salariile medii. „În prezent, acest raport indică o accesibilitate mai mare în România față de ță­rile din Europa de Vest. Cu toate acestea, ne așteptăm ca, în perioada urmă­toare, acest raport să crească, aliniindu-se treptat cu nivelurile din țările vecine. Această ajustare va reflecta atât creș­te­rea prețurilor locuințelor, cât și evoluția salariilor, pe măsură ce economia românească continuă să se dezvolte și să se integreze în contextul european“, mai spune el.

ADAPTABILITATE

Pentru Prima Development Group, 2024 a fost, în mod cert, un an de consolidare și adaptare la condi­țiile din piață. Printre principalele provocări punctate de re­pre­zentantul companiei, în acest an, se numără gestionarea creșterii costurilor și forța de muncă, în special în contextul de­ficitului de specialiști. Ca o consecință, creșterea constantă a costurilor materialelor și energiei a impus o reevaluare a mo­dului în care au fost gestionate resursele și optimizate chel­tuielile.

„În 2024 am continuat dezvoltările în București și Oradea, între acestea numărându-se și Prima Vista, amplasat în nordul Capitalei, proiect aflat în faza a doua de dezvoltare, pe care estimăm că-l vom finaliza în vara lui 2025. Unitățile construite în prima fază sunt aproape integral achiziționate de clienți. În București avem investiții active ce vizează peste 3.000 de apartamente și o valoare totală de peste 200 de mi­li­oane de euro​“, subliniază Adrian Stoichină.

În luna aprilie 2024, compania a anunțat că a achiziționat de la Im­mofinanz un teren cu suprafața de peste șase hectare, si­tuat lângă șoseaua Gheorghe Ionescu-Șișești, unde mai de­ține un alt teren, de cinci hectare. Pe aceste două terenuri in­ten­țio­nează să construiască un ansamblu rezidențial cu peste 2.000 de apartamente. Valoarea brută de dezvoltare pentru proiectul de pe cele două terenuri se ridică la 260 de milioane de euro.

De asemenea, compania a obținut autorizația de construire pentru Prima Astera, pe segmentul high-end, amplasat în ves­tul Bucureștiului, investiția totală ajungând la 65 de mili­oane de euro. Prima Development Group a mai dezvoltat în Ca­pitală două proiecte în zone centrale – Boemia Apartments și Core Timpuri Noi. Compania, care și-a început activitatea în 2005, în Oradea, unde a livrat până acum peste 3.000 de apartamente în imobile cu o valoare totală cumulată de peste 180 de milioane de euro, a intrat pe piața din București în 2017.

„Pentru 2025 anticipăm provocări generate de instabilitatea economică și accesul mai dificil la finanțare. (…) Un obiectiv esențial este digitalizarea unui volum cât mai mare de procese, asigurându-ne că acestea devin mai eficiente și mai rapide. Totodată, explorăm integrarea inteligenței artificiale acolo unde aceasta poate aduce un plus de valoare, fie în analiza datelor, fie în adaptarea strategiilor de vânzare și ges­tionare a proiectelor. Adaptarea la noile tehnologii și atra­gerea forței de muncă specializate rămân, de asemenea, priorități pe termen mediu“, mai spune Adrian Stoichină.

Dacă, în următorii doi-trei ani, piața rezidențială va continua să fie afectată de presiuni externe și de alte provocări, acesta se așteaptă ca, pe termen lung, peste cinci-zece ani, sectorul să se stabilizeze, iar locuințele să devină tot mai integrate cu infrastructura urbană modernă, în special în București și în alte orașe mari.

SURSA FOTO: Prima Development Group