Cum își consolidează afacerile pe piața de petrol și gaze cele mai mari companii globale din domeniul energiei
Comerțul face parte tot mai mult din viitorul marilor companii petroliere ale lumii și aceasta se vede din consolidarea brațelor de trading ale acestora. Dintre toate însă, ambițiile giganților petrolieri europeni în materie de trading par a fi cele mai mari.
În anii ’50, piața petrolului era controlată de așa-numitele „Șapte Surori“. Cele șapte companii occidentale controlau 85% din rezervele mondiale de țiței, precum și întregul proces de producție, de la puț până la pompă. Tot ele erau cele care stabileau prețurile și-și împărțeau piețele. Practic, comerțul cu petrol în afara acestui grup era imposibil. Până în anii ’70, când hegemonia acestora a fost puternic zdruncinată de embargourile petroliere arabe, naționalizarea producției de petrol în Golful Persic și apariția giganților de trading, precum Glencore, Vitol sau Trafigura. În mai puțin de un deceniu, traderii independenți controlau deja două cincimi din petrolul mondial, notează revista britanică The Economist.
Revenind în zilele noastre, lumea se află din nou într-un haos și nu numai din cauza celui mai recent conflict dintre Israel și Hamas, care are un potențial mare de escaladare. Războiul Rusiei în Ucraina, tensiunile geopolitice dintre Occident și China, precum și eforturile globale sporadice de a combate schimbările climatice, toate sunt factori ce alimentează volatilitate în piețele de petrol.
Profiturile brute ale traderilor de mărfuri, care de obicei prosperă în vremuri tulburi, precum cele actuale, au crescut cu 60% în 2022, ajungând la 115 miliarde de dolari, conform datelor firmei de consultanță Oliver Wyman. De data aceasta, câștigătorii nu mai sunt nou-veniți în joc, ci chiar descendenți ai celor „Șapte Surori“ și ai altor giganți ai petrolului.
Americanii, arabii și europenii
În general, companiile nu prea vorbesc despre zona comercială a afacerilor lor. Profiturile traderilor lor sunt bine pitite în alte componente ale organizației, iar executivii evită să răspundă la întrebările care vizează partea comercială – ar risca să dezvăluie prea multe informații competitorilor, spun ei. Din discuțiile cu analiști și specialiști din industrie reiese însă că tradingul presupune operațiuni mari și sofisticate, care cresc de la an la an ca mărime și complexitate.
În februarie, gigantul american ExxonMobil, care a abandonat comerțul la scară largă acum două decenii, a anunțat că se întoarce în joc. Revin și giganții petrolieri ai statelor din Golf – Saudi Aramco, Abu Dhabi National Oil Company și QatarEnergy –, care își extind birourile de tranzacționare pentru a ține pasul cu omologii lor americani. Dintre toți însă, ambițiile giganților petrolieri europeni în materie de trading par a fi cele mai mari.
BP, Shell și TotalEnergies și-au extins pe modul silențios birourile de tranzacționare începând cu anii 2000, indică Jorge Léon, de la firma de consultanță Rystad Energy. Roadele încep să fie culese. Potrivit estimărilor celor de la Bernstein, în prima jumătate a anului 2023, tranzacțiile operate de cele trei companii au generat un profit brut combinat de 20 miliarde de dolari, cu două treimi mai mult decât în aceeași perioadă din 2019. Totodată, suma reprezintă o cincime din veniturile brute totale, în creștere față de o șeptime din venituri, cât era acum patru ani. Oliver Wyman estimează că, la nivel global, numărul traderilor în cele mai mari firme de petrol din sectorul privat a crescut cu 46% între 2016 și 2022. Iar din acest procent, cea mai mare parte se datorează celor trei mari companii europene.
Spre exemplu, astăzi, BP are 3.000 de traderi la nivel mondial. Shell, la fel, are mii de traderi, iar cei de la TotalEnergies, probabil în jur de 800. Mai sunt traderii independenți (la fel de discreți), precum Trafigura și Vitol, care au aproximativ 1.200 și, respectiv, 450 de traderi. Și nu este nici întâmplător că șefa tradingului de la BP, Carol Howle, este favorită pentru poziția de chief executive officer (CEO) în locul lui Bernard Looney.
Cu conturile pline
Birourile de tranzacționare ale giganților petrolieri vor continua să fie foarte ocupate ceva vreme, dat fiind că piețele energetice ale lumii sunt departe de a se fi liniștit. „Ne îndepărtăm de o lume a ciclurilor în materie de trading de mărfuri la o lume a vârfurilor de creștere“, afirmă Saad Rahim, de la Trafigura. Ei bine, o astfel de lume este visul oricărui trader.
Printre factorii care adâncesc volatilitatea se numără evident intensificarea conflictelor geopolitice. Conflictul Israel-Hamas este doar cel mai recent exemplu. Războiul din Ucraina a ajuns la mai bine de un an și opt luni de când se desfășoară. În primăvara lui 2022, când Rusia oprea gazul spre Vest, odată cu impunerea sancțiunilor din partea Uniunii Europene, cererea de gaz natural lichefiat (GNL) a crescut vertiginos, spre fericirea birourilor de trading ale giganților europeni. Iar câștigurile au fost uluitoare – un total de 15 miliarde de dolari din tranzacțiile cu GNL, anul trecut, reprezentând aproximativ două cincimi din tot profitul, spun cei de la Bernstein.
Și ar putea fi doar începutul. Un raport recent al firmei de consultanță McKinsey modelează un scenariu care prevede apariția unor blocuri regionale de comerț pentru hidrocarburi. Resursele rusești circulă acum spre est, către China, India și Turcia. În același timp, China încearcă să atragă producătorii puternici din Golful Persic în detrimentul Statelor Unite și al aliaților acestora. Noua dinamică antrenează oportunități de arbitraj pentru traderi.
Un alt motiv care adâncește volatilitatea ține de schimbarea climatică. Creșterea temperaturilor, a nivelurilor mării și vremea extremă vor perturba aprovizionarea cu combustibili fosili. În 2021, o răcire bruscă în Texas a afectat aproape 40% din producția de petrol din America timp de două săptămâni. Și cam 30% din rezervele de petrol și gaze din lume se află sub incidența unui risc ridicat de perturbare climatică, conform predicțiilor firmei de consultanță pe riscuri Verisk Maplecroft.
Tot legat de lupta împotriva schimbărilor climatice este întregul proces de tranziție energetică. Pe termen lung, un sistem energetic mai ecologic va fi, cel mai probabil, mai puțin volatil decât cel actual, bazat pe combustibili fosili. Va fi mai bine distribuit și, prin urmare, mai puțin concentrat în mâinile câtorva producători-cheie situați în zone instabile ale lumii.
Numai că drumul de la starea actuală la un viitor mai prietenos cu mediul rămâne incert. Companiile petroliere, mai ales cele din Europa, sunt presate de guverne și chiar de acționari să mizeze tot mai puțin pe combustibilii fosili. Potrivit Rystad Energy, investițiile globale în producția de petrol și gaze vor ajunge la 540 de miliarde de dolari în acest an, în scădere cu 35% față de vârful atins în 2014. În același timp, cererea de petrol continuă să crească. „Acest lucru creează presiune în sistem“, apreciază Roland Rechtsteiner, de la McKinsey.
Traderii viitorului
Contextul anticipat va crea oportunități pentru traderi și nu doar în domeniul petrolului. Rechtsteiner subliniază că și investițiile masive în energii regenerabile fără o creștere simultană a capacității de distribuție provoacă, de asemenea, blocaje.
În Marea Britanie, Italia și Spania, capacități de producție de peste 150 de gigawați de energie eoliană și solară, echivalentul a 83% din capacitatea totală existentă de energii regenerabile din cele trei țări, nu pot fi conectate, deoarece rețelele acestora nu le pot gestiona, indică firma de cercetare Bloombergnef. Traderii nu pot construi rețele, dar pot ajuta la distribuție, contribuind la canalizarea resurselor către cea mai profitabilă utilizare.
Cei trei giganți petrolieri europeni se orientează semnificativ dinspre combustibilii fosili spre energia electrică și certificate de carbon, precum și gaz natural, considerat esențial pentru tranziția energetică. Anul trecut au avut de două ori mai mulți traderi care au efectuat astfel de tranzacții decât în 2016.
Alte mărfuri „verzi“ ar putea ieși la tranzacționare în curând. David Knipe, fost director de trading la BP, acum la firma de consultanță Bain, estimează că unele dintre marile companii vor începe să tranzacționeze litiu, metal folosit în producția de baterii. Și dacă economia hidrogenului prinde viață, așa cum speră mulți giganți petrolieri, vor avea nu doar ceva nou de produs, ci și ceva nou de tranzacționat.
Cartelul
O istorie scurtă a celor „Șapte Surori“.
- ȘAPTE. Cele „Șapte Surori“ au pus bazele celui mai puternic cartel al „aurului negru“ – Royal Dutch-Shell, Exxon (Standard Oil din New Jersey), Anglo-Persian Company (devenit apoi Anglo-Iranian Oil, ulterior British Petroleum), Standard Oil din California (Socal), Gulf Oil, Texaco, Socony (devenit Mobil Oil).
- „BIG OIL“. Cele șapte companii formează astăzi așa-numitul „Big Oil“, o sintagmă care pune în evidență puterea lor economică și influența asupra politicii. Sintagma este adesea asociată cu lobbyul combustibililor fosili. Din „Big Oil“ fac parte ExxonMobil, Chevron, BP, Shell, Eni și TotalEnergies. ConocoPhillips este și ea adesea inclusă.
Acest articol a apărut în numărul 175 al revistei NewMoney
FOTO: Getty