Revista

Ce strategie are Mark Twain International School pentru a deveni lider național în domeniul învățământului privat

Cu un nou acționar majoritar, Mark Twain International School se pregătește să devină lider național în domeniul instituțiilor de învățământ privat.

Înainte de a fi numele unei școli private din România, Mark Twain (pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Cle­mens) rămâne un autor care nu mai are nevoie de nicio pre­zentare. Cine nu a auzit de „Aventurile lui Tom Sawyer“? Sau de „Un yankeu la curtea regelui Arthur“? Sau de „Prinț și cerșetor“? În cazul particular al soților Anca și Dan Macovei Vlăsceanu, ideea de a lansa un business sub brandul Mark Twain International School (IS) s-a materializat dintr-o combinație perfectă între inspirație și nevoie. „Am început acum 29 de ani, motivați fiind de educarea propriului copil, într-o arenă predominant – dacă nu chiar total – de stat, în ’95“, își amintește antreprenoarea, ea fiind formată pe profil uman, iar soțul său, pe real.

Treptat, afacerea a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, s-a maturizat odată cu piața și în ton cu cerințele părinților, anul acesta fiind estimate venituri de peste șapte mili­oane de euro. O mișcare strategică în evoluția sa a fost anun­țată în ianuarie 2024 și vizează procesul prin care Morphosis Capital Fund II – împreună cu Vybros Capital Partners, un fond de capital permanent finanțat de o familie belgiană, în calitate de coinvestitor – a preluat pachetul majo­ritar de ac­țiuni al businessului Mark Twain IS. Ce urmează? O nouă etapă de dezvoltare, care include printre altele extin­derea în orașele mari, cu un scop precis: Mark Twain IS să ajungă lider în domeniul instituțiilor de învățământ privat din România.

NEVOIA TE ÎNVAȚĂ

„Natura ne aseamănă, educația ne deo­se­bește.“ Parafrazându-l pe filosoful chinez Confucius, tot ce are legătură cu realizările unui om pornește de la educația primită, care începe în copilărie. Povestea businessului Mark Twain IS a prins contur în urmă cu aproape trei decenii, odată cu lansarea primei grădinițe în București. Și cu trei copii înscriși. Succesul nu s-a lăsat prea mult așteptat. „Da­to­rită progresului și satisfacției părinților, am început să creștem. Am crescut la o grădiniță mai mare, cu mai mulți copii, la un afterschool, a urmat școala primară – fiind în per­manență în dialog cu părinții și cu nevoile lor, apoi gimnaziul, apoi liceul“, detaliază Anca Macovei Vlăsceanu. Scopul declarat al celor doi fondatori a fost, încă din primul an, să le ofere elevilor șansa de a învăța în limba engleză, într-un mediu care să nu-i plictisească, ci să le stimuleze do­rința pentru cunoaștere.

De altfel, este prima școală care a introdus curriculumul dual în România. „Noi ne-am înființat înainte de Legea edu­cației (aprobată în iulie 1995, n.r.). Cu toate acestea, a fost important pentru noi să fim validați de forurile competente în domeniu, în primul rând de Ministerul Educației. Ca atare, am pornit o muncă asiduă pentru a obține acreditări pe toate cele patru niveluri de studii“, punctează antreprenoa­rea. În pași concreți, Mark Twain IS a evoluat repede de la nivelul preșcolar, în anul 1999 fiind deschisă școala primară, iar între anii 2002 și 2005 – gimnaziul și liceul.

„Fiind pe pro­fil de limba engleză intensiv, ne-am uitat și spre exterior – pentru că, la vremea aceea, nu exista validare pentru nivel internațional din acest punct de vedere. În 2002 am fost primii care au adus Cambridge English pentru copii în școli. Acum e extins la nivel național, adică și copiii din școlile de stat se pot pregăti și pot susține examenele Cambridge de limba engleză, ca limbă secundară“, explică Anca Macovei Vlăsceanu.

De asemenea, între 2006 și 2008, Mark Twain IS a devenit prima școală autohtonă privată din România complet acre­ditată International Baccalaureate (IB) World. Astăzi deține un portofoliu complet, format din peste 14 acreditări națio­nale și internaționale, precum și titlul de „Most Progressive School of Romania“, acordat de The Education View, Center for Excellence, în 2023. Cu alte cuvinte, este una dintre puți­nele școli private din România care le oferă elevilor săi posi­bilitatea de a alege între a susține examenul de bacalaureat național sau internațional, cu un program preuniversitar dual, multiple proiecte axate pe STEM (știință, tehnologie, in­ginerie și matematică), arte, sport și responsabilitate so­cială, cu peste 40 de materii extracurriculare pe lângă pro­gramul școlar de bază.

La momentul de față, Mark Twain IS își desfășoară activitatea în două campusuri verzi din apropierea Pădurii Băneasa: Junior Campus, dedicat copiilor de grădiniță și școală pri­mară, și Secondary Campus, unde studiază elevii de gimna­ziu și cei de liceu. În total, între 1995 și 2023, peste 5.000 de elevi din România și din alte 55 de țări au urmat programe în cadrul școlii, iar în prezent sunt înscriși apro­xi­mativ 650 de elevi. Cu un așa istoric, nu e de mirare că bu­sinessul so­ți­lor Macovei s-a aflat pe lista de priorități a Morphosis Ca­pi­tal Fund II. Cum a ajuns acest fond de in­ves­tiții la educație?

PE URMELE PRIVATE HEALTH

„În străinătate, majoritatea rețelelor de private education – de la creșă și până la liceu – sunt finanțate și susținute de fonduri de private equity, de family offices, de capital instituțional. Acum, pentru noi, zona aceasta de private education seamănă un pic și cu zona de private health, cum îi mai spunem noi, unde am avut și trei investiții în primul fond și vom continua și în al doi­lea fond, deoarece încercăm să oferim un serviciu alternativ în zona pentru servicii de stat. Și am văzut niște simi­litudini în cele două industrii“, nuanțează contextual David Masculic, chartered financial analyst (CFA) la Morphosis Capital. „Private education cred că este unde a fost private health acum 20 de ani“, continuă el.

Odată cu această tranzacție – prima realizată de Morphosis Capital în cadrul celui de-al doilea fond de private equity –, scopul principal este ca Mark Twain IS să devină lider național în domeniul instituțiilor de învățământ privat. „As­tăzi, din punctul de vedere al veniturilor, nu cred că suntem cea mai mare școală privată. Există jucători străini, cum ar fi Școala Americană, Școala Britanică, Școala Franceză, care aparțin statelor respective și au finanțare atât de la investitori particulari străini, cât și de la stat. Au taxe mai mari, sunt high-end. Așadar, nu aș putea spune că suntem cei mai mari“, punc­tează Anca Macovei Vlăsceanu.

Noul acționar majoritar al Mark Twain IS (cu o participație „în jur de 60%“) își trasează acum planurile pe termen mediu și pe termen lung, care includ mai multe investiții și scalarea modelului de business la nivelul pieței românești. „Pentru noi, teza de investiție a avut niște condiții sau niște criterii pe care trebuia să le bifeze. În primul rând, noi credem foarte mult în acest sistem dual, adică în oferta educațională care să conțină și curriculum românesc și să aibă și curriculum in­ternațional. Acest lucru este important pentru a avea scala­bilitate la nivel național. (…) Mark Twain bifează această con­diție“, explică David Masculic.

De asemenea, potrivit spuselor sale, al doilea criteriu se referă la „affordability“. Mai concret, s-a urmărit intrarea pe un segment care să fie totuși accesibil. „Și mă refer la ceea ce oferă școala. Iar segmentul care are cel mai mare po­ten­țial din punctul nostru de vedere este cel care se pretează către o gamă de clienți ce reprezintă un procent un pic mai mare deasupra mediei populației, însă să nu fie în zona foarte premium sau high premium.“

Și mai bine spus, sunt vizați părinții care câștigă peste medie, care își permit să aibă unu sau doi copii la o școală privată, iar în funcție de serviciile oferite și de activitățile pentru care se optează, cos­turile ajung la 800-1.200 de euro pe lună pentru un elev.

„Al treilea criteriu a fost importanța reputației și perfor­manța academică, iar al patrulea s-a referit la oferirea unei alternative la școala de stat. (…) Așadar, acestea sunt cele patru pa­liere de unde am pornit“, adaugă David Masculic.

PESTE ZECE ȘCOLI

Valoarea investiției în Mark Twain IS este cuprinsă în intervalul de 7-15 milioane de euro, urmărit de către Morphosis Capital în cadrul celui de-al doilea fond de private equity. Infuzia de capital va contribui la expansiunea Mark Twain IS în București și în alte orașe mari din Ro­­mânia (Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța etc.), atât organic, prin deschiderea de noi instituții de învă­ță­mânt, cât și prin potențiale preluări de centre de în­vă­ță­mânt privat existente.

„Investiția noastră bifează o dezvoltare națională în marile orașe și pe două axe. Avem, în primul rând, axa de dezvol­tare organică, în sensul că ne vom dezvolta prin brandul Mark Twain în campusuri noi, adică proiecte pornite de la zero. Și mai există partea de consolidare prin achiziții. Însă, aici, nu le-aș numi neapărat achiziții, pentru că e diferită abordarea. Am lansat în premieră o alianță – Romania Education Alliance – care încearcă să creeze o rețea națională, să unească școli din România care bifează toate cele patru condiții pe care le-am menționat“, detaliază David Masculic. Strict referitor la venituri, acesta spune că „Mark Twain IS va trece de borna de șapte milioane de euro în acest an, iar în ur­mătorul este așteptată o creștere de cel puțin double digit (cu două cifre, n.r.)“.

Care va fi finalul acestei povești pentru Morphosis Capital? „Ca orice fond de investiții, noi avem un orizont limitat de timp, aș spune patru-șase ani. În cazul de față, în zona de edu­­cație, această perioadă s-ar putea să se extindă puțin, pentru că există și o ciclicitate în business – sunt unele pro­iecte care încep, pro­iectele greenfield de exemplu, la care tre­buie să aștepți un pic mai mult față de alte proiecte de re­tail, unde vezi tracțiune din prima zi. Sfârșitul acestei po­vești – aș putea spune că noi vom avea un exit la un moment dat. Către cine vom avea un exit, nu putem ști acum. Se va întâmpla atunci când vom avea re­țeaua construită, o rețea care vizează peste zece școli, adică în câțiva ani – acum este doar una, cu două campusuri“, răspunde re­prezentantul Morphosis Capital, reiterându-și convingerea că Mark Twain IS va fi un lider de­tașat pe segmentul său, metamorfozându-se într-un „asset (activ, n.r.) atractiv pentru oricine, fie că vorbim de fonduri de investiții, fie că vorbim de jucători strategici“.

EVOLUȚIE

În cei aproximativ 29 de ani de activitate, Mark Twain International School, prima instituție de învățământ privat cu un curriculum dual din România, s-a dezvoltat în etape, începând cu nivelul preșcolar și ajungând la nivelul liceal.

  • PORTOFOLIU. ­­La momentul de față are peste 14 acreditări naționale și internaționale, fiind prima școală autohtonă privată complet acre­di­tată International Baccalaureate World. Totodată, a fost și prima școală care a adus Cambridge English pentru copii.
  • ROMÂNI ȘI STRĂINI. ­­Între anii 1995 și 2023, peste 5.000 de elevi din România și din alte 55 de țări au urmat programe în ca­drul școlii. În pre­zent, 60% dintre elevii care studiază aici pro­vin din familii autohtone sau mixte, iar restul de 40% reprezintă peste 45 de naționalități.
  • RECUNOAȘTERE. ­­Anul trecut a primit titlul de „Most Progressive School of Romania“, acordat de The Education View, Center for Excellence, într-un do­me­niu al în­vă­țământului privat extrem de fragmentat, dominat de pro­­­vocări și influențe din afară.
Senica Micu and Ionuț Ancuțescu

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.

Recent Posts

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 64 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau, la 30 iunie, la nivelul…

7 ore ago

Medicii riscă să fie neplătiţi de CNAS pentru serviciile acordate

Colegiul Medicilor din România a solicitat luni soluţionarea "de urgenţă" a problemelor generate de condiţiile…

8 ore ago

Bursa de Valori Bucureşti lansează asistentul virtual Q. Ce funcţii va îndeplini?

Bursa de Valori Bucureşti lansează, în parteneriat cu DRUID, asistentul virtual Q, soluţie digitală bazată…

8 ore ago

Preţul chiriilor a explodat din nou în marile oraşe din ţară

Un nou studiu de piaţă relevă că preţurile la chirii au explodat din nou în…

9 ore ago

Românii cumpără tot mai multe maşini noi. TOPUL mărcilor preferate

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au crescut cu 12,03%, în primele şase luni din…

9 ore ago

Stare de alertă sporită la mai multe baze militare americane, inclusiv din România

Mai multe baze militare americane din Europa sunt în stare ridicată de alertă, pe fondul…

10 ore ago

Acest website folosește cookies