Cum încearcă BNR să mențină stabil cursul leului, pentru a nu pune gaz pe focul inflației și al deficitului de cont curent
Situația economică extrem de complicată cu care se confruntă lumea creează o serie de riscuri suplimentare pentru România, care a pornit la drum cu o serie de handicapuri ce i-ar putea afecta semnificativ traiectoria, în special în vremuri tulburi.
Creșterea accelerată a dobânzilor la lei, semnificativ mai rapidă decât cea a dobânzilor la valută, a determinat inversarea unui fenomen atent monitorizat de Banca Națională a României (BNR) în ultimul deceniu, după criza din 2008-2009: evoluția creditelor în valută.
Dacă în iulie-august volumul creditelor noi în lei a consemnat creșteri modeste față de 2021, propulsate în special de împrumuturile ipotecare, septembrie a adus a doua scădere din acest an, de 11,8% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României.
Încetinirea creditării în lei are loc după o lungă perioadă de creștere susținută. În martie, spre exemplu, volumul creditelor noi accesate de companii și populație s-a ridicat la aproape zece miliarde de lei, aproape dublu față de media lunară din 2019.
De cealaltă parte, creditarea în valută s-a bucurat de o perioadă de boom, în special datorită componentei corporate. Volumul creditelor noi în euro a urcat la echivalentul a 818,9 milioane de lei (165,4 milioane de euro) în septembrie, nivel nemaiîntâlnit din 2010, sumă din care companiile au accesat peste 97%. Drept urmare, ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a scăzut de la 71,8% în august la 70,6% în septembrie. Această tendință s-a păstrat și la nivelul lunii octombrie, potrivit datelor preliminare publicate de banca centrală. Ponderea creditului în monedă națională a scăzut la 70,3%, după ce soldul creditelor în lei a scăzut față de luna precedentă, în vreme ce creditele în valută au consemnat o creștere de 0,9% (creștere exprimată în echivalent lei).
De ce contează
După criza din 2008-2009, BNR a început să fie foarte atentă și să ia măsuri de temperare a creditării în valută. Scopul acestora a fost de a preveni potențiale intrări în incapacitate de plată a debitorilor din cauza unor șocuri valutare, cum au fost cele din acea perioadă, când situația macroeconomică a dus la o depreciere semnificativă a monedei naționale în raport cu euro. De atunci, BNR a înăsprit condițiile de accesare a creditelor în valută, în special pentru persoanele fizice. Companiile însă, în special cele care realizează comerț exterior și au acces la valută, pot accesa mai ușor un credit în euro.
Principalul motiv care a determinat migrarea firmelor către credite în valută îl reprezintă evoluția dobânzilor, mai concret a diferențialului de dobândă. Acesta este explicat de ritmul inegal în care a fost resimțită inflația la nivel european și, implicit, a dinamicii cu care băncile centrale au răspuns.
Europa Centrală și de Est (ECE) a fost lovită mai repede și mai puternic de creșterea prețurilor decât Zona Euro, forțând băncile din regiune să ia măsuri rapide de înăsprire a politicii monetare, respectiv de majorare a dobânzilor.
Rate ale inflației de 15%-20% au forțat băncile centrale din regiune să răspundă cu majorări pe măsură ale ratelor dobânzii de politică monetară, iar acestea au dus dobânzile „din piață“ (ROBOR și echivalentele sale din Polonia, Cehia și Ungaria) la niveluri de 7-8%, chiar la 16%, în cazul BUBOR, indicatorul din Ungaria.
De cealaltă parte, EURIBOR la trei luni este sub 2%, în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a răspuns cu pași mai mici unei inflații care a depășit totuși pragul de 10% în octombrie, strategie criticată de mulți analiști.
Regiunea – în special România – are însă un dezavantaj semnificativ. Fiind economii mai mici, percepute de investitorii străini mai puțin reziliente decât vecinii din Zona Euro, țările din ECE sunt puternic influențate de nivelul cursului de schimb. Acesta poate fi folosit pentru a da economiei un boost de competitivitate, atunci când scade față de euro sau dolar, dar, pentru populație și mai ales pentru inflație, lovitura se poate dovedi prea puternică.
În România, stabilitatea cursului este considerată esențială de către conducerea Băncii Naționale. În principal din cauza deficitului de cont curent foarte ridicat, cauzat de importurile foarte mari de bunuri din afară. „Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a prețurilor la energie, care s-au dus în toate costurile, să mai vină și cursul de schimb cu influențe inflaționiste“, spunea guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la jumătatea lunii noiembrie, cu ocazia prezentării noului raport asupra inflației.
De ce nu se putea altfel?
Tot atunci, Isărescu a admis că BNR și-a asumat misiunea de a ține strâns de lei, încă de la începutul pandemiei, pentru că România se confrunta deja cu un deficit de cont curent foarte mare, fiind și în procedură de deficit bugetar excesiv. Situația s-a înrăutățit însă semnificativ de atunci pentru toată regiunea, în special pentru România. Deficitul de cont curent din primele nouă luni ale anului a fost de 20,2 miliarde de euro, cu 60% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent. „Scenariul nostru curent plasează deficitul de cont curent la 9,3% din PIB în acest an“, notează Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, într-o notă transmisă investitorilor.
Exportăm materii prime și importăm produse procesate, dar cu o valoare adăugată mai mare. Și criza energetică a avut un impact mare, scumpind importurile României. Dumitru punctează însă că atragerea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să îmbunătățească structura de finanțare a deficitului de cont curent.
Nivelul cursului de schimb depinde de cerere și ofertă. Când importurile de bunuri și servicii sunt semnificativ mai mari decât exporturile, deficitul trebuie finanțat din alte „intrări“ de valută. Acestea pot fi investițiile străine directe sau fondurile europene, surse „pozitive“, dar și împrumuturile în euro sau dolari ale statului, surse considerate însă mai puțin benefice, deoarece duc la creșterea datoriei publice și a vulnerabilității României.
Întrebarea pe care și-o pun mulți analiști și investitori este cât va mai putea BNR să țină cursul la nivelul actual. În criza din urmă cu un deceniu, resursele băncii centrale au fost limitate, astfel că România a suferit un șoc valutar.
Experții străini au avertizat încă de anul trecut că riscurile continuă să fie mari. O analiză a băncii de investiții Nomura arăta că România se numără printre statele emergente care s-ar putea confrunta cu o criză valutară.
Pentru a cuantifica acest risc, economiștii japonezi au luat în considerare indicatori precum datoria externă ca procent din PIB, raportul dintre rezervele valutare și importuri, precum și evoluția indicilor bursieri. „Damocles, modelul nostru de avertizare timpurie a crizelor cursului de schimb din piețele emergente, poate fi un instrument util pentru a avertiza asupra posibilelor declanșatoare, oferind un prim semnal de alarmă“, notau specialiștii Nomura în raportul amintit.
Ori de câte ori indicele Damocles depășește 100 de puncte, acesta este interpretat ca un avertisment că țara în cauză este vulnerabilă la o criză a cursului valutar în următoarele 12 luni. În cazul României, indicele a fost de 115 puncte. Iar de atunci, lucrurile au evoluat într-o direcție periculoasă.
Efecte de criză
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit din România a scăzut în luna octombrie a acestui an cu 0,3% față de septembrie 2022, până la nivelul de 363,6 miliarde de lei.
- CREDITE. Creditul în lei, cu o pondere de 70,3% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,8% în octombrie, în vreme ce creditul în valută (exprimat în lei) a crescut cu 0,9% (1,6%, în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere cu 14,7%, pe seama majorării cu 12,4% a componentei în lei și cu 20,7% a componentei în valută exprimată în lei (21,6%, în cazul exprimării indicatorului în euro).
- DEPOZITE. Depozitele bancare au scăzut în luna octombrie a acestui an cu 0,2% față de luna anterioară, pe fondul scăderii depozitelor deținute de companii și a depozitelor în valută, până la nivelul de 490,8 miliarde de lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,1%. Depozitele în lei deținute de companii au scăzut cu 2,4% față de luna precedentă, iar cele în valută – s-au micșorat cu aproximativ 1%, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României.
Acest articol a apărut în numărul 153 al revistei NewMoney
FOTO: Getty