Cum funcționează recrutarea de personal atunci când antreprenorul vrea să își repoziționeze afacerile în piață

Într-un mediu de business în continuă schimbare după doi ani de restricții sanitare, mulți antreprenori caută să-și repoziționeze afacerile în piață. Ceea ce înseamnă și o creștere a cererii de specialiști în management.

Începând cu martie 2020, politica de lockdown impusă la nivel global a perturbat aproape toate afacerile. Odată cu relaxarea restricțiilor de circulație, tot mai mulți antreprenori au început să-și regândească afacerile și au realizat că au nevoie nu doar de noi procese de business, dar și de un nou management pentru a putea face noilor provocări din piață.

În consecință, mulți au apelat la specialiști în resurse umane care să le aducă oamenii potriviți pentru restructurarea managementului companiei. În România, unul dintre furnizorii de astfel de servicii este Arthur Hunt, o companie fondată în urmă cu 30 de ani în Franța, care pe plan local activează în domeniul executive search, consultanță de HR și management eficient al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și mari. Cu peste 20 de birouri proprii și afiliate în Europa și alte regiuni ale lumii, compania franceză a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro la nivel global; total din care piața românească a generat peste 500.000 de euro.

Cel mai vânat profil

Unul dintre partenerii din România ai Arthur Hunt – compania este prezentă de 15 ani pe plan local, cu ownership și management local – este Alina Sîrbu (50 ani). Aceasta spune că anul trecut cel mai căutat profil la nivelurile de middle și top management în cadrul organizațiilor a fost game-changerul – candidatul care vine cu experiență și o viziune nouă pentru a ajuta la repoziționarea businessului în piață.

Noi alegem persoana potrivită în funcție de performanțele pe care le are în piață. Vorbim de leadership, de capacitatea de a iniția schimbări și de a lua decizii“, spune Alina Sîrbu. Ea precizează că majoritatea antreprenorilor preferă ca persoana care va fi recrutată pentru a restructura organizația să fie din afara companiei. Din experiență, Alina Sîrbu spune că acela care va veni cu această competență va părăsi firma, după ce reușește să o reorganizeze și să stabilească procedurile prin care compania să devină competitivă în piață. Practic, acest gen de manager este tot timpul „vânat“.

Conform analizei Arthur Hunt România, în medie, opt din zece companii au căutat în 2022 candidați cu un astfel de profil. Cele mai dinamice sectoare de activitate, în care nevoia de transformare și de infuzie de perspective noi a fost ridicată anul trecut, au fost economia circulară (managementul deșeurilor, reciclare), packagingul, FMCG, agribusinessul, retailul și logistica.

Companiile vizate de Arthur Hunt România sunt cele cu cifre de afaceri de peste zece milioane de euro și cu peste 50 de angajați. Și asta, spune antreprenoarea, pentru că firmele mici nu au capacitatea să investească într-un manager care să le ajute să treacă la o fază superioară a businessului.

Strategii de criză

Estimată la aproximativ 25 de milioane de euro, piața locală a recrutării de personal a fost și ea nevoită să se adapteze schimbărilor venite odată cu pandemia. „Din martie 2020, practic, recrutarea a înghețat. Pentru organizații a fost foarte greu să găsească oameni, dar și pentru angajați să plece, pentru că, fizic, nu s-a putut“, spune Alina Sîrbu. Mai mult, au fost și situații în care unele fabrici s-au restructurat, așa încât au fost nevoite să-și transfere producția dintr-un loc în altul, lucru care a venit cu o regândire a politicii de personal.

Aceste schimbări au făcut ca agențiile de recrutare de forță de muncă să aibă de lucru și în pandemie. Au fost și situații, ca în cazul angajaților din HoReCa, în care a fost nevoie de reconversie profesională, pentru că mulți au schimbat domeniul de activitate.

Antreprenoarea spune că, pentru a face față noilor provocări din piață, Arthur Hunt are parteneriate atât cu companii de IT pentru implementarea de soluții digitale, cât și cu cele de learning pentru traininguri și reconversii profesionale.

O transformare a unei organizații presupune multiple intervenții, cum ar fi recrutare, sisteme digitale, aplicații, traininguri. Noi oferim servicii integrate“, detaliază Alina Sîrbu. Ea mai spune că firmele de recrutare a forței de muncă mai au o provocare în ceea ce-i privește pe reprezentanții generației Z (18-26 de ani). Și asta, pentru că pretențiile acestui tip de angajați sunt mai mari decât ale celorlalți. „Asta e una dintre marile provocări. Să-i poți integra în organizațiile deja formatate pe cei din această generație“, mai spune Alina Sîrbu.

Dar principala provocare rămâne criza generală de forță de muncă, indiferent de domeniu. Pe acest fond, spune ea, companiile trebuie să-și organizeze politicile de personal astfel încât să poată folosi cât mai eficient resursa umană pe care o au deja. După cum trebuie și să facă trecerea spre digitalizare și inteligență artificială, o trecere obligatorie pentru a putea menține un business competitiv pe piață, în condițiile în care organizațiile tradiționale care nu răspund transformărilor tehnologice riscă să dispară de pe piață. O piață pe care se și intră tot mai greu.

Cine, ce, cum

Datele BestJobs arată că, în 2022, 5,5 milioane de candidați și-au căutat activ un job pe platforma de recrutare.

  • CERERE. Domeniile cu cele mai multe oferte de angajare au fost vânzări, IT/telecom, inginerie, financiar/contabilitate și producție/logistică.
  • PRETENȚII. În 2022, pe lista de beneficii preferate s-au numărat posibilitatea de a lucra remote și programul flexibil de lucru. 10% dintre joburile disponibile anul trecut pe BestJobs au putut fi realizate de la distanță, în timp ce joburile hibride au crescut tot mai mult ca volum, de la 14% la începutul anului la 20% spre final.
  • OPORTUNITĂȚI. Orașele cu cele mai multe oportunități profesionale în 2022 au fost București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Constanța, Sibiu, Arad, Târgu Mureș și Oradea, principalii poli demografici și economici la nivel național.
  • PREFERINȚE. Cele mai multe căutări pe BestJobs au fost pentru funcția de contabil, pentru care salariile pornesc de la 650 de euro și pot ajunge la 1.800 de euro.

Acest articol a apărut în numărul 156 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly