Cum evoluează acțiunile Millenium Insurance Broker, cel mai tânăr emitent de pe AeRO

Acțiunile Millenium Insurance Broker (MIB), al 9-lea broker de asigurări în 2022, s-au listat ieri pe piața secundară a bursei, înregistrând în prima zi de tranzacționare o creștere de 16% față de prețul de subscreiere în plasamentul privat.

Listarea MIB, prima din 2023, vine într-un context general nu tocmai favorabil, însă Dan Ștefan, cofondator Autonom (cel mai mare acționar al brokerului de asigurări) e de părere că pentru „companiile bune” ciclurile economice au o importanță mai mică.

La sfârșitul primei zile de tranzacțioare, prețul unei acțiuni MIB a atins nivelul de 14 lei (acesta crescuse cu încă 7%, până la 15 lei în momentul redactării acestui articol), față de 12 lei cu cât s-a subsris o acțiune în cadrul plasamentului privat de anul trecut. Astfel capitalizarea bursieră a MIB depășește 6 milioane de euro.

Banii obținuți (circa 850.000 de euro) din plasament urmează să fie investiți inclusiv într-o posibilă extindere a companiei în afara țării. Ștefan Prigoreanu, CEO-ul MIB și al doilea cel mai important acționar (deține peste 14% din companie), a lăsat de înțeles că extinderea internațională ar putea să înceapă cu Ungaria, țară în care Autonom este deja prezentă.

Ștefan Prigoreanu a arătat că potențialul de creștere al pieței de asigurări din România este de circa 1.000%, dat fiind consumul intern redus pentru aceste produse financiare. Românii cumpără asigurări în valoare de 170 de euro per capita/an, în vreme ce media europeană e undeva la 2.200 de euro.

În acest moment, MIB este prezentă în 79 de localități ale României și numără 130 de francize. Fondat în 1997, brokerul vinde polițe RCA, CASCO, asigurări de locuință și de viață sau asigurări de sănătate. Ponderea de polițelor RCA este de 50% din vânzări.

Anul trecut, compania a intermediat polițe în valoarea totală de peste 47 de milioane de euro, de patru ori mai mult decât acum zece ani, conform site-ului mibasigurari.ro. În 2022, compania a avut venituri de aproape 10 milioane de euro, în creștere cu aproape 30% față de 2021. Profitul net a avut, de asemenea, o creștere similară, atingând nivelul de 500.000 de euro.

Autonom a intrat în acționariatul MIB în 2019. În afară de compania rent-a-car (deține 31,7% din acțiuni) și Ștefan Prigoreanu, ceilalți acționari importanți sunt Tudor Dimofte (11,7%), Dorin Ivașcu (aproape 10%) și Alin Angheluță (circa 7%). O cincime din capitalul social este reprezentat de free float.

FOTO: Laszlo Raduly