Cum arată piața energiei din România în condițiile în care legislația în domeniu se schimbă des, iar prețurile sunt mari și imprevizibile
Legislația din energie se schimbă des, prețurile sunt mari și imprevizibile, energia se găsește rar în piețe, consumatorii industriali nu mai pot avea nicio predictibilitate a costurilor. „Este un haos de nedescris“, consideră Theodor Livinschi (31 de ani), antreprenor venit din piața de furnizare care deține o firmă de consultanță pentru consumatorii industriali de energie și fondator al unei asociații care deja reprezintă o treime din consumul non-casnic de energie electrică din România.
NewMoney: Theodor, de unde trecerea din zona de furnizare în cea de consultanță a consumatorilor industriali în ceea ce privește achiziția energiei? Mai exact, cu ce se ocupă compania ta, partnerg-i?
Theodor Livinschi: Voi fi sincer și voi spune că nu am plănuit această trecere. Într-adevăr, nevoia consumatorilor industriali de consultanță adaptată local în achiziția furnizării energiei electrice și a gazelor naturale o identificasem de mult, din perioada în care eram pe partea de masă a vânzătorului, în tabăra furnizorilor de energie. Totuși, fondarea companiei a fost determinată de exitul oarecum neprevăzut de la ultimul angajator. Suntem prima companie românească activă specializată în consultarea completă și reprezentarea consumatorilor industriali în achiziția energiei și gestionarea costurilor cu furnizarea celor două tipuri de energie, electricitate și gaze naturale. Oferim servicii de market intelligence, de evaluare și corelare continuă a costurilor cu piața, de achiziție efectivă de la A la Z a furnizării energiei, de gestionare a contractelor și chiar de activare directă a consumatorilor pe piața angro.
– În 2021 a apărut ACCER – Asociația Companiilor Consumatoare de Energie din România, al cărei fondator și vicepreședinte ești. Ce este această nouă asociație, pe cine reprezintă și de ce ai înființat-o?
– ACCER a fost înființată – într-adevăr – la inițiativa mea, deoarece am considerat că networkingul meu din zona de consumatori poate coagula o formă de reprezentare comună a intereselor cât mai multor companii consumatoare de energie, pe care o consideram și o consider esențială. Țin să menționez însă că, de la bun început, ACCER a fost gândită ca o asociație deschisă, în care membrii noi sunt mereu bineveniți.
Totuși, apariția asociației i-a avut ca membri fondatori, pe lângă compania mea, pe Messer și Vrancart, care astăzi dau președintele și al doilea vicepreședinte. Pe această cale, vreau să le mulțumesc din nou pentru încrederea și disponibilitatea de a pune împreună bazele asociației. Chiar cred că astăzi proiectul a devenit cu adevărat relevant, deoarece reprezentăm o treime din consumul național non-casnic. Nu ratez ocazia de a-i aminti și pe ceilalți membri asociați din ACCER, în ordinea aderării: Pirelli, NIMET, Hoeganaes, Azomureș (cel mai mare consumator de gaze naturale din România), TMK, EDS (nu furnizorul de energie, ci compania din industria tipografică), Schaeffler, Chimcomplex, Linde Gaz, Expur, NTN-SNR și Egger.
„Nu ai de unde să cumperi“
– Cum ai caracteriza acum, în puține cuvinte, piața de energie din România și, în și mai puține, pe cea din Europa?
– Este un haos de nedescris. Încerc totuși să îl definesc „cu liniuțe“: prețurile au explodat, valorile limitate ale acestora nu sunt transparente, nu ai de unde să cumperi, nimeni nu ofertează… În Europa, consumatorii au fost mai pregătiți, cei din România au fost amăgiți cu versiunea inițială a OUG 27 și cu tot felul de angajamente publice, unele contradictorii, de menținere a condițiilor până la 31.03.2022. Dacă nu le-am fi spus că suntem aproape siguri că se va modifica pe parcurs…
– Desigur, prețul mare e principala problemă a companiilor din România. Cât de grav e?
– Așa este, însă lipsa de vizibilitate asupra costurilor este o problemă poate la fel de mare. Și nu mă refer aici la predictibilitate pe termen lung, pentru că aceasta nu exista nici înainte. Fac referire la vizibilitate de una-două luni și chiar la imposibilitatea de a cunoaște costurile la care un consumator produce la un anumit moment. Aceasta este situația clienților aflați în furnizarea de ultimă instanță, dar și a celor cu prețul limitat prin formulă pornind de la prețul mediu de achiziție al furnizorului. Pe lângă serviciile obișnuite, ne străduim în această perioadă să găsim soluții pentru evitarea intrării partenerilor în FUI (furnizor de ultimă instanță, n.r.) și să identificăm eventuale cantități, alocate astăzi din trading în furnizare, cu prețuri fixe. Deși nu sunt deloc confortabil cu măsurile actuale, au apărut totuși cantități – limitate, într-adevăr – și la prețuri care se apropie de 1.500 de lei/MWh.
– Există risc de închidere a unor întregi sectoare din România din cauza acestor prețuri? Cum vezi și situația din Europa?
– Cu siguranță există acest risc, dar depinde de la industrie la industrie. Nu sunt în măsură să mă pronunț, deoarece nu cunosc în detaliu, per industrie, agilitatea de transfer a costurilor în prețurile de vânzare sau de producție sau anumite aspecte comerciale specifice fiecărui sector. Totuși, alte țări din Europa sunt avantajate de existența contractelor pe termen lung și nu mă refer la foarte lung, ci la 3-5 ani. Unii consumatori din unele țări europene beneficiază astăzi de prețuri avantajoase negociate în anii trecuți, care poate sunt valabile până în 2025, ca exemplu. Și, în plus, în multe țări, încetarea anticipată a unui contract nu este la îndemână, precum la noi. Dar dacă OUG tot amintește de contractarea pe termen lung, facem și noi un pas independent și vom anunța public în curând aducerea în România a celei mai mari platforme de facilitare a PPA-urilor (purchase power agreement – contracte bilaterale directe de achiziție a energiei, n.r.) la nivel mondial, care sper să contribuie la dinamizarea acestui tip de contracte, oferind astfel soluții pe termen lung și sustenabile consumatorilor.
– Se tot spune că Putin este de vină pentru actuala criză din energie. Așa este?
– Prețurile au început să crească dinainte de inițierea conflictului din Ucraina. Este într-adevăr regretabil că Europa și-a pus aproape „toate gazele într-un același coș“, cel rusesc. Cred și că planurile accelerate și prea ambițioase de decarbonare și de tranziție energetică au avut un rol important în trendul ascendent al prețurilor.
„I-a lovit în creștetul capului“
– Au fost multe schimbări legislative prin care mai întâi s-au compensat facturi pentru anumite categorii de companii, apoi s-au plafonat prețuri pentru toți, apoi s-au ridicat plafoanele de preț pentru majoritatea și acum se discută din nou despre reintroducerea lor pentru unii. Cum vezi ultimele schimbări și ce crezi tu că ar trebui făcut?
– La cum arată lucrurile astăzi, aș fi preferat să nu se fi adoptat nicio măsură, eventual doar în cazurile clienților casnici în dificultate. Consider că este necesară abrogarea actualei ordonanțe și aprobarea uneia care să țină cont de poziția favorabilă a României în ceea ce privește gradul de independență energetică și acționariatul majoritar de stat din sfera producătorilor de energie. Mai mult, este absolut necesară consultarea timpurie, deoarece sunt companii care „s-au culcat“ oarecum liniștite în seara de 1 septembrie, iar dimineața de 2 septembrie i-a lovit în creștetul capului (la 1 septembrie a intrat în vigoare noua OUG 119, care a ridicat plafonul de preț pentru marea parte a consumatorilor industriali, n.r.).
– România și-a ajutat companiile mai mult sau mai puțin decât alte state?
– Cred că România a acționat rapid și acest aspect este lăudabil. Totuși, modul în care au fost implementate măsurile a determinat deteriorarea puternică a competitivității din piață și a pus și pune în pericol real funcționarea pieței și contractarea efectivă prin opțiuni realiste a furnizării energiei de către consumatori. România trebuie să-și propună mai mult decât UE cere sau recomandă, pentru a compensa alte deficiențe, care diminuează atractivitatea României ca mediu investițional.
Inginer energetician
Theodor Livinschi are 31 de ani, este inginer energetician, absolvent al Universității Politehnica din București.
- EXPERIENȚĂ ÎN M&A. A intrat în piața de energie acum opt ani, timp în care a activat la Repower, Enel și MET și a participat la două mari proiecte de achiziții și fuziuni (M&A) din zona furnizării – preluarea businessurilor locale ale Repower și RWE de către MET.
- POZIȚII ACTUALE. De doi ani a intrat în zona de consultanță pe energie și este directorul general al companiei partnerg-i (calitate în care a dorit să specifice că a acordat acest interviu) și vicepreședinte al Asociației Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER), unde este și membru fondator.