Cum ar putea evolua în 2024 cotațiile criptomonedelor, în condițiile în care specialiștii vorbesc de un an dominat de relaxare monetară
Mulți analiști spun despre 2023 că trebuie văzut ca un an de tranziție economică. De la un regim inflaționist, cu rate ale dobânzilor crescute și condiții financiare stricte, cu 2024 se intră într-o eră monetară normală, dominată de relaxare monetară, creșteri mai mici și scăderea ratei dobânzii. În tot acest peisaj, criptomonedele revin în forță. Ce urmează?
Suntem în 2024 și iată că bitcoinul depășește din nou nivelurile maxime, memecoinii (inspirați de memele de pe net) redevin populare, iar proiectele de finanțe descentralizate (DeFi) defilează în promovări cu randamente uluitoare. Toate acestea trimit cu gândul la o piață în creștere (bull market), dar nu toată lumea simte această frenezie la prima vedere.
De fapt, impresia de piață în creștere poate fi doar în ochiul privitorului, comentează cei de la Bloomberg. Pentru compania de criptoplăți MoonPay, trendul ascendent a început pe 20 octombrie 2023, când a înregistrat un salt de 24% peste volumul mediu zilnic anterior de pe tot parcursul lui 2023, ca urmare a faptului că investitorii de retail s-au îngrămădit să cumpere criptomonede.
Apoi a fost anunțul Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) că renunță la acuzațiile împotriva a doi executivi ai companiei Ripple (din domeniul plăților blockchain), ceea ce a făcut ca prețul bitcoinului să sară la peste 30.000 de dolari. Și creșterea a continuat o săptămână întreagă, alimentată de optimismul că retragerea SEC din caz semnala materializarea unei așteptări – aprobarea primului fond de investiții tranzacționat la bursă (exchange-traded fund – ETF), care să fie legat direct de un token. Creșterea s-a menținut până pe 30 noiembrie, MoonPay a continuat să înregistreze volume medii zilnice cu 24% peste nivelurile de dinainte de 20 octombrie, iar până în ultima zi a lui 2023, creșterea a ajuns la 51%. Pe 31 ianuarie 2024, saltul era de 63%, pentru ca, în februarie, valoarea bitcoinului să se fi dublat deja, la peste 64.000 de dolari.
Bull market sau bulă speculativă?
Supranumit la un moment dat „PayPalul sectorului cripto“, MoonPay este un start-up care a trecut de la agonie la extaz și invers, ceva tipic acestui sector. În noiembrie 2021 (luna recordului anterior al bitcoinului), MoonPay era evaluată la 3,4 miliarde de dolari, după o rundă de finanțare Seria A de 555 de milioane de dolari. Sunt cifre care clar denotă euforia tipică unui bull market, când investitorii cheltuie orice sumă doar ca să intre într-o afacere care să merite.
Spre final de 2021, devenea deja dificil să conduci o afacere cu active digitale, după ce scăderea prețurilor i-a împins pe mulți fie să închidă prăvălia, fie, într-un caz mai fericit, să strângă cureaua sau să reducă locurile de muncă. Acum, că lucrurile sunt pe un trend ascendent, CEO-ul MoonPay, Ivan Soto-Wright, este optimist și crede că, până la final de 2024, compania sa avea un cashflow pozitiv, după o creștere a veniturilor cu 12% în 2023, pe fondul aprecierii bitcoinului.
Se poate spune cu certitudine că industria se află din nou într-o piață ascendentă? Sunt însă și alți parametri, care contrazic asta.
Proporția între criptomonede a bitcoinului este pe undeva la 50%, conform evaluării făcute de CoinGecko, comparativ cu 41%, cât era la recordurile din 2021. Proporția mai mare denotă că mediul actual nu este la fel de optimist precum cel anterior. Altfel spus, investitorii preferă bitcoinul în locul activelor cripto mai mici, dar mai riscante și pentru care e nevoie de un stomac mai tare.
Mai mult, apetitul pentru investiții de risc, de care a beneficiat din plin MoonPay la runda de finanțare anterioară, nu prea se vede la orizont. Finanțarea companiilor cu criptoactive a fost de doar 1,9 miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului 2023, conform datelor centralizate de PitchBook. Ceea ce înseamnă cel mai scăzut nivel din 2020 încoace.
Până când investițiile nu ies la suprafață cu adevărat – și nu doar pentru expunerea pe bitcoin –, este greu de spus că sectorul criptomonedelor a scăpat de griji.
De la scepticism la bitcoinvanghelism
În contextul noii creșteri a bitcoinului, cotidianul american The Wall Street Journal se oprește cu o analiză de profunzime a fenomenului și alege un studiu de caz special – transformarea unuia dintre foștii sceptici ai criptomonedelor într-unul dintre cei mai mari promotori ai lor. Larry Fink, chief executive officer al corporației BlackRock, care în 2017 spunea despre bitcoin că este „un indicator al spălării de bani“, a devenit un evanghelist al criptomonedei.
BlackRock administrează azi fondul de bitcoin cu cea mai rapidă creștere și a încheiat parteneriate cu unii dintre cei mai mari jucători din industria activelor digitale. Schimbarea de direcție făcută de Fink cu BlackRock a oferit legitimitate bitcoinului și semnalează și dorința tot mai mare a Wall Streetului de a capitaliza o piață care a fost mult timp considerată Vestul Sălbatic al finanțelor. Vânzând bitcoinul printr-un ETF popular și mai ieftin, BlackRock le-a permis investitorilor mainstream să cumpere și să vândă bitcoini la fel de ușor ca acțiunile. „Considerăm că pilonul misiunii noastre este să furnizăm opțiuni și acces“, a declarat Rob Goldstein, chief operating officer (COO) al companiei BlackRock.
Reziliența bitcoinului a jucat un rol în acea decizie. Istoria scurtă a tokenului a fost marcată de prăbușiri. După fiecare prăbușire însă, a început un alt ciclu de creștere, care a atras și mai mulți investitori. Prețul bitcoinului a urcat substanțial, fiind de 67.122 de dolari (pe 15 martie), evoluție care părea improbabilă acum 16 luni, când FTX, compania fondată în 2019 de Sam Bankman-Fried și de Gary Wang, intra spectaculos în colaps (la acel moment, un bitcoin valora în jur de 16.000 de dolari).
Criticii se arată surprinși de promovarea cu entuziasm a criptomonedelor de către BlackRock, având în vedere riscul de reputație pentru companie, care vine la pachet cu expunerea clienților săi la un activ atât de volatil. Pentru John Reed Stark, fost șef al biroului de aplicare a legii pe internet din cadrul SEC, este evident că în miezul jocului sunt de fapt comisioanele.
În medie, BlackRock câștigă în prezent un comision de aproximativ 0,19% pe activele din ETF-uri cu bitcoini. Fondul a atins deja pragul de la care nu mai este perceput comision (investitorii plătesc 0,12% pentru primele cinci miliarde de dolari în active, echivalent cu primul an de la lansarea fondului, iar după primul an, comisionul crește la 0,25%).
BlackRock susține că a studiat ani la rând industria criptomonedelor pentru a putea pune la punct o strategie pentru activele digitale și astfel să le poată oferi clienților săi ceea ce-și doresc. Iar revenirea bitcoinului după prăbușirea din 2022 le-a întărit celor de la BlackRock convingerea să păstreze acea strategie, după cum dezvăluie surse din apropierea companiei.
În creșterea recentă a bitcoinului, BlackRock are propriile merite. Din cele nouă ETF-uri care dețin bitcoini și care au fost lansate în ianuarie, iShares Bitcoin Trust, deținut de BlackRock, este în frunte în ceea ce privește intrările nete de capital. De fapt, este ETF-ul cu cea mai rapidă creștere, atrăgând mai mult de zece miliarde de dolari în active.
Dennis Kelleher, președinte și CEO al grupului Better Markets, care militează pentru supravegherea sectorului financiar, a spus că nu este o surpriză faptul că BlackRock a devenit rapid lider de piață în bitcoin. „BlackRock are o rată de penetrare pe piață și o rețea de distribuție fără egal și este o forță în materie de marketing“, a declarat el. „Cu aceste calități, investitorii de pe Wall Street arată un fals confort.“
BlackRock are și o viziune asupra criptomonedelor complet diferită față de cea a Vanguard, cel mai mare rival al său. Fondat de către legendarul investitor Jack Bogle, Vanguard a declarat că nu are planuri să creeze un ETF de tip bitcoin și nu va oferi produse legate de criptomonede pe platforma sa de brokeraj. Pentru Bogle, care supraveghează active în valoare de 8.700 de miliarde de dolari, bitcoinul este „mai degrabă o speculație decât o investiție“, după cum a formulat într-o postare recentă pe blog.
Schimbarea
BlackRock a adoptat treptat bitcoinul. În timpul pandemiei, Rick Rieder, directorul de investiții al companiei, a început să experimenteze cu bitcoin în fondurile sale, iar Robbie Mitchnick, șeful activelor digitale de la BlackRock, a pus umărul în convertirea lui Fink în adept al criptomonedei, conform unor surse familiarizate cu situația.
Iar 2022 a fost anul în care poziția lui Fink în ceea ce privește activele digitale a început să se schimbe vizibil. Într-o convorbire telefonică din aprilie 2022, Fink spunea că firma sa studiază sectorul criptomonedelor în contextul în care observă un interes crescut din partea clienților. Până în vară lansa deja discret primul său produs de bitcoin spot pentru clienții instituționali americani. Compania a finanțat ETF-ul cu propriii bani, pentru ca ulterior să-l deschidă și investitorilor externi.
Tot în acel an, BlackRock a dezvăluit o colaborare cu Coinbase pentru a permite clienților instituționali care dețin bitcoini pe bursa de criptomonede să utilizeze Aladdin (suita de instrumente software), pentru a-și gestiona portofoliile și a face analize de risc. BlackRock folosește acum Coinbase drept custode pentru ETF-ul său de bitcoin spot.
Ambițiile expuse de BlackRock în domeniul criptomonedelor nu se opresc la bitcoin. Compania are o cerere în curs de aprobare la SEC pentru a lansa un ETF care deține ether, a doua mare criptomonedă după bitcoin, și tokenul intern pe blockchainul Ethereum.
Ce urmează
Predicțiile în jurul aprecierii bitcoinului nu se opresc aici. Anthony Scaramucci, finanțator și fost consilier al lui Donald Trump, a declarat într-un interviu recent că bitcoinul ar putea atinge 100.000 de dolari în aprilie, după ce se va înjumătăți cantitatea de bitcoini ce poate fi „minată“. Ajustarea la jumătate are loc la fiecare patru ani, iar scopul este ca, reducând oferta, bitcoinul să devină mai valoros. „Asta nu înseamnă că nu va rămâne volatil. Am mai fost umiliți de viață și de piețe“, spune Scaramucci, fondatorul firmei de investiții SkyBridge Capital, citat de The Wall Street Journal.
Scaramucci a spus că SEC a făcut un serviciu industriei criptomonedelor întârziind aprobarea aplicațiilor pentru ETF-uri spot de bitcoin până în ianuarie – astfel a permis prăbușirea „schemelor frauduloase“.
Înaintea lui Scaramucci, în 2023, influentul investitor Tim Draper își reevalua prognoza privind prețul bitcoinului. Când bitcoinul valora 4.000 de dolari, Draper prezicea că valoarea acestuia va crește de 60 de ori, ajungând la 250.000 de dolari până la final de 2022. În decembrie 2022 a recunoscut că previziunea sa a fost „puțin greșită“, dar a insistat că nivelul prevăzut va fi atins în 2024.
Banca americană de investiții JPMorgan anticipează o scădere a prețului bitcoinului în urma evenimentului de halving din aprilie (reduce recompensele pentru „minerii“ de bitcoin de la 6,25 bitcoini la 3,125 bitcoini pe bloc), ceea ce va afecta negativ profitabilitatea „minerilor“ și va crește costul de producție al bitcoinului. Acum, costul de producție este estimat la 26.500 de dolari. După înjumătățire se va dubla, la 53.000 de dolari. Iar creșterea costurilor de producție ar putea duce prețul per bitcoin la circa 42.000 de dolari, estimează JPMorgan.
Mike McGlone, strateg în cadrul Bloomberg Intelligence, a declarat că oferta limitată și cererea în creștere ar sugera o perspectivă de scumpire a bitcoinului. Previziunea analistului privind valoarea bitcoinului pentru anul 2030 este de 100.000 de dolari.
Arthur Hayes, fost CEO al companiei BitMEX, preconizează o creștere semnificativă a valorii bitcoinului, cu o proiecție pe termen lung de la 750.000 de dolari până la 1 milion de dolari până în 2026. În interviul său recent, Hayes a subliniat că oferta limitată de bitcoini, introducerea ETF-urilor bitcoin spot pe piețele reglementate și incertitudinile geopolitice sunt factori importanți care stau la baza acestei creșteri anticipate. Renumitul analist PlanB prevede un potențial maxim istoric de 524.000 de dolari pentru bitcoin în următorii patru ani.
Pentru anul în curs, cea mai extravagantă previziune cu privire la valoarea bitcoinului vine de la o femeie. Cathie Wood, de la ARK Invest, estimează că bitcoinul ar putea ajunge la 650.000 de dolari în 2024, optimismul ei fiind generat de un potențial ETF bitcoin spot și de natura descentralizată a criptomonedei.
Context
Nu doar aurul ca refugiu a crescut vertiginos către maxime-record, ci a avut o companie pestriță și ceva mai riscantă – bitcoinul, principalii indici bursieri americani, dar și alte benchmarkuri de pe piețele globale de capital, comentează și MarketWatch.
În general, „creșterea prețurilor activelor generează un optimism care contagiază și alte clase de active, încurajându-i pe investitori să se simtă confortabil să facă noi investiții“, apreciază Alex Pickard, vicepreședinte la firma de investiții Research Affiliates.
Bitcoinul a avut de câștigat și pe fondul slăbirii dolarului, al perspectivei unei micșorări a dobânzii de politică monetară de Federal Reserve (Fed) și al tensiunilor geopolitice. „Evaluările cresc pe măsură ce sporește anticiparea reducerii ratei dobânzii“, spune și Jason Schenker, președintele Prestige Economics. „În contextul unei politici monetare mai relaxate în SUA, valorile activelor vor crește inevitabil, ceea ce va susține în lanț totul, de la acțiunile americane până la valoarea imobilelor“, a adăugat acesta.
Pickard se așteaptă ca bitcoinul să aibă o putere de atracție mai mare și să-i îndepărteze pe investitori de aur, iar un rol pentru a-i crește seducția îl joacă „media tradițională și social media, dar și știrile din gură în gură“. „Trăim într-o economie a atenției, iar bitcoinul primește mai multă atenție decât aurul“, explică Pickard. Atât aurul, cât și bitcoinul vor crește ca preț din cauza „unei cereri mai mari decât vânzările“, spune el. „Mă aștept ca ambele active să crească, dar cred că bitcoinul va depăși aurul.“
Profil
Deși, prin ETF-uri, bitcoinul intră în mainstream, piața criptomonedelor în ansamblu rămâne oarecum imprevizibilă.
- IMBOLD. La început de an, SEC a dat undă verde la 11 solicitări pentru crearea de fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) pe bitcoin de la companii precum BlackRock, Fidelity, Invesco și VanEck. Aprobarea a fost văzută ca un semn pozitiv pentru tranzacționarea bitcoinului, deoarece ETF-urile sunt mult mai bine înțelese în lumea investițiilor decât criptomonedele.
- ETF ÎN BTC VS AUR. Din 12 ianuarie până pe 7 martie, iShares Bitcoin, ETF al celor de la BlackRock, a înregistrat o intrare netă de capital în fonduri de aproximativ 9,45 miliarde de dolari, conform analizei datelor FactSet de către Dow Jones Market Data. Între timp, printre ETF-urile de aur, SPDR Gold Shares GLD a înregistrat o ieșire netă de capital în fonduri de 4,15 miliarde de dolari în acest an.
Acest articol a apărut în numărul 184 al revistei NewMoney