Cum a reușit grupul Autonom, fondat de frații Dan și Marius Ștefan, să depășească granițele domeniului de activitate care i-a consacrat pe cei doi

Nu e fond sau companie de investiții, dar se comportă ca și cum ar fi. Și nu e nici Pavăl Holding, deși își are rădăci­nile tot în Moldova. Despre cine să fie vorba și de ce ne-ar interesa?

În ultimul timp, grupul antreprenorial Autonom, fondat de frații Dan și Marius Ștefan în 2006, la Piatra-Neamț, a depășit granițele domeniului de activitate care i-a consacrat pe cei doi – serviciile de mo­bilitate, mai precis leasingul operațio­nal și închirierea de mașini. Aceștia investesc frecvent fie în companii cu activitate conexă (servicii de asigurări) prin intermediul Autonom, fie pe cont propriu, în start-upuri și companii mature, atât listate pe bursă, cât și private.

Iată două exemple cât se poate de recente. La jumătatea lunii mai, ATM Ventures, vehiculul de investiții al familiei Ștefan, anunța preluarea unui pachet de 5,5% din Transilvania Broker, companie listată pe Bursa de Valori București, pentru un milion de euro. La două zile dife­rență, Millenium Insurance Broker, o com­panie de profil listată recent pe AeRO în care grupul Autonom deține cel mai mare pachet de acțiuni (puțin peste 31%), comunica pe bursă achiziția a 5% din start-upul de tehnologie Insuretech.

Când vine vorba de investițiile pe cont propriu, realizate prin family office-ul ATM Ventures, frații Ștefan au cumpărat pachete minoritare (de 10%, în medie) probabil în zeci de companii, inclusiv cu scopul de a învăța din greșeli pe sume mici, după cum spune Marius Ștefan, chief executive officer (CEO) și coordonator Autonom. E, de fapt, o pre­gătire pentru momentul când businessul „va genera niște sume mai consistente și vor fi mai mulți bani de investit“, adaugă el. Ca idee, compania a avut în ultimii doi ani un profit cu­mulat de peste 16 milioane de euro.

Într-o lume a băncilor

Pe lângă investițiile directe în companii precum Transilvania Broker, Bittnet sau Softbinator, pentru a enumera doar câteva dintre ele, ATM Ventures are dețineri și în trei fonduri de investiții cu expunere în principal spre zona tech. E vorba de Simple Ca­pital, fondat în 2019 de Andrei Pitiș, Blue­berry Muffin și RocaX – parte din grupul Impetum.

Miza cea mare este însă în zona inves­tițiilor în activitățile principale. Autonom, după propria evaluare, se află în primii cinci jucători din leasing operațional și închirieri de mașini, competitorii săi fiind mai ales diviziile specializate ale unor in­sti­tuții financiare multinaționale. Compania a ajuns în această poziție tot printr-o po­litică de fuziuni și achiziții (M&A) sus­ținută. De exemplu, anul trecut, Autonom a finalizat preluarea integrală a Premium Leasing, de la Țiriac Group, pentru 11 mili­oane de euro. De asemenea, a cumpărat acum câțiva ani și BT Operational Leasing, de la Banca Transilvania.

Dacă vreți o imagine de ansamblu, piața leasingului operațional a crescut cu 5% anul trecut față de 2021, în termeni de ma­șini aflate în administrarea companiilor de profil, potrivit unor calcule ale Asociației Societăților de Leasing Operațional (ASLO). „Înmatriculările de autovehicule în leasing operațional continuă să repre­zinte peste 10% din înmatriculările de autoturisme și utilitare de la noi“, anunța în martie Bogdan Apahidean, președintele ASLO și directorul LeasePlan la acel moment. Luna tre­cută, LeasePlan a fost pre­luată de ALD Automotive, într-o tranzacție la nivel glo­bal.

La sfârșitul anului trecut, Autonom avea aproape 11.000 de mașini în lea­sing opera­ți­o­nal, dintr-o piață totală de aproximativ 80.000 de vehicule.

Potențialul

Treptat, frații Ștefan au creat un nou braț legat intim de businessul cu mașini, de la care au așteptări mari – un holding în zona serviciilor de asigurări. „Am zis că acesta e unul din viitorii noștri piloni, care peste câțiva ani va ajunge ca dimensiune comparabil cu ce facem în servicii de mobilitate și leasing operațional. Cel puțin ca profit“, crede Marius Ștefan.

Iar logica acestei mișcări strategice ține de teritoriul evidenței. „Când văd o subdezvoltare, văd și foarte mult potențial“, declara în luna februarie Dan Ștefan, ce­lă­lalt cofondator Autonom, cu ocazia listării Millenium Insurance Broker – prima apa­ri­ție pe bursă din 2023 – pe piața secundară AeRO. Acesta se referea atât la nivelul redus al consumului de produse de asigurări din România, cât și la locul liber lăsat pe piața RCA după ce Euroins și City Insu­rance au ieșit din joc. Cele două societăți practicau cele mai mici prețuri și astfel ajun­seseră să controleze cam 70% din acest segment de piață.

Potrivit estimărilor din piață, un român cheltuie anual în jur de 170-180 de euro pe asigurări – o sumă de zece ori mai mică decât media europeană. O altă statistică la fel de relevantă furnizează și Marius Ște­fan, care spune că, în vreme ce ponderea vânzărilor de asigurări (vorbim și de persoane fizice, și de companii) în prrodusul intern brut (PIB) e undeva la 1,3%, media în statele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) se ridică la 8,6%. Cifrele sunt atât de mici pentru că, în afara asigurărilor obligatorii (RCA e cel mai bun exemplu), românii nu prea plătesc din buzunarul propriu pentru aceste produse. Iar potențialul cel mare vine din zona asigurărilor facultative.

Pentru a crește și mai mult soliditatea aces­tui „pilon“, Autonom investește nu doar în rețele de distribuție a produselor de asigurări (brokeri), ci și în companii care dezvoltă tehnologie pentru aceste servicii. Pe lângă Insuretech, compania deține 60% și din Alpha Software Providers și 10% din DIP Software, ambele investiții fiind reali­zate în prima jumătate a lui 2022.

Bursă doar pe credit

Ca filosofie ge­nerală de business, frații Ștefan își finan­țează dezvoltarea pe credit. Marius Ștefan e de părere că, deocamdată, raportul dintre capitalurile proprii și datorii le permite să continue această politică până la sfâr­șit­ul lui 2024, cel puțin. Subtextul afirmației este că, până la acest termen, Autonom nu se gândește să se listeze la Bursa de Valori București (BVB).

Pe de altă parte, compania are legături strânse cu piața de capital. Și asta, nu doar prin intermediul acțiunilor pe care le are la companii deja listate. În 2020 emitea obli­gațiuni în valoare de 20 de milioane de euro cu scadență în 2024, pentru ca în 2021 să revină la bursă cu o nouă rundă: atunci a vândut obligațiuni „verzi“ în valoare de aproape 50 de milioane de euro, scadente în 2026.

În cazul unei listări, CEO-ul Autonom nu exclude ca în prealabil să aducă în companie un investitor financiar. Ceea ce, para­frazând noile valențe ale afacerii, ar fi o asigurare în plus.

Acest articol a apărut în numărul 165 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly