Cu cât vor crește salariile din Educaţie după negocierile de la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a avut luni o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții sindicatelor din Educație pe tema salarizării din sistemul de învățământ. Astfel, au fost analizate propuneri de modificare legislativă care să elimine inechitățile salariale din sistem și s-au stabilit creșterile pentru fiecare categorie de angajat.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de tvr.ro, creșterile negociate de sindicate cu Guvernul indică procentaje diferite pentru majorările salariale ale angajaţilor din Educaţie.

Cadru didactic auxiliar – 5%

Cadru nedidactic – 3%

Inspector școlar general  – 12%

Inspector școlar general adjunct – 15%

Director casa corpului didactic – 15%

Inspector școlar de specialitate – 16%

Director de unitate de învățământ – 17,75%

Director adjunct de unitate de învățământ – 18,25%

Contabil șef – 7%

Secretar șef  – 7%

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate și agreate soluțiile legislative pentru eliminarea inechităților salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare și control, atât la categoria personalului didactic, cât și a celui didactic auxiliar.

Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educației în colaborare cu reprezentanții partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern.

”Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali. Împreună am găsit soluțiile pentru eliminarea inechităților salariale. Le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat faptul că la nivelul Guvernului sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanțării necesare desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ, plății salariilor cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar așa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum și pentru plata burselor pentru elevi și a decontării navetei.

Seria consultărilor va continua

Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din educație vor continua consultările atât în ceea ce privește aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum și pentru susținerea proiectelor de investiții derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinate îmbunătățirii condițiilor și dotării unităților de învățământ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii și solidarității sociale, Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației.

Din partea sindicatelor din Educație au participat: Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar – Simion Hăncescu- președinte și Purcaru George – vicepreședinte; Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret – Marius Nistor – președinte și Ionel Barbu – secretar general; Federația Națională Sindicală Alma Mater – Anton Hadăr – președinte și Alin-Gheorghiță Mazăre – vicepreședinte.