Cu cât vor creşte salariile de la 1 ianuarie 2020

Noul premier Ludovic Orban a anunţat că anul viitor va debuta cu o creștere a salariului minim, ce va fi calculată în funcție de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum, dar și indicele de creștere a productivității. 

Potrivit declarației şefului Executivului, începând din ianuarie 2020 salariul minim ar putea crește chiar și cu 7,2%. În această săptămâni va fi stabilit totul în funcție de propunerile consiliului tripartit cu privire la creșterea salariului minim.

„În cursul acestei săptămâni definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor de consum şi indicele de creştere a productivităţii, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%”, a declarat Ludovic Orban.
Șeful guvernului a scris pe Facebook că salariul minim ar putea crește la 2.230 de lei brut, o valoarea cu mult sub salariile din celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Fără diferenţe în funcţie de nivelul de studii

Cât despre diferența nivelului salariului în funcție de studii, Ludovic Orban a declarat că va exista un singur salariul minim.

Nu poate exista decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat astfel că nu poţi avea mai multe varainte de salariu minim. În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că probabil creşterea acestuia în perspectivă va trebui gândită pe ramură în funcţie de creşterea indicelui de productivitate. În perspectivă ne vom gândi la o reglementare care de altfel ne este solicitată de Comisia Europeană din anul 2015″, a mai spus el.

90 de lei, creşterea reală

Conform unor calcule, la un salariu minim brut de 2080 de lei, creșterea ar urma să fie de aproape 150 de lei, însă dacă procentul de 7,2% va fi aplicat la salariul minim net, adică suma pe care o ia angajatul în mână, creșterea ar urma să fie de aproximativ 90 de lei.