Crește prețul locuințelor în următorii ani? În prezent, Bucureștiul are prețuri mai mici decât alte orașe precum Varșovia, Budapesta sau Praga

Ce se va întâmpla cu prețul locuințelor din plan local în următorii ani și cum sunt aceste prețuri prin comparație cu alte piețe din Europa? Un răspuns vine de la Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, care spune (printre altele) că dinamica salarială este unul dintre principalii factori care susțin cererea pe piața rezidențială

”Pe lângă dinamica salarială, evoluția dobânzilor și mișcările demografice susțin fundamentele pieței rezidențiale din marile orașe din România. Ciclul de scădere a dobânzilor, început în acest an, va continua cel mai probabil și în anii următori, deși ritmul acestei scăderi este mai lent decât cel anticipat inițial. Migrația internă și, în ultimii ani, imigrația au sprijinit dezvoltarea marilor centre urbane din țară, ceea ce duce inițial la o cerere în creștere pe piața chiriilor, urmată apoi de o creștere pe piața vânzărilor de locuințe. Pe termen mediu, ne așteptăm la o evoluție pozitivă a prețurilor locuințelor, determinată atât de cererea ridicată, cât și de scăderea ofertei ca urmare a diminuării considerabile a suprafețelor autorizate”, a declarat Gabriel Blăniță.

Potrivit acestuia, prețurile locuințelor din Europa de Vest sunt mai mari comparativ cu cele din România și țările din Europa Centrală și de Est (CEE), iar în raport cu capitalele din CEE, Bucureștiul are prețuri mai mici decât Varșovia, Budapesta și Praga, fiind mai scump doar decât Sofia.

”Diferențele de prețuri între Vest și Est se diminuează treptat, pe măsură ce procesul de convergență economică continuă, un proces de lungă durată ce se întinde pe câteva decenii. Comparativ cu țările din Vest, România oferă încă un nivel bun de accesibilitate – un tânăr cu salariu mediu poate achiziționa o locuință medie în București mult mai devreme decât un tânăr din Paris sau Berlin”, a mai declarat Gabriel Blăniță.

Prețurile pe piața rezidențială sunt rezultatul echilibrului dintre cerere și ofertă, iar cele mai căutate proprietăți sunt cele noi, fie recent construite, fie în construcție. Aceste proprietăți au înregistrat creșteri de prețuri de peste 10% în ultimul an, în timp ce prețurile locuințelor din blocuri vechi au avut o evoluție mai modestă. Segmentarea continuă a pieței rezidențiale accentuează diferența de preț dintre locuințele noi și cele vechi, iar acest ecart este de așteptat să crească în continuare, potrivit lui Gabriel Blăniță.

(Sursa foto – Colliers)