Fosta președintă a Coreei de Sud a fost condamnată la 24 de ani de închisoare

park geun hye coreea de sud getty newmoney

 Park Geun-hye (66 de ani), prima femeie aleasă președintă în Coreea de Sud, destituită și arestată însă în martie 2017, a fost găsită vinovată de abuz de putere, corupţie şi coerciţie de către un tribunal de la Seul și condamnată, vineri, la 24 de ani de închisoare, anunță AFP.

Sentința nu este definitivă. De asemenea, Park Geun-hye a fost condamnată la plata unei amenzi în valoare de 18 miliarde de woni, adică 13 milioane de euro. Fostul lider nu a fost prezent în sala de judecată, vineri, când s-a dat verdictul, precizează BBC.

Judecătorul a declarat că fosta președintă a constrâns întreprinderi sud-coreene să plătească zeci de miliarde de woni către două fundaţii controlate de Choi Soon-sil, vechea sa prietenă și confidentă. „Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut, în colaborare cu doamna Choi, se ridică la peste 23 de miliarde de woni”, a precizat judecătorul.

Citiți și: Nicolas Sarkozy, inculpat pentru corupție și finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2007

Choi Soon-sil, care a fost judecată într-un alt proces, a fost condamnată, în luna februarie, la 20 de ani de închisoare.

Park Geun-hye, fiica cea mare a dictatorului militar Park Chung-hee (conducător timp de 18 ani, asasinat în 1979), a ajuns la putere, în 2013, cu imaginea de incoruptibilă „fiică a naţiunii”. Ea fost însă implicată într-un scandal de mare amploare, care a dezvăluit legăturile ilegale dintre puterea politică din Coreea de Sud şi marile conglomerate.

În privința ei, Parchetul a cerut 30 de ani de închisoare şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (89 de milioane de euro) și a precizat că trebuie să poarte responsabilitatea scandalului.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *