Constructorii au ajuns la afaceri de 80 de miliarde de lei

Afacerile companiilor de construcții au ajuns anul trecut la circa 80 de miliarde de lei, în creștere cu 4,3% față de 2015, susținute în principal de proiectele de  locuințe, potrivit datelor agenției de servicii financiare și credit risk management KeysFin.

Lucrările de construcții au scăzut, per ansamblu, cu circa 4,8% anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, din cauza declinului proiectelor de infrastructură, dar firmele care activează în zona construcțiilor au reușit totuși, în general, să își crească businessul datorită constucțiilor private de locuințe, imobile de birouri și spații comerciale. Cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi a marilor oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.

Potrivit celor mai recente date disponibile, din 2015, pe piaţa construcţiilor activează 61.715 firme.

În Bucureşti erau înregistrate 12.003 firme de construcţii, Capitala fiind urmată de judeţul Cluj, cu 3.993 societăţi, Timiş (2.808 firme), Prahova (2.638), Braşov (2.404), Bihor (2.276), Constanţa (2.138) şi Ilfov (2.093).

În termeni financiari, firmele de construcții din România și-au îmbunătățit rezultatele în ultimii ani. Dacă marja operaţională (ponderea profitului operational în cifra de afaceri) din acest sector se situa la -3,24% în 2010, aceasta a ajuns la 5,86% în 2015.

Perspectivele investitorilor în construcţii sunt în general pozitive în acest an, motiv pentru care numărul firmelor de construcţii nou înfiinţate a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2017. Potrivit datelor ONRC, citate de KeysFin, în ianuarie şi februarie au fost înregistrate 1.671 de firme noi, în condiţiile în care, în tot anul 2016 au fost raportate 8.741 de companii nou înfiinţate.

Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pieţei îl reprezintă numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, care a crescut cu 51,6% în luna februarie a acestui an faţă de luna precedentă.În luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizaţii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurală.

Pe de altă parte, există și indicatori care arată că sectorul de construcții se confruntă în continuare cu provocări. Gradul de îndatorare al companiilor din zona Bucureşti-Ilfov, de exemplu, este de peste 50%, iar alte date financiare susţin provocările cu care acestea se confruntă, blocajul financiar fiind la ordinea zilei.

„Durata medie de încasare a creanţelor este de 362 de zile, iar durata medie de plată a datoriilor curente a depăşit 700 de zile. Aceste date, coroborate cu altele, arată că firmele se confruntă cu provocări financiare semnificative”, avertizează cei de la KeysFin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *