Conflictul israeliano-palestinian se extinde. Armata israeliană a lovit ţinte din Liban
Conflictul dintre Israel și Hamas, care a ajuns deja în ziua a zecea, nu dă semne că s-ar încheia, iar liderul de la Casa Albă a cerut din nou oprirea ostilităţilor. Între timp, armata israeliană a efectuat mai multe tiruri de artilerie către sudul Libanului, după lansarea a patru rachete din această ţară către teritoriul israelian.
”Patru rachete au fost trase din Liban către teritoriul israelian. Scutul antirachetă Iron Dome a interceptat una, iar alte trei probabil au căzut pe terenuri goale”, a anunţat Tsahalul (armata israeliană). ”Ca represalii, artileria noastră a vizat ţinte pe teritoriul libanez”, mai anunţă IDF.
De asemenea, tot miercuri un nou tir de rachete a fost tras către centrul și sudul Israelului, miercuri după-amiază, care a declanșat sirenele în regiunea Șfela, Așkelon, Așdod și Beer Șeva. În regiune a fost o noapte plină de evenimente, cu mișcarea islamistă Hamas care a lansat rachete către bazele sudice ale Forțelor aeriene israeliene, potrivit The Jerusalem Post.
În comunitățile de la frontiera cu Fâșia Gaza au fost declanșate sirenele. Alarmele au răsunat chiar și în centrul Israelului, la Rehovot, Nes Ziona și Palmachim. Alerte similare s-au auzit și în Așkelon, și în Așdod, unde una dintre rachete a lovit o clădire.
Îngrijorare crescută la Washington
Președintele Joe Biden l-a contactat telefonic pe premierul israelian și i-a transmis că se așteaptă chiar în cursul zilei de miercuri la noi măsuri, care să conducă la un armistițiu. Președintele de la Casa Albă a declarat că dorește ca Benjamin Netanyahu să solicite o reducere semnificativă a operațiunilor militare.
„Președintele Biden a vorbit astăzi cu premierul Netanyahu. Cei doi lideri au avut o discuție amănunțită despre evoluția evenimentelor din Gaza, despre progresele făcute de Israel în anihilarea capacităților de atac ale Hamas și ale altor elemente teroriste și despre eforturile în desfășurare pe plan diplomatic depuse de guverne regionale și de Statele Unite.
Președintele i-a transmis prim-ministrului că așteaptă o dezescaladare semnificativă azi, în vederea unui acord de încetare a focului”, informează un comunicat al Casei Albe.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis, de asemenea, în această săptămână, faptul că focurile trebuie să înceteze. Totodată, Benjamin Netanyahu i-ar fi dat deja asigurări că este pregătit pentru un armistițiu, scriu jurnaliștii israelieni. Înțelegerea ar urma să fie încheiată cu medierea Egiptului.
Netanyahu: Israelul nu exclude necesitatea de a ”pune capăt” mişcării palestiniene Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că nu exclude necesitatea de a ”pune capăt” mişcării palestiniene Hamas, la putere în Fâşia Gaza, dacă opţiunea „descurajării” va eşua, după mai mult de o săptămână de tiruri sângeroase reciproce, informează AFP.
„Nu există decât două posibilităţi pentru a-i înfrunta: fie a le pune capăt – aceasta continuă să fie o posibilitate – fie a-i descuraja, iar noi suntem în prezent angajaţi într-o acţiune fermă de descurajare„, a declarat premierul Netanyahu în faţa unor ambasadori la Tel Aviv. „Ceea ce noi încercăm să facem este exact asta: să le diminuăm capacităţile, mijloacele teroriste, şi să le diminuăm determinarea„, a continuat el. „Sperăm să putem restabili calmul şi sperăm să-l putem restabili rapid. Vreau să spun că facem aceasta făcând maximul pentru a evita victimele civile„, a adăugat Netanyahu.
Peste 200 de morţi de ambele părţi
De la începutul acestui nou ciclu de violenţe între Israel şi grupările armate din Fâşia Gaza, în fruntea cărora se află Hamas, cel puţin 219 palestinieni au fost ucişi în urma unor lovituri israeliene asupra enclavei palestiniene dens populată şi aflată sub blocadă, potrivit Ministerului Sănătăţii local. De partea israeliană, 12 persoane au murit în urma unor lovituri cu rachete în direcţia teritoriului israelian, potrivit poliţiei.
Forţele israeliene afirmă că au vizat, în afară de siturile de unde au fost lansate rachetele, mai multe cartiere generale ale Hamas, case ale liderilor acestei mişcări, echipamente, precum şi tuneluri utilizate pentru deplasarea muniţiilor şi militanţilor.
Confruntările sângeroase au izbucnit pe 10 mai după ce mai multe rachete au fost trase de Hamas asupra Israelului, din solidaritate cu sutele de manifestanţi palestinieni răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est.
La originea acestor ciocniri a stat expulzarea unor familii palestiniene în avantajul unor colonişti israelieni într-un cartier din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat de Israel de peste 50 de ani, aminteşte AFP.