Concedieri în industrie: efectul de bumerang al majorării salariului minim
Să fie oare 2017 anul în care se vor „deconta” facturile creșterilor salariale din ultimii ani? Analiștii au avertizat încă de la sfârșitul anului trecut că o majorare a salariilor fără acoperire în producție va pune probleme la nivel macroeconomic.
Un prim efect al acestor avertizări vine de la Urziceni, unde unul dintre cei mai mari producători de textile din România, compania britanică Alison Hayes, închide activitatea, potrivit zf.ro. Motivul: Creşterea salariului minim, infrastructura proastă şi efectele Brexitului, situație care a generat scăderea lirei sterline.
Citiți și: Robotul industrial, cel mai bun prieten al omului?
Citiți și: Calcul îngrijorător: care este prețul dublării salariilor din sectorul bugetar
Analiștii nu cred că situația de la Urziceni prefațează un întreg fenomen în economie, ci sunt convinși că va fi vorba doar de probleme punctuale care vor apărea în anumite industrii. „Sectoarele care angajează cu salariul minim sunt servicii cu valoare adăugată mică. În zona cu calificare redusă, salariul minim era un factor de competitivitate”, explică avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș.
Potrivit INS, exporturile românești de articole textile în Marea Britanie au fost de peste 529 de milioane de euro pe locul al doilea după electrocasnice, care au totalizat aproape 683 de milioane de euro. Pe locul al treilea, ca volum de exporturi în Regatul Unit, s-a situat indistria mijloacelor și materialelor de transport, cu 412,7 milioane de euro. Datele statistice arată că totalul exporturilor din România către Marea Britanie se ridică la peste 2,37 de miliarde de euro.
Citiți și: Dacia crește din nou salariile. Cât vor câștiga muncitorii din fabrica de la Mioveni
Și nu doar salariații care lucrează în industrie au emoții după ce în ultimii cinci ani salariul minim brut s-a dublat, de la 700 de lei în 2012 la 1.450 de lei în 2017. Pericolul concedierilor pândește și în zona serviciilor. „Administratorii unui complex în care dețin o locuință mi-au propus ca începând din această lună, pentru a se încadra în cheltuieli, să înlocuiască paznicul din parcare cu camere de luat vederi”, nuanțează Gabriel Biriș.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney