Compensați pentru condițiile din penitenciare. Cât ar putea câștiga zilnic deținuții din închisori

toade detinuti

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține în continuare proiectul de lege care să despăgubească deținuții încarcerați în condiții necorespunzătoare și dă exemplele Italiei și al Ungariei care oferă compensații de 5 euro pe zi, a anunțat, miercuri, Mediafax.

Potrivit ministrului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă România să despăgubească deţinuţii ieșiți din penitenciar în perioada 2012-2017 care au stat în condiţii improprii.

„Decizia pilot a Curții Europene prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar, și care au putut beneficia de 6 zile considerate executate, la 30 de zile în condiții necorespunzătoare. Să ne imaginăm că cineva a ieșit din penitenciar cu o săptămână înainte de apariția legii, și atunci n-a mai beneficiat de recursul compensatoriu, și Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm și lor despăgbiri bănești, matariale, pentru perioada în care au stat în detențe nercorespunzătoare”, a Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a dat exemplul unor state europene care au luat o măsură similară și oferă deținuților 5 euro pentru fiecare zi pe care au petrecut-o în închisoare, în condiții necorespunzătoare.

„Avem exemplele altor state, Ungaria și Italia, care au dat și 5 euro pe zi de detenție necorespunzătoare. Eu nu avansez suma, pentru că nu o stabilesc eu. Administrația Națională a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012, de când s-a dat decizia semi-pilot, va vedea care deținuți au stat și cât au stat în condițiii necorespunzătoare, vom vedea la câți deținuți trebuie să le dăm despăgibiri, cât va fi numărul de zile total, și atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul finanaciar prea mare”, a mai declarat Toader.

Sindicaliștii din penitenciare susțin că ministrul Justiției minte când afirmă că CEDO obligă România să plătească aceste compensații și propun ca toți deținuții încarcerați în condiții improprii să fie compensați, nu doar cei din perioada 20012-2017, potrivit digi24.ro.

„Conform estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urma să primească între 8.000 și 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției. Un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie”, atrag atenţia, printre altele, sindicaliştii din FSNAP (Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor), potrivit digi24.ro.

Aceștia mai susțin că propunerea ministrului este inoportună și imorală și propun ca victimele infracțiunilor să fie despăgubite și nu deținuții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *