Companiile care caută spații industriale în care să facă producție se uită către provincie. Bucureștiul, pol de logistică pentru retaileri
Stocul local de spații industriale și logistice va depăși până la finalul acestui an pragul de peste 3 milioane de metri pătrați, în contextul în care 2017 va aduce în piață circa 450.000 de noi metri pătrați, dacă termenele de construcție vor fi respectate, potrivit raportului România Industrial & Logistics Market 2017, realizat de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
În prezent, stocul de spații industriale și logistice se ridică la 2,65 de milioane de metri pătrați, cea mai mare parte, peste 1,2 milioane de metri pătrați, fiind concentrată în jurul Bucureștiului. De altfel, aproape 90% din stocul actual se află în București și în alte cinci orașe – Timișoara, Cluj, Ploiești, Brașov și Pitești. Pe de altă parte, Sibiu, Oradea și Arad sunt alte piețe care au atras atenția dezvoltatorilor de spații industriale și logistice, în timp ce regiunea Moldovei a fost evitată de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii mai slab dezvoltate.
”Diferențele majore între regiuni din punct de vedere al infrastructurii vor continua să îi atragă pe investitori către zone mai accesibile, și anume către partea centrală și de vest a țării”, se arată în raportul Cushman & Wakefield Echinox.
Chiar dacă a atras cea mai mare parte a depozitelor construite pe plan local, Bucureștiul este mult în urma altor capitale din regiune când vine vorba de acest sector, având în vedere că, spre exemplu, la Varșovia există un stoc de spații logistice și industriale de 3,1 milioane de metri pătrați, la Praga – 2,5 milioane de metri pătrați, iar la Budapesta – 2 milioane de metri pătrați.
”Bucureștiul rămâne un pol al retailului, consumului și logisticii (pentru cererea de spații logistice – n.red.), în timp ce firmele interesate de producție preferă orașele cu tradiție în industrie, precum Ploiești sau Sibiu”, a spus Rodica Târcavu (foto), partner, industrial agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.
Din cei 450.000 de metri pătrați ce ar urma să fie gata anul acesta, Bucureștiul va atrage 56%, Timișoara 14%, iar Pitești 9%.
„Piața logistică și industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei. Anul 2017 a continuat tendința din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât și al tranzacțiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri pătrați închiriați în primul semestru”, a adăugat Rodica Târcavu.
Rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale se ridică la 4% la nivel național și la 3% în București. În prima jumătate a acestui an, cererea de închiriere pentru astfel de spații a venit în special din sectoarele de retail și comerț electronic (35%), respectiv logistică și distribuție (33%). Dacă rata de neocupare a scăzut, în schimb chiriile cunosc o creștere ușoară, pe fondul faptului că în piață se găsesc din ce în ce mai greu spații disponibile. Astfel, chiria solicitată se ridică la 3,95-4,25 euro/metru pătrat/lună în Capitală, 3,5-3,8 euro/metru pătrat/lună în Cluj, respectiv 3,4-3,7 euro/metru pătrat/lună în Timișoara. De reținut că service charge-ul pentru astfel de spații, adică impozitul pe proprietate, polița de asigurare, paza, mentenanța tehnică și peisagistica spațiilor exterioare se ridică la 0,6-0,9 euro/metru pătrat/lună.
În ultimul an, chiriile solicitate au urcat ușor și variază între 3,95 și 4,25 euro/mp/lună în București, între 3,5 și 3,8 euro/mp/lună în Cluj și între 3,4 și 3,7 euro/mp/lună în Timișoara. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, polița de asigurare, paza, mentenanța tehnică și peisagistica spațiilor exterioare, variază între 0,6 și 0,9 euro/mp/lună.