Comisia Europeană şi România au semnat un acord pentru stimularea investiţiilor în IMM-uri şi tranziţia verde

Comisia Europeană a semnat un acord de contribuţie cu România în scopul utilizării Fondului InvestEU ca instrument de sprijinire a punerii în aplicare a planului naţional de redresare şi rezilienţă, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Bruxelles-ului, acesta este primul acord încheiat în cadrul aşa-numitului „compartiment pentru statele membre” al programului InvestEU, un nou mecanism care le permite statelor membre să aibă contribuţii voluntare la Fondul InvestEU pentru a finanţa operaţiuni financiare suplimentare în cadrul InvestEU.

În temeiul acestui acord, România va canaliza o parte din fondurile Mecanismului său de redresare şi rezilienţă (MRR) către compartimentul pentru statele membre al Fondului InvestEU şi către Platforma de consiliere InvestEU. Aceste resurse vor debloca peste 700 milioane euro sub formă de garanţii financiare suplimentare alocate României în cadrul InvestEU. Se preconizează că, la rândul lor, acestea vor mobiliza cel puţin 2,5 miliarde euro sub formă de finanţare în vederea consolidării competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor. Fondul European de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vor avea rolul de parteneri de implementare şi vor implementa o serie de produse financiare InvestEU pentru a sprijini obiectivele planului de redresare şi rezilienţă al României.

Acordul semnat ieri subliniază importanţa sinergiilor dintre fondurile UE şi rolul pe care InvestEU îl joacă în îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Prin programul InvestEU, UE va dispune de finanţare esenţială pe termen lung, mobilizând fonduri publice şi private substanţiale în sprijinul unei redresări durabile şi al priorităţilor de politică ale UE, cum ar fi Pactul verde european şi tranziţia digitală. Prin intermediul garanţiei bugetare a UE în valoare de 26,2 miliarde de euro (aşa-numitul „compartiment pentru UE”), se preconizează că programul va mobiliza investiţii suplimentare de cel puţin 372 miliarde de euro în întreaga UE.