Colonizarea planetei începe: SpaceX vrea să ajungă pe Marte în 2026

SpaceX urmează să lanseze în următorii doi ani cinci misiuni fără echipaj spre Marte, anunță fondatorul companiei, Elon Musk. Succesul acestor teste inițiale este crucial pentru viitoarele zboruri cu oameni la bord, scopul final fiind constuirea până în 2045 a unei colonii pe Planeta Roșie.

Despre viitoarea (sa) colonie marțiană, Elon Musk vorbește public încă de pe la sfârșitul lui 2012. “Pe Marte, poți pune bazele unei civilizații capabilă să se auto-susțină și să se dezvolte în ceva cu adevărat mare”, explica el în primele sale declarații despre planul său de a înființa pe Planea Roșie o colonie de un milion de persoane, la un flux anual de 80.000 de nou-veniți.

“Viitorul umanității se va bifurca pe una din două direcții fundamentale: fie vom devenie o specie multiplanetară și o civilizație capabilă să călătorească în spațiul îndepărtat, fie vom rămâne blocați pe Pământ până la producerea unui eveniment care va duce la dispariția noastră”, mai spunea Musk într-un documentar realizat de National Geographic Channel.

Faraonică și provocatoare, viziunea sa pare mai degrabă o nouă versiune a unei povești scrisă și rescrisă de zeci de ani de literatură științifico-fantastică. Numai că el, spun mulți oameni din industrie, chiar ar putea să o și pună în practică. Însă doar dacă va reuși să reducă suficient de mult costurile. Ca Marte să fie o destinație viabilă pentru o viitoare colonie, Musk estimează că prețul unei călătorii va trebui să scadă la aproximativ 200.000 de dolari și spune că, pentru a ajunge la acest nivel, este crucială stabilirea unei relații interactive între guverne și industria privată.

Starship, cea mai puternică rachetă construită de om vreodată

Cu 11 ani în urmă, SpaceX a trimis pe orbita Pământului prima navetă spațială privată alimentată cu combustibil lichid, Falcon 1. Între timp, a construit și racheta care poate să ajungă pe Marte. Starship e o rachetă de mari dimensiuni, mai puternică decât Saturn V – folosită de NASA în misiunile Apollo, inclusiv în cele care au dus astronauţi pe Lună -, capabilă nu doar să se întoarcă pe Pământ și să redecoleze de mai multe ori, ci și să fie realimentată în zbor, o condiție considerată esențială pentru succesul unor viitoare expediții în spațiul îndepărtat.

Dotată cu șase motoare proprii, Starship este propulsată de la sol și dusă pe orbita Pământului de o treaptă primară, denumită Super Heavy, echipată cu până la 37 de motoare Raptor dezvoltate tot de SpaceX. La capacitate maximă, poate transporta 150 de oameni și mărfuri cu o greutate de până la 200 de tone.

Până în prezent, Starship a efectuat patru misiuni de testare – în aprilie și noiembrie 2023,  și martie și iunie anul acesta – și a avut perfomanțe tot mai bune de la un zbor la altul, atingându-și toate obiectivele sale majore. Un nou zbor de test, care ar urma să se încheie cu prima încercare de a ateriza Super Heavy înapoi pe turnul de lansare, este programat pentru perioada imediat următoare.

Înainte de Marte, o versiune optimizată a Starship special pentru această misiune va duce și va aduce oameni pe și de pe Lună. Viitoarele zboruri sunt parte a programului Artemis al NASA, prin care agenția americană își propune să stabilească o bază de cercetare în regiunea polară de sud, până la sfârșitul acestui deceniu. Cât despre Marte, dacă Spaceship va reuși să aterizeze fără probleme în cele cinci zboruri recent anunțate, SpaceX vrea să trimită un prim echipaj uman în 2028. În caz contrar, zborurile cu oameni la bord ar urma să fie amânate pentru 2030.

“Cu fiecare oportunitate de tranzit, SpaceX va crește exponențial numărul de nave spațiale care călătoresc pe Marte. Vrem să dăm posibilitatea tuturor celor care își doresc să călătorească în spațiu să ajungă pe Marte! Asta însemnând tu, familia ta sau prietenii tăi – oricine visează la o mare aventură”, scria Musk zilele trecute într-un mesaj pe X.

Elon Musk spune că vrea să moară pe Marte și are pregătit și un epitaf

Vorbind despre planurile sale pentru Marte, apropiați ai lui Elon Musk spun că acestea stau la baza majorității celor șase companii pe care le conduce sau le deține și că fiecare dintre acestea ar putea contribui la edificarea unei colonii extraterestre. The Boring Company, de exemplu, companie de servicii de infrastructură și construcție de tuneluri, a fost fondată de Musk și pentru a pregăti și testa echipamentele care ar urma să foreze sub suprafața lui Marte.

Despre platforma socială X a spus la un moment dat că a cumpărat-o și pentru a testa dacă și cum ar putea funcționa pe Marte un guvern condus de cetățeni, bazat pe consens. După cum a mai spus că se gândește că viitorii coloniști vor folosi o versiune cu panouri de oțel a Cybertruck, camioneta utilitară electrică produsă de Tesla.

Cunoscut pentru amânarea permanentă a termenelor și cascadoriile sale publicitare, Musk pare să fie sincer când spune că vrea să își petreacă ultimele zile ale vieții pășind prin praful roșu al planetei. „Ar fi mişto să mor pe Marte; dar să nu fie la impact”, mărturisea el cu ceva vreme în urmă. Ba chiar s-a și gândit la o variantă a epitafului pentru piatra sa funerară: “A naibii treabă, sunt pe Marte! Vă vine să credeţi!?”.

Sursa foto: SpaceX