Cîţu: Nu s-a luat în calcul trimiterea în şomaj tehnic a bugetarilor

salarii pensii titluri de stat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni seara, la Digi24, că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici. Demnitarul susține că nu s-a luat în calcul trimiterea în şomaj tehnic a bugetarilor.

„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Vă spun: astăzi este nevoie de fiecare om din administraţia publică. Eu vă spun, în ceea ce mă priveşte,  nu am discutat despre aşa ceva, nu există un astfel de proiect.

Eu ştiu discuţiile din spaţiul public, am susţinut mereu o reformă a aparatului administrativ, sunt cel care a spus că e nevoie de o reformă, dar spuneam acest lucru într-un moment în care România nu era în lupta cu coronavirus.

În continuare facem această reformă prin informatizare, digitalizarea ANAF a mers mult mai rapid, dar cred că astăzi e dificil să vorbim despre astfel de lucruri pentru că sunt greu de interpretat şi, în acelaşi timp, cred că e greu să aplici această măsură unitar şi atunci, dacă vrei să faci o reformă a aparatului administrativ, trebuie să o faci atunci când nu ai lupta cu criza în domeniul sănătăţii”, a declarat ministrul Florin Cîţu.

El a precizat că Ministerul Finanţelor are o rezervă financiară suficientă pentru 4, 5 luni de zile, sau chiar mai mult, astfel că Guvernul nu discută în prezent posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Ministrul a transmis că aparatul administrativ este în prima linie a luptei împotriva crizei actuale, iar membrii aparatului administrativ nu trebuie să îşi facă probleme cu privire la plata salariilor.

„În fiecare zi avem o provocare şi provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanţelor Publice nu o reprezintă să creştem cheltuieli, pentru că a creşte cheltuieli este uşor şi o pot face toţi. Să finanţezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi ale MFP.

Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînţeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza”, a menţionat Florin Cîţu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecută că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar. Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul nu a fost adoptat în ședința de Guvern, urmând să mai fie discutat de membrii Cabinetului.

Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din ministerul muncii.