Cine sunt viitorii mari jucători din sectorul energiei regenerabile

Avizele de racordare de noi capacități în eolian și fotovoltaic depășesc de câteva ori puterea instalată totală a sectorului energetic românesc. Și, chiar dacă se va face doar o mică parte din ce s-a anunțat, deja se pot intui câțiva dintre viitorii mari jucători în regenerabil.

Peste 50.000 de megawați era volumul total al avizelor tehnice de racordare emise de operatorul rețelei naționale, Transelectrica, la finalul anului trecut, investitorilor care au venit cu proiecte de noi capacități în eolian și fotovoltaic. Este ceea ce se nu­mește „al doilea val“ al dezvoltării regene­ra­bilelor, iar experiența primului val de acum mai bine de zece ani – când s-au anunțat proiecte de peste 20.000 MW, dar în final s-au finalizat și conectat la rețea cam 4.000 MW – arată că doar o mică parte din ce se anunță se și finalizează.

Avem zeci de companii care au anunțuri despre dezvoltări viitoare de ordinul sute­lor de megawați. Care sunt însă cele care au cele mai multe șanse de reușită pentru a poziționa investitorii printre liderii din re­­generabile în viitor? Vom încerca o enumerare scurtă.

OMV Petrom

Este cel mai mare producător de hidrocarburi din România, cel mai mare vânzător de carburanți și cel mai mare furnizor de țiței și gaze din Europa de Sud-Est. Cu un profit semnificativ, inclusiv în perioa­dele mai complicate pentru piață, Petrom are resursele necesare să dezvolte pro­iecte de anvergură, inclusiv pe fondul pre­o­cupă­rilor companiei legate de tranziția ener­getică.

Astfel, Petrom dezvoltă, împreună cu producătorul de stat Complexul Energetic Oltenia, proiecte în fotovoltaic de 430 MW în Oltenia. În plus, are deja proiecte proprii în fotovoltaic de încă 100 MW. Anul trecut a cumpărat un portofoliu de proiecte de 710 MW în Teleorman. La începutul acestui an a achiziționat un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care de­ține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

„Obiectivul strategic al OMV Petrom este de a avea o capacitate instalată de ener­gie regenerabilă de cel puțin 1 GW până în 2030, inclusiv prin parteneriate. În plus, ne permite să răspundem adecvat ce­rerii din ce în ce mai mari pentru energie verde, contribuind totodată la consolida­rea securității aprovizionării și a rezilienței energetice a României“, a spus Franck Neel, membru al Directoratului OMV Pe­trom, responsabil pentru activitatea de gaze și energie, încă de la jumătatea anului trecut. Compania a anunțat investiții totale de 3,7 miliarde de euro până în 2030. Deja are 80 MW în fotovoltaic instalați.

PPC

Grecii de la PPC au cumpărat anul trecut afacerile Enel din România și, odată cu ele, un portofoliu deja existent de circa 600 MW în România, mai ales în eolian, dar și în fotovoltaic. PPC a preluat însă de la ita­lieni și un plan de dezvoltare a nu mai pu­țin de 5 GW în România – desigur, nici acestea nu se vor face toate. Dar mare parte din ele se vor face.

„În 23 ianuarie am anunțat planul nostru de afaceri, al PPC, la Londra. Atunci am anunțat peste nouă miliarde de euro in­vestiții, din care aproximativ o treime, două miliarde și jumătate de euro, sunt alo­cate creșterii în România. Este un număr semnificativ“, a spus Georgios Stassis, chief executive officer (CEO) al grupului PPC, pre­zent la București acum câteva zile. „Vom investi în special în surse regenerabile și în distribuție, pe lângă construirea în următorii trei ani a aproximativ 1,5 GW. Suntem încrezători că avem mijloacele, echipa și proiectele pentru a face acest lu­cru. Și credem că o putem face chiar îna­inte de 2030. Astfel, majoritatea vor fi in­ves­tiți în surse regenerabile, dar, de asemenea, vom continua să investim semnificativ în rețea și acesta este un element foarte mare și important al tranziției energetice“, a continuat Stassis, care a explicat că grupul va construi de la zero propriile proiecte, dar va face și achiziții.

Chiar înainte de a se face transferul efec­tiv al afacerii către PPC, Enel a semnat con­tracte de racordare pentru 666 MW noi în fotovoltaic în România.

Nofar Energy România

Subsidiară locală a unei firme israeliene, Nofar Energy România și partenerul său din aceeași țară, Ecoenergy, au inaugurat toamna trecută oficial parcul fotovoltaic de la Rătești, din județul Argeș, o investiție de 102 milioane de euro. Parcul, cu o capacitate de 155 MW, este la ora ac­tuală cel mai mare parc fotovoltaic din Eu­ropa de Sud-Est și cea mai mare investiție în fotovoltaic pusă în funcțiune în România în 2023.

Iar firma are proiecte de până la 1.000 MW și spune că acestea nu vor rămâne doar pe hârtie. „Avem 155 MW cu partenerii noştri la Răteşti, proiect conectat, avem 314 MW în două proiecte pe aceeaşi staţie (în Giurgiu, pentru care firma a primit și finan­țare de la Banca Europeană de Re­construcție și Dezvoltare – BERD, n.r.), unde am început construcţia, avem încă 256 MW la Corbii Mari (în Dâmbovița, n.r.), unde acum am început licitaţia, şi avem încă două-trei proiecte în proces să ajungă anul acesta la ready-to-build şi să se construiască. Şi noi chiar o să construim, pentru că, aşa cum a apărut public, avem panourile, avem deja EPC-urile (contractele de tip engineeering, procurement and construction, n.r.), avem şi fi­nanţare“, a spus recent Favi Stelian, CEO al companiei Nofar Energy România.

Firma a semnat deja un contact uriaș cu Longi, cel mai mare producător de panouri solare din lume, pentru a primi o capacitate de 576 MW de panouri pentru proiec­tele din România. Și nici partenerii lor de la Econergy nu stau degeaba. Au proiecte cu o capacitate totală de 2.300 MW, din care 410 MW sunt deja în construcție. „Piața românească este o piață-cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a înde­plini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030“, a spus, toamna trecută, Bogdan Asanache, country manager la Econergy Romania.

Acestea sunt doar câteva exemple de investitori care au dovedit experiență sau capacitatea de a finaliza proiecte de dimensiuni mai mari.

Proiecte sunt foarte multe, inclusiv de la investitori de marcă în lume (Engie, OX2, Eurowind, Verbund etc.), iar unele dintre ele pot stabili noi recorduri, cum ar fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa – avem deja cel mai mare parc eolian din Eu­ropa, cel al CEZ de la Fântânele-Cogea­lac (județul Constanța), cu o capacitate totală de 600 MW –, cel dezvoltat de britanicii de la Actis în Satu Mare, cu o ca­pa­citate de 1.000 MW, proiect cumpărat de la cunoscutul dezvoltator român Monsson.

Țintele României

România și-a asumat, prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit, că, în anul 2030, 36,2% din tot consumul de energie al țării va fi asi­gurat din surse regenerabile.

  • 2030. Pentru a ne îndeplini țintele, ar trebui ca, în 2030, în România să fie funcționale capacități de 8.300 MW în fotovoltaic și 6.300 MW în eolian.
  • Azi. Potrivit ultimelor date ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în România sunt instalați 1.623 MW în parcuri fotovoltaice (plus circa 1.400 MW la prosumatori) și 3.027 MW în parcuri eoliene.

Acest articol a apărut în numărul 183 al revistei NewMoney

FOTO: Getty