Cico Dumitrescu va fi cercetat în dosarul Revoluției, alături de Ion Iliescu și Petre Roman

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală împotriva amiralului în rezervă Emil Cico Dumitrescu, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reţinute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”.

Citiți și: 11 iunie, ziua în care proprietatea privată din România a fost îngropată. Au trecut 70 de ani de la marea naționalizare

În acest dosar mai este urmărit și fostul președinte Ion Iliescu. Acesta este acuzat că a acceptat și a oficializat măsuri de ordin militar care au avut caracter diversionist.

În ceea ce îl priveşte pe Emil (Cico) Dumitrescu, procurorii spun că a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22 decembrie 1989, ora 14.25) informaţii false, cu caracter diversionist, care au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist, care au avut drept consecinţă pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane, potrivit News.ro. El a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi care au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste, mai spun procurorii.

În dosarul Revoluției mai apar și alte nume sonore care au făcut parte din grupul care a preluat puterea în 1989. Printre aceștia se numără Petre Roman, fost prim-ministru la acea vreme, Gelu Voican Voiculescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi viceprim-ministru, Teodor Brateş, fost redactor-şef adjunct al Redacţiei „Actualităţi” din TVR, generalul locotenent în rezervă Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare.

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *