Noi probleme la centrala nucleară de la Cernavodă: unitatea 2 s-a deconectat automat

centrala nucleara cernavodă mediafax_newmoney

Centrala Nucleară de la Cernavodă funcționează, de joi dimineață, cu o singură unitate, după ce reactorul 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național, potrivit Nuclearelectrica, compania care controlează centrala, citată de News.ro.

„Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de joi, ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”, a transmis Nuclearelectrica.

Astfel, a rămas conectată la sistem doar unitatea 1 de la Cernavodă, dată în folosință în 1996. În mod normal, cele două unităţi funcționale de la centrala nucleară asigură aproape o cincime din producţia totală de electricitate a ţării.

În prezent, specialiştii investighează cele întâmplate pentru a găsi cauza şi vor face lucrările specifice în astfel de situații pentru a remedia problema. Totodată, compania a transmis că situația de joi nu are legătură cu cea de duminica trecută, când puterea unității 2 (inaugurată în 2007) a fost redusă la jumătate, pentru a înlocui un rulment, și unitatea 1 a fost oprită controlat, din cauza unei defecțiuni la un sistem de proces al centralei.

Citiți și: Stat versus stat: rețelele Transelectrica scot din producție un reactor al Nuclearelectrica

„Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la ŞEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii,  aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, menţionează Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane de lei, mai mare cu 172% faţă de cel din anul anterior, scrie News.ro. În 2018, veniturile din exploatare au urcat cu 15%, la 1,93 miliarde de lei. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, cu o participaţie de 82,49%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *