CEO-ul BRD: ”Pe termen mediu, odată cu sfârșitul crizei sanitare, este de așteptat ca economia să-și reia creșterea”
Care va fi principala provocare pentru bănci în 2021? ”Atât pentru bănci, cât și pentru economie și societate în ansamblu va fi, cu siguranță, terminarea acestei situații de urgență sanitară”, răspunde François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.
”Este un proces care va lua probabil mai mult timp, depășind jumătatea anului 2021, dar de el depinde în primul rând revenirea economică și reintrarea în normalitate la nivel economic și social. În ceea ce privește zona bancară în mod particular, putem spune că anul 2021 va fi un moment al adevărului, în care vom vedea amploarea efectelor măsurilor de protejare a clienților și a economiei din anul 2020, în special a efectelor moratoriilor. O creștere a creditelor neperformante nu va putea, cel mai probabil, să fie evitată, însă ea va avea, totuși, o amploare cu totul gestionabilă, cel puțin pentru creditorii prudenți, o categorie din care și noi facem parte. Pe termen mediu, odată cu sfârșitul crizei sanitare, este de așteptat ca economia să-și reia creșterea, la început mai lent, apoi, din 2022, mai rapid, astfel încât efectele acestui moment cu totul neașteptat și nedorit să se estompeze și chiar să dispară”, continuă François Bloch.
Punctual, în privința principalele măsuri pe care le va aplica instituția în 2021 astfel încât să treacă mai ușor prin această criză, François Bloch enumeră: ”administrarea situației sanitare până la rezolvarea ei, protejarea echipei și a clienților noștri, protejarea businessului, asigurarea continuității sale, atenuarea impactului economic al crizei; sprijinirea clienților pentru ca aceștia să depășească dificultățile temporare și spre a facilita revenirea economiei; continuarea transformării digitale a băncii și a simplificării interacțiunilor noastre cu clienții; continuarea îmbunătățirii eficienței noastre operaționale și a simplificării proceselor”.
Referindu-se la criza din 2008/2009 și criza actuală, François Bloch spune că cele două momente din istoria economică recentă a lumii nu seamănă decât prin faptul că au avut efecte negative. Astfel, potrivit acestuia, criza din anul 2008 își are originea în sistemul financiar, consecințele fiind răspândite în ansamblul ecosistemului economic, în timp ce criza actuală este de origine sanitară, fără legătură cu economia pe care o afectează, însă, în mod direct.
”Dacă în criza precedentă, redresarea a intervenit lent, orizontul de timp nefiind deloc clar, criza actuală are un sfârșit previzibil (presupunând că vaccinul este eficient). Spre deosebire de criza din 2007/2008, consecințele actualei crize sanitare vor mai ușor resorbite. Ecosistemul economic (piețe – reglementatori – investitori) este mult mai bine pregătit acum în comparație cu 2007/2008. Reacția guvernelor, de exemplu, a fost extrem de rapidă, iar paleta de măsuri, foarte diversă. Același lucru se poate spune și despre reglementatori (Banca Centrală Europeană, dar și Băncile Centrale ale țărilor care nu fac parte din zona Euro, așa cum este și România), care au luat rapid măsuri de aranjare a unui cadru legislativ adecvat, care a permis, de exemplu, implementarea moratoriilor standard, la nivel național. În context, merită subliniat că și băncile sunt mult mai bine pregătite să facă față unor situații dificile acum, în 2020, decât în 2007-2008. În România, avem un sistem bancar robust, care este pregătit să își susțină clienții și să participe activ la procesul de revenire economică post-pandemie”, conchide François Bloch.