VIDEO Cum arată cel mai lung pod din Europa, inaugurat în această săptămână
Podul de 19 km ce leagă Crimeea de Rusia a devenit cel mai lung din Europa, după ce a fost inaugurat marți de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Rusia a avut nevoie de puțin peste 2 ani și 2,9 miliarde de euro pentru a construi podul către teritoriul anexat de Moscova în 2014. Lucrarea avea ca termen luna decembrie 2018, însă cu câteva zile înainte să fie reales preşedinte, Putin a cerut ca podul să fie gata încă din mai, „pentru ca oamenii să poată să profite de el în sezonul estival”, potrivit News.ro.
Până acum, cel mai lung pod rutier din Europa se găsea în Portugalia. Cu o lungime de 12,3 km, Ponte Vasco da Gama traversează râul Tagus, din apropiere de Lisabona. Acesta este urmat de, Ponte da Lezíria, tot din Portugalia, cu lungimea de 12 km.
Deși a fost deschis publicului, podul nu este încă terminat. Trenurile vor fi nevoite să aştepte sfârşitul lui 2019 pentru a traversa Strâmtoarea Kerci.
Crimeea este o destinaţie de vacanţă populară în rândul ruşilor, iar turişti care vin din Rusia constituie una dintre principalele surse de venit ale acestei peninsule frecventate din cauza plajelor şi munţilor ei care intră în Marea Neagră.
Cu o lungime de 19 kilometri, „Podul Crimeei” traversează Strâmtoarea Kerci, un braţ de mare între Marea Azov şi Marea Neagră, şi leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, de Peninsula Taman, în sudul Rusiei.
„Podul Crimeei” – foarte simbolic pentru Putin – urmează să permită reducerea izolării atât geografice cât şi economice a Crimeei, anexată de la Ucraina în martie 2014, în urma unei intervenţii a forţelor speciale ruse şi unui referendum de alipire denunţat drept „ilegal” de Kiev şi Occident.
Podul, care trece peste Insula Tuzla, va avea înălţimea de 35 de metri la nivelul arcadei sale centrale. Maşinile vor fi autorizate să ruleze cu până la 120 de kilometri pe oră, dacă circulaţia nu este încetinită din cauza condiţiilor meteo, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Foto: Captură YouTube/RT